Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2019 » Январь » 14 » 18:45:38

В Житомире взятки брать не перестали: обзор судебных приговоров в 2018 году

14.01.2019, 18:47:38 4606 5 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
В Житомире взятки брать не перестали: обзор судебных приговоров в 2018 году

Социологическая группа «Рейтинг» обнародовала результаты опроса среди жителей Житомирской области, которые показали, что респонденты чаще видят рост уровня коррупции в целом по Украине, чем в области, или по месту жительства. Половина опрошенных считают, что ситуация со взятками не изменилась ни на центральном, ни на местном уровнях.

За что требуют взятки должностные лица и какие приговоры выносили им суды в Житомирской области Житомир инфо посмотрел в Едином государственном реестре судебных решений, где удалось найти менее десятка приговоров, принятых в 2018 году по статье 368 Уголовного кодекса Украины (Принятие предложения, обещания или получения неправомерной выгоды должностным лицом).
 

Взятка 10 000 гривен


6 февраля Богунский районный суд Житомира утвердил приговор по делу в отношении главного специалиста ГУ Госгеокадастра в Житомирской области, которого обвиняли в совершении преступления, предусмотренного ч.1 ст. 368 УК Украины.
 

«Відповідно до наказу в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області №143-к від 31.01.2017, ОСОБА_2, з 01.02.2017 призначено на посаду головного спеціаліста відділу контролю за використанням та охороною земель у Коростишівському, Брусилівському, Хорошівському, Малинському, Радомишльському, Попільнянському, Черняхівському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області. Відповідно до цього ж наказу ОСОБА_2 присвоєно 9 ранг державного службовця в межах категорії «В» посад державної служби... При цьому, ОСОБА_2, будучи службовою особою, використовуючи своє службове становище, всупереч інтересам служби, діючи умисно, одержав для себе неправомірну вигоду за наступних обставин», - йдеться у матеріалах суду.

4 жовтня 2017 року до Житомирського міжрайонного управління водного господарства, надійшов припис від 28.09.2017, підписаний обвинувачуваним, про усунення порушень земельного законодавства, які були допущені в ході користування земельною ділянкою водного фонду. З метою з'ясувати правові підстави проведення перевірки та складання даного припису, а також з метою владнати виниклу ситуацію порушник земельного законодавства звернувся до ГУ Держгеокадастру в Житомирській області та в подальшому до головного спеціаліста.

«У ході спілкування із ОСОБА_6 у ОСОБА_2 виник злочинний умисел, направлений на одержання від ОСОБА_6 неправомірної вигоди за вчинення в його інтересах дій, а саме за укриття фактів допущених порушень земельного законодавства та не складання адміністративних матеріалів для притягнення до адміністративної відповідальності за виявлені порушення, які допущені під час користування земельною ділянкою водного фонду Житомирським міжрайонним управлінням водного господарства.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_2 20.10.2017, близько 15 години 30 хвилин, перебуваючи поблизу будинку №45, розташованого по вулиці Довженка у м. Житомирі, під час розмови із ОСОБА_6, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, запропонував ОСОБА_6 вирішити питання про не притягнення до адміністративної відповідальності за виявлені порушення та уникнути проведення подальших перевірок за умови передачі йому неправомірної вигоди в сумі 10 тисяч гривень», - зазначається у вироку.

Вказану суму спеціаліст Держгеокадастру отримав ввечері 30 жовтня 2017 року на майдані Перемоги у Житомирі «у салоні автомобіля марки BMW моделі Х5 чорного кольору».


Тогда суд назначил житомирскому взяточнику наказание в виде штрафа в размере 1500 необлагаемых минимумов доходов граждан в сумме 25 500 гривен с лишением права занимать определенные должности с организационно-распорядительными и административно-хозяйственными функциями сроком на три года.
 

300 долларов хирургу


22 мая Коростенский городской суд вынес приговор в отношении задержанного на взятке хирурга поликлиники в отделении Коростенской ЦГБ.

«ОСОБА_1, діючи з корисливих мотивів та з метою отримання неправомірної вигоди, 17 травня 2017 року , знаходячись в кафе «Княжий келих», розташованого по вул. Сосновського, 36-В у м. Коростень Житомирської області, дізнавшись від раніше знайомого ОСОБА_3 про факт планування проходження останнім медичного огляду в Коростенському об’єднаному міському військовому комісаріаті Житомирської області з метою призову на строкову військову службу, запропонував останньому допомогу у вирішені питання щодо надання відстрочки від призову на військову службу за станом здоров’я.

Тоді ж, 17 травня 2017 року, у невстановлений слідством час, ОСОБА_1, перебуваючи в кафе «Княжий келих» по вул. Сосновського, 36-В у м. Коростень Житомирської обл., висловив ОСОБА_3 прохання у наданні йому неправомірної вигоди в розмірі 300 доларів США за вирішення питання щодо надання йому, як лікарем-хірургом резервного складу медичної комісії Коростенського ОМВК, відстрочки від призову на строкову військову службу шляхом вчинення дій по видачі довідки про незадовільний стан здоров’я, за якою останньому буде надана вказана відстрочка від призову на строкову військову службу для лікування на що ОСОБА_3 погодився», - йдеться у матеріалах суду.


Врача оштрафовали на 25 500 гривен с лишением права «занимать должности в составе военно-врачебных комиссий всех уровней, связанные с выполнением организационно-распорядительных функций на срок 3 года.
 

Лейтенант полиции требовал 4000


22 июня Коростышевский районный суд Житомирской области вынес приговор в отношении инспектора роты №1 Управление патрульной полиции в Житомирской области Департамента патрульной полиции Национальной полиции Украины.

«Наказом начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України від 05.04.2016 № 66 о/с, ОСОБА_1 призначено на посаду інспектора роти № 1 Управління патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України... 12.05.2018 ОСОБА_1 під час здійснення патрулювання ділянки дороги Київ-Чоп, поблизу с. Бобрик Коростишівського району Житомирської області зупинив транспортний засіб - автомобіль ВАЗ 2101 д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_4 з причини відсутності освітлення заднього номерного знаку.

В ході перевірки водійського посвідчення та документів на транспортний засіб, ОСОБА_1 нібито виявив ознаки алкогольного сп'яніння у ОСОБА_4. При цьому, ОСОБА_1 в порушення ст. ст. 3, 22 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 23, 30 Закону України «Про Національну поліцію» в ході особистої розмови з ОСОБА_4, маючи намір на одержання неправомірної вигоди для себе, діючи з прямим умислом та переслідуючи корисливі мотиви, з метою особистого незаконного збагачення, використовуючи своє службове становище, та пов'язані із цим можливості, перебуваючи в патрульному автомобілі поліції «Mitsubishi Outlander» д.н.з. НОМЕР_2, висловив прохання про передачу йому неправомірної вигоди, грошових коштів в розмірі 4000 грн., за не складання відносно ОСОБА_4 адміністративного протоколу за порушення Правил дорожнього руху, відповідальність за яке передбачена ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння)», - зазначається в матеріалах суду.

Водій при собі вказаної суми не мав і запропонував патрульному 600 гривень.

«12 травня 2018 року приблизно о 02 годині 05 хв. ОСОБА_4, знаходячись в салоні патрульного автомобіля «Mitsubishi Outlander» д.н.з. НОМЕР_2, із рук в руки передав ОСОБА_1 частину неправомірної вигоди - грошові кошти в розмірі 600 грн. Після цього ОСОБА_1 наполіг на передачі йому наступного дня іншої частини неправомірної вигоди в розмірі 3400 грн., попередньо зв'язавшись з ним за номером мобільного телефону НОМЕР_3 та узгодивши час та спосіб передачі вказаної суми грошових коштів. 13 травня 2018 року о 14 год. 40 хв. ОСОБА_1 зателефонував ОСОБА_4 та нагадав про передачу йому іншої частини неправомірної вигоди в розмірі 3400 грн», - йдеться у вироку.

14 травня водій звернувся до правоохоронних органів із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення. 15 травня патрульний кілька разів дзвонив водієві з наполяганням передати залишок озвученої суми, а потім скинув йому номер банківської картки. Після того, як водій під контролем правоохоронців перерахував 3 тис. 400 грн, лейтенанта поліції затримали.


Суд определил патрульному-взяточнику наказание в виде штрафа в размере 1200 необлагаемых минимумов доходов граждан, а именно в сумме 20400 гривен с лишением права занимать должности в государственных правоохранительных и контролирующих органах сроком на 3 года.
 

25500 грн штрафа майору колонии


10 октября Чудновский районный суд Житомирской области вынес приговор в отношении майора внутренней службы, который работал в Райковский колонии.

«На початку березня 2018 року (точна дата досудовим розслідуванням не встановлена), у порушення ст. ст. 3, 22 Закону України «Про запобігання корупції», майор внутрішньої служби ОСОБА_1, являючись службовою особою, діючи з прямим умислом, корисливим мотивом та метою особистого незаконного збагачення у виді одержання неправомірної вигоди для себе, використовуючи своє службове становище, пов’язане із наданням вказівок підлеглим працівникам затримувати та вилучати посилки та передачі для засуджених, перебуваючи у своєму службовому кабінеті у адмінприміщенні Райківської виправної колонії №73 за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, с. Райки, вул. Центральна 1, під час особистої розмови із засудженим ОСОБА_4, висунув останньому прохання надати йому неправомірну вигоду для себе за не вчинення таких дій... 29.03.2018 ОСОБА_5 підготувала та через послуги ТОВ «Нова Пошта» передала посилку з спиртними напоями (предмети заборонені на підставі наказу Державного Департаменту України з питань виконання покарань №275 від 25.12.2003 «Про затвердження Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань») та продуктами харчування на ім’я засудженого ОСОБА_4

У той же день, під час особистої зустрічі у службовому кабінеті адмінприміщення Райківської виправної колонії №73 ОСОБА_1 висунув ОСОБА_4 прохання за безперешкодне отримання вказаної посилки передати йому в якості неправомірної вигоди мобільний телефон марки «HUAWEI» вартістю 6000 гривень. При цьому, зазначений телефон, за вказівкою ОСОБА_1, потрібно надіслати через ТОВ «Нова Пошта» у відділення №1 в с. Демидів, Вишгородського p-ну, Київської обл. на ім’я ОСОБА_6», - йдеться у матеріалах суду.

Отримавши посилку у Вишгородському районі, її переслали в місто Чуднів на ім’я обвинуваченого.


Майора внутренней службы суд признал виновным в совершении уголовного преступления, предусмотренного ч. 1 ст. 368 УК Украины и назначил ему согласованное сторонами наказание в виде штрафа в размере 1500 необлагаемых минимумов доходов граждан (25500 грн), с лишением права занимать должности в государственных правоохранительных и контролирующих органах сроком на 3 года.
 

Взяточник из патрульной полиции


6 декабря Королевский районный суд Житомира вынес приговор полицейскому сектора реагирования патрульной полиции №3 Житомирского районного отделения полиции Житомирского ОП ГУНП в Житомирской области, старшему сержанту полиции, которого обвиняли в совершении преступления, предусмотренного ч.1 ст. 368 УК Украины.

«Наказом начальника Головного Управління Національної поліції в Житомирській області від 09.12.2016 № 291 о/с, старшого сержанта ОСОБА_1 призначено на посаду поліцейського сектору реагування патрульної поліції №3 Житомирського районного відділення поліції Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області... 31.07.2018, близько 18 год., ОСОБА_1, перебуваючи на чергуванні, знаходячись між населеними пунктами Висока Піч та Троянів Житомирського району Житомирської області зупинив, транспортний засіб - автомобіль DAF, д.н.з. НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_3 з метою перевірки законності перевезення даним автомобілем лісо-продукції. У ході здійснення перевірки необхідних документів на перевезення вантажу, ОСОБА_1 виявив відсутність дозвільного документу на перевезення деревини в автомобілі та повідомив йому про порушення ОСОБА_3 правил дорожнього перевезення вантажів.

При цьому, ОСОБА_1, у порушення ст. ст. 3, 22 Закону України «Про запобігання корупції», ст. 30 Закону України «Про Національну поліцію», у ході особистої розмови з ОСОБА_3, маючи намір на одержання неправомірної вигоди для себе, діючи з прямим умислом та переслідуючи корисливі мотиви, з метою особистого незаконного збагачення, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи в патрульному автомобілі Mitsubishi Outlander д.н.з. НОМЕР_3, висунув прохання про передачу йому грошових коштів в розмірі 200 (двісті) доларів США або 5000 грн., з метою не складання адміністративного протоколу за порушення правил дорожнього перевезення вантажів та не виклику слідчо-оперативної групи з причин вилучення вантажу, а саме лісо-продукції, що перевозив ОСОБА_3», - зазначається в матеріалах суду.

У водія при собі вказаної суми не було і патрульний запропонував йому зустрітися ввечері 2 серпня біля музею космонавтики.

«Надалі, 02.08.2018, близько 20 год. 40 хв., ОСОБА_1, доводячи свій злочинний умисел до кінця, будучи службовою особою, перебуваючи у службовому автомобілі Daewoo Lanos, д.н.з. НОМЕР_5, з корисливих мотивів та з метою особистого незаконного збагачення, визначивши під час розмови із ОСОБА_3 розмір неправомірної вигоди, особисто зменшивши суму неправомірної вигоди визначивши її у розмірі 3500 грн., шляхом відповідної вказівки, а саме жестикуляції рукою визначив місце поряд з важелем коробки перемикання передач вказаного службового автомобілю, вказавши у такий спосіб ОСОБА_3 куди йому необхідно покласти грошові кошти у сумі 3500 грн., що ОСОБА_3 і було зроблено, тим самим ОСОБА_1 одержав під контролем правоохоронних органів неправомірну вигоду», - йдеться у вироку.

Після отримання хабара патрульний був затриманий.


Королевский райсуд определил взяточнику наказание в виде штрафа в размере 1300 необлагаемых минимумов доходов граждан, что составляет 22100 грн с лишением права занимать должности в государственных правоохранительных контролирующих органах сроком на 3 года.

Тэги: Житомирская область, взятка, суд, полиция

Схожі новини:


Комментариев: 5
Полевая
1 Василий (Полевая)   • 19:38:03, 14.01.2019 [Материал]

Злістні хабарники!!!Цапи_відбувайла...
bda
2 ДДД (bda)   • 20:14:37, 14.01.2019 [Материал]

ВОТ ЭТО "ВЗЯТКИ"!!! от 4000 до 30000 грн. )))
Марио
3 Батхет (Марио)   • 20:22:30, 14.01.2019 [Материал]

Ну так система же не поменялась
Sams2
4 Семенюк Александр (Sams2)   • 20:25:55, 14.01.2019 [Материал]

Хорошо, но мало. Капля в море. А с тем, что коррупция выросла в разы - не поспоришь...
vovik-zt
5 Володимир Фролов (vovik-zt)   • 20:42:52, 14.01.2019 [Материал]

Житомирские чиновники молодцы - Чтут давние традиции, передающиеся из поколения в поколение! Не давайте - не будут брать! Сами приучили, с рождения - взятка в роддом, и до смерти - взятку директору кладбища за хорошее место.
Оголошення на ЖЖ інфо: