Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Як працює автоматичний вимикач?

Автор: Олег Ковальский, 29.12.2021, 14:19:11 Як працює автоматичний вимикач

Автоматичний вимикач є комутаційним приладом, що відсікає мережевий електричний струм в разі перевантаження чи короткого замикання. З метою захисту електроприладів автомат розриває ланцюг при умові перевищення напруги. Такі прилади встановлюються в побуті, та на підприємствах. Вони виготовляються в спеціальних литих корпусах, або ж встановлюються в щитки.

Контактний автоматичний вимикач виконує наступні функції комутації електричного кола:

  • проводить струм в робочому стані мережі;
  • вимикати систему при аварійних навантаженнях;
  • вмикати після нормалізації показників струму.


Таке автоматичне обладнання одночасно захищає мережу, та виконує керівні функції. Автовимикачі різняться за часом відсікання струму. Це звичайні відсікателі, швидкодійні, та селективні.

Принцип дії автоматичного вимикача

В сучасних приладах поєднано електромагнітний та тепловий розчіплювач. Така комбінація посилює спектр дії вимикача. Він одночасно здатен розірвати ланцюг навантаження при короткому замиканні та захистити систему від перевантаження.

Різке зростання показника струму діє на металеву пластину теплового розчіплювача. Та деформується, і таким примушує спрацювати механізм розриву. Час спрацювання залежить від ступеня нагріву пластини. Тому на короткострокові стрибки тепловий розчіплювач не реагує.

Для стрімких підвищень є електромагнітний розчіплювач. Струм, що швидко зростає, діє на сердечник за допомогою магнітного поля. Він втягується, і розмикає ланцюг.

В побуті використовують вимикачі, що встановлюються на стандартну рейку в розподільному щитку. Корпус приладу виготовляють з матеріалу, що не проводить струм. Зазвичай це пластмас. Доступний важіль для ручного увімкнення чи відключення приладу.

Конструктивні відмінності

Конструкція стандартна для всіх різновидів автоматичних вимикачів. Це контакти, що закріплений в корпусі та рухомий, клеми: верхня та нижня. Механізми розчіплювання: магнітний та тепловий роз’єднувачі. Щоб нейтралізувати електричну дугу, контактам придають особливу форму та здійснюють напилення з металів-провідників. Контакти розміщують поряд з дугогасною камерою.

Автоматичні вимикачі класифікують за наступними ознаками:

  • рід струму електричного кола;
  • кількість полюсів;
  • наявність чи відсутність струмообмежень;
  • різновид розчіплювача;
  • метод приєднання зовнішніх провідників;
  • привод: ручний, пневматика, пружина, мотор.


Різні авто вимикачі мають свій параметр граничного струму, який здатні витримати. Модульні пристрої встановлюються в побутових приміщеннях, тому мають стандартні розміри, та розраховані на силу току до 63 А. Для промислових цілей потрібні автоматичні вимикачі, що проводять робочий струм більше 1600 А.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 29.12.2021 | Переглядів: 1137 | выключатель, електрика, тумблер

Читайте також на цю тему: