Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2014 » Март » 27 » 11:09:27

Жители села Березовка возмущены вырубкой: лес превратился в пустырь. ФОТО

27.03.2014, 11:09:27 13815 9
Жители села Березовка возмущены вырубкой: лес превратился в пустырь. ФОТО

В редакцию «Журнала Житомира» обратились жители села Берёзовка (Житомирского района) расположенного в 16 км от Житомира и в 5 километрах от железнодорожной станции Дубовец. Через село проходит трасса международного значения «Киев-Чоп».

Жители села обеспокоены тем, что огромный лес вокруг поселка вдруг начал быстро исчезать. По словам автора письма Сергея Чуяна, за последние три месяца деревьев срезали больше, чем за 5 лет до этого.

Публикуем письмо Сергея Чуяна как есть, без исправлений.    


Доброго дня. Мене звати Сергій Чуян, проживаю я в с.Березівка по трасі Київ - Чоп - навколо знаходится великий ліс - який почав раптом сильно танути. Тобто - за останні три місяці вирізали лісу більше ніж за 5 років до цього - просто футбольні поля серед лісу. Керує всіми ділами місцевий лісничий, якого прикривають в обласному лісництві.

22 березня ми зафотографували все те, про що йдетимется мова. Ми будемо звертатись в обласне лісництво та обласну адміністрацію. Байдуже спостерігати за тим що діється – просто неможливо. Ми маємо вже лисі Карпати, а з такими темпами будемо мати Полісся без лісу.

Житомирщина - перлина Полісся, але може перетворитись на просто степову зону. Проживаю я в селі Березівка Житомирського району. Поряд, буквально за 3 кілометрі в лісі, що належить саме Березівському лісництву, находится вимираюче село Богданівка, в якому на даний момент не залишилось жодної хати. Кілька роки тому в цьому селі допомогли згоріти останньому будиночку та відразу почалися незрозумілі забудови. Спочатку було вирублено дві ділянки лісу по 20 га кожна. На одній з них виріс якийсь багатоповерховий будинок схожий на молитовний дім. Як виявилось (так нам сказали люди, що доглядають за церквою - а це виявилась саме вона) - дана споруда належить Михайлівській церкві. У мене відразу виникає питання: Навіщо будувати церкву в хащах, подалі від своїх прихожан?"Та чи знають ті бабусі, що тремтячими руками купують за останні копійки свічечки в церкві, - що їх кровні пішли на ось такий храм, що більш схожий на заміську резиденцію якогось з архієпископів?

Валка леса

А на іншій ділянці, загороженій двохметровим парканом виросло 10 двоповерхових деревяних дач. Потрапити на ділянку ми змогли лише карабкаючись через кущі з півгодини і то з страхом, щоб собак не спустили. Поряд викопали здоровенний став, пісок з якого був розпроданий. Минулого року три місяці вантажівки сухогрузи вивозили пісок саме звідси. Ділянка цілодобово охороняється та на територію нікого не пускають, про купання в ставку й мови не ведется.

Валка леса

Неговірка охорона сказала, що за довгого язика тут можна зникнути в лісі назавжди. Але все - таки вдалося дізнатися, що тут мешкає два прокурори з Житомира, замісник міністра екології та природніх ресурсів України, бувший начальник одеського порту а нині власник кафе Магніт з трьоповерховим готелем, та декілька незрозумілих бізнесменів. Імен їх назвати відмовились навідріз, але це ж не тяжко встановити.

Нам хазяї повідомили слідуюче - що взяли цю ділянку на 50 років в оренду. На питання що забудова по такій оренді забороняєтьсяі чи знесуть вони свої будівлі по закінченню оренди - лише посміхаються і кажуть, багатим людям - можна. Прямо тут же, поряд, побудована пилорама - немов насміхається над самим лісом. Пилорама належить лісничому - Дзюбенку Олександру, який працював в Березівському лісництві три роки тому. Йому ще належить пилорама в с.Садки –саме на ці два об’єкти і вивозится основна маса лісу в так звану нічну зміну. Наш нинішній лісничий - Станіславов Олександр - водить міцну дружбу з ним, саме йому належить лісовоз який постачає матеріал на дані пилорами, вдало маскуючись під державний. Зупиняли й транспорт, що вивозить ліс, вимагали документи - нам показали маленькі стандартні бланки, на кшталт шляхового листа, що просто підписаний лісничим без жодної печатки. Таким чином - нібито законно можна вивозити скільки завгодно лісу в любому напрямку.

Валка леса

За останні три місяці вирубано більше лісу ніж за 5 років до цього. Ліс просто світиться прогалинами розміром з футбольні поля. Лісничий говорить, що дерева вражає хвороба. Дивна хвороба, вражаюча лише високоякісний промисловий ліс і саме тоді коли міліції на дорогах просто не знайти. Коли влада ще слабка і органи контролю находяться в стихійному стані, швидкі на руку підприємливі дільці без докору сумління дограблюють те, що ще можна. Я проживаю в селі вже більш 30 років - але таких масових вирубок ще не бачив.

Повстає питання - яким чином вирубалось стільки лісу, коли в Україні за незаконну вирубку деревця від 4 сантеметрів в діаметрі, вже наступає адміністративна відповідальність. Яким чином власники будівель отримали дозвіл на будування серед лісу? Природні ресурси належать народу України - але щось наш населений пункт від наявності величезного лісу ще не отримав жодної користі. В Раду протягують закони, за якими ми будемо платити подать за те що збираємо гриби та ягоди в лісі, а чиновники середньої та нижчої ланки деребанять та вирубують ліс гектарами. Зрозуміло що все це пройшло не без відома посадовців обласного рівня. Про це все знає кожен житель навколишніх сіл, але всі настільки зневірилися в правоохоронні органи та справедливість - що й не думають кудись звертатись чи скаржитись і лише сумно спостерігають як гуркотять лісовози , після настання темряви, загружені під зав’язку метровими стволами столітніх дубів.

Якщо ми хочемо щоб наші внуки змогли гуляти лісом та знали, що наше село назвали Березівка саме за велечезні березові гаї, - ми повинні боротись і не боятись казнокрадів і продажної міліції. Ми хочемо знати на що йде вирубаний ліс, та куді пішли кошти від його продажу. Чому бувша Кавунова дача на даний час використовується лише Березівським лісництвом як пункт проведення корпоративів та гулянь лісничих Житомирщини. Не рідкі гості на таких вечірках і славнозвісна міліція. Раніш ця дача використовувалась для оздоровлення дітей, поряд великий став та мальовнича природа—а зараз там оздоровлюють свої печінки лише високопосадовці. Весь безлад що в країні створила сімя диктатора Януковича копіюється по регіонах чиновниками нищої ланки. Давайте почнемо наводити порядок з себе!

Доречі—всі автомобілі, що є на фото - не належать лісництву. Ви можете переконатися, що ділянки на фото кожен раз різні - і це лише те що ми фотографували біля дороги, не заглиблюючись в ліс. Маштаби вирубки просто вражаючі. Додаю архів з усіма фото. На декількох з них видно ліс помічений до вирубки, а його, ви вже повірте, ой як немало.

Сергій Чуян. Мій телефон 0977893719.






Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса







Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса



Валка леса

Тэги: Берёзовка, деревья, лес, вырубка леса

Схожі новини:


Комментариев: 9
Club-Ua
1 Club-Ua (Club-Ua)   • 11:16:05, 27.03.2014 [Материал]

спишем на папередникив
krasapeta
2 krasapeta (krasapeta)   • 11:27:54, 27.03.2014 [Материал]

и что,оце все быдло как жырувало так и буде жыруваты...потомучто им всё можно!!!!! а я живу(выжываю) на минималку,и мне больше не надо, а им уродам всё мало.мало.мало.....
Marisha
3 Просто (Marisha)   • 12:48:13, 27.03.2014 [Материал]

Я бы посоветовала обратиться в Житомирскую межрайонную прокуратуру по надзору за соблюдением законов в природоохранной сфере (м. Житомир, пров.1-й Паровозний, 11-а ).
Такой безспредел, к огромному сожалению, происходит не только в Березовке. Зачем далеко ездить, возьмём к примеру Довжик, Олиевка...
Immortalgenius
5 Andrew (Immortalgenius)   • 13:03:13, 27.03.2014 [Материал]

Далеко точно ездить не надо. Ещё лес рубят на Богунии, приблизительно на полпути к Барашевке, недалеко от трассы. Хорошая проверка на вшивость для новой власти.
chrysler
6 Anatoly (chrysler)   • 13:55:51, 27.03.2014 [Материал]

Тут точнее можно сказать: в какую сторону не посмотреть, всегда можно уткнуться на вывалку леса ((
Причем работает как тяжелая техника, так и подводах вывозят колоды. Хотя последние, подозреваю, тырят у тех, кто тырит по крупному.
Marisha
4 Просто (Marisha)   • 12:53:29, 27.03.2014 [Материал]

А ещё думаю было лишним публиковать личные данные автора письма.
Waliko
7 Waliko (Waliko)   • 14:30:07, 27.03.2014 [Материал]

>>На питання що забудова по такій оренді забороняєтьсяі чи знесуть вони свої будівлі по закінченню оренди - лише посміхаються і кажуть, багатим людям - можна.

красного петуха никто не отменял...
Клоун
8 Сергей Полищук (Клоун)   • 16:22:40, 27.03.2014 [Материал]

А где эта обдолбанная самооборона? Всё сидят в белом доме, ширяются и трахают малолеток? Почему бы не "помочь" продажным мусорам? А правый сектор? А левый? Языками только и умеют чесать. Продажных лесников к ответу!!!!!
Sunrise
9 Алекс (Sunrise)   • 20:18:30, 27.03.2014 [Материал]

Охренеть! Кстате, в районе Давыдовского массива, тоже неслабо поработали в прошлом году, вырубали по меньшей мере 30 гектаров леса(( Дача у меня там находится, так наблюдал по несколько машин с прицепами в день!!! Совсем страх потеряли, ублюдки!
Оголошення на ЖЖ інфо: