Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Краса і здоров'я

Інтимне здоров'я без табу: відповіді гінеколога на важливі запитання

Автор: Мария Никулина, 26.01.2024, 10:15:14 Головні питання, які Ви хотіли задати гінекологу
Жіноче здоров'я - надзвичайно важлива і делікатна тема, яка хвилює більшість представниць прекрасної статі. Адже саме від репродуктивного здоров'я залежить не лише комфортне самопочуття, але і здатність до зачаття та виношування дитини.

 

Гінекологічний кабінет

На жаль, навіть у 21 столітті, тема інтимного здоров'я все ще оточена численними міфами, стереотипами та непорозуміннями. Багато хто соромиться звертатися до гінеколога, не знає про фізіологічні особливості жіночого організму та не вміє розпізнавати тривожні симптоми.

Саме тому ми вирішили провести інтерв'ю з кваліфікованим лікарем-гінекологом з Житомира Камінською Ярославою та дізнатися відповіді на найбільш поширені запитання представниць прекрасної статі. У нашій розмові ми торкнемося таких важливих тем, як регулярність відвідування гінеколога, особливості менструального циклу, планування вагітності, пологи та післяпологовий період.

Тож якщо у Вас є будь-які запитання щодо інтимного здоров'я - обов'язково прочитайте наше інтерв'ю до кінця. Адже профілактика та своєчасне виявлення проблем - запорука збереження репродуктивного здоров'я кожної жінки.
 

  • З якого віку варто починати регулярно відвідувати гінеколога?

Рекомендується починати регулярно відвідувати гінеколога з 18 років або з початком статевого життя для проходження щорічних профілактичних оглядів.

  • Як часто потрібно проходити гінекологічний огляд?

Рекомендовано проходити гінекологічний огляд щороку навіть за відсутності скарг. Це дозволить своєчасно виявити можливі патології на ранніх стадіях.

  • Чи потрібно ходити до гінеколога до початку статевого життя?

Так, до початку статевого життя варто проконсультуватися з гінекологом щодо профілактики інфекцій, контрацепції, а також пройти огляд.

  • При яких симптомах необхідно негайно звертатися до гінеколога?

Негайне звернення потрібне при сильній кровотечі, гострому болю внизу живота, підвищенні температури, незвичних виділеннях.

  • Що робити при болючих менструаціях?

При болючих менструаціях рекомендується приймати знеболюючі препарати (ібупрофен), застосовувати тепло на низ живота, пити більше рідини. За відсутності полегшення протягом 3 місяців потрібно звернутися до гінеколога.

  • Чому виникає біль внизу живота не пов'язаний з менструацією?

Такий біль може бути проявом запальних процесів, ендометріозу, міоми матки, кіст яєчників, порушень сечовиділення. Потрібне обстеження у гінеколога для встановлення причини.

  • Чи можна займатися сексом під час менструації?

Так, секс під час менструації є безпечним.Проте в деяких жінок це може посилювати біль, тому рішення приймається індивідуально. Це питання вашого комфорту. В цей час потрібно особливо звертати увагу на гігієну перед та після статевого акту.

  • Чи безпечні гормональні контрацептиви?

Сучасні комбіновані оральні контрацептиви з низьким вмістом естрогену є досить безпечними. Проте є деякі протипоказання, тому їх прийом потрібно узгодити з лікарем.

  • Чи можна займатися сексом після пологів і коли саме?

Рекомендований термін - після повного загоєння родових шляхів, зазвичай через 6-8 тижнів після пологів. Проте краще проконсультуватися з лікарем про оптимальний час.

  • Які симптоми менопаузи і як їх полегшити?

Основні симптоми менопаузи - припливи, підвищена пітливість, безсоння, дратівливість, сухість піхви, набряки. Для полегшення рекомендується збалансована дієта, фізичні вправи, відмова від шкідливих звичок, заспокійливі, вітаміни групи В. За потреби - замісна гормональна терапія.

  • Що таке інтимна пластика і кому вона показана?

Інтимна пластика - оперативна корекція зовнішніх статевих органів. Показана жінкам з вираженими деформаціями вульви або з опущеннням стінок піхви, які спричиняють дискомфорт або біль.

  • 3 основні поради, щоб запобігти запальним захворюванням жіночих статевих органів?
  1. Дотримуватися правил особистої гігієни
  2. Уникати випадкових статевих контактів, користуватися бар’єрними засобами контрацепції 
  3. Своєчасно лікувати ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом)
  • Чи безпечно застосовувати засоби екстреної контрацепції?

Так, сучасні засоби екстреної контрацепції на основі левоноргестрелу або міфепристону є досить безпечними для короткострокового застосування. Проте краще уникати їх частого прийому.

  • Наскільки безпечним є використання тампонів?

Сучасні тампони є абсолютно безпечними за умови регулярної заміни та дотримання правил гігієни.

  • Які перші ознаки вагітності?

Затримка менструації, нудота або блювання, підвищена чутливість грудей, часте сечовипускання, втомлюваність.

  • В яких випадках є прийнятним використання засобів екстреної контрацепції?

При незахищеному статевому контакті, прориві презерватива.

  • Про що може говорити нерегулярний цикл?

Про гормональні порушення, запальні процеси, передменструальний синдром, ендокринні захворювання, стрес. 

  • В які дні циклу можна відвідувати гінеколога?

Консультацію та огляд можна проводити в будь-які дні циклу, за винятком менструації. Для деяких аналізів є оптимальна фаза циклу.

Проте якщо це ургентна ситуація (кровотеча, гострий біль) - варто звернутися терміново.

https://akusher-ginekolog.com.ua/

 

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Краса і здоров'я" на ЖЖ.info
Краса і здоров'я | 26.01.2024 | Переглядів: 202 | медицина, гинеколог, женское здоровье, гинекология, Здоровье

Читайте також на цю тему: