Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Як не залишитися без грошей після відпустки: лайфхаки

Автор: Ольга Вітренко, 25.10.2023, 16:24:23 Як не залишитися без грошей після відпустки: лайфхаки

Найправильніше, але найскладніше для багатьох людей — заздалегідь відкладати гроші на відпустку. Одні сподіваються на отримання відпускних, інші просто сподіваються вкласти відпочинок у місячний бюджет. В результаті і ті, й інші після відпустки ледь жевріють до першої зарплатні.

Якщо не сподіватись, що гроші несподівано дасть букмекерська контора, потрібно готуватись до відпустки заздалегідь. Бажано все ж таки відкладати певні гроші, особливо, якщо ви плануєте подорож або відпочинок на період відпустки. Це дозволить уникнути ситуації, коли ви витрачаєте кошти, та ще й не заробляєте їх в поточний період.

Сплануйте витрати на час відпочинку

Починайте планувати витрати за кілька місяців до відпочинку. Якщо ви ведете бюджет, ви можете легко порахувати, скільки коштів ви заробляєте та витрачаєте на місяць. Тож будете розуміти, яку суму потрібно накопичити, щоб відпочивати 2 чи навіть 3 тижні, не побоюючись за своє матеріальне становище.

Навіть під час відпустки у вас залишаються обов’язкові платежі:

  • на оплату житла;
  • харчування;
  • транспорт.


До них можуть додатись:

  • витрати на квитки;
  • проживання в готелі;
  • харчування у відпустці.


Обирайте, де будете відпочивати, та підрахуйте, в яку суму обійдеться вам відпустка. На цей період витрати звичайні витрати на харчування зберігаються, але переходять в іншу категорію. Витрат на ЖКГ та оренду, якщо ви винаймаєте житло, все одно не вдасться уникнути.

Можна підійти до планування відпустки з іншого боку. Спочатку визначити максимальну суму, яку ви готові виділити на відпустку, а потім вже шукати місця для відпочинку. Такий варіант може здаватись більш прагматичним, тож на нього легше відкладати гроші.

Оптимізуйте витрати

Подумайте, на чому можна заощадити. Наприклад, можна обирати готель з харчуванням, а можна харчуватись в ресторанах — і це різні рівні витрат. Також можна зупинитись в апартаменті та харчуватись самостійно, що дозволить суттєво зекономити.

Заздалегідь сплануйте маршрути та дізнайтесь про можливі знижки. Деякі популярні туристичні міста пропонують спеціальні тревел-картки, якими можна сплачувати за проїзд та за вхід до історичних пам’яток. Сувеніри можна купувати не на найбільших туристичних вулицях, а пошукати маленькі крамнички, в них дрібнички будуть дешевші.

Можна заощадити та на екскурсіях. Не обов’язково відмовлятись від них, але спланувавши заздалегідь місця, які ви будете відвідувати, можна суттєво скоротити витрати. Також можна домовлятись з іншими відпочивальниками, щоб разом ходити чи їздити на екскурсії — для груп часто роблять приємні знижки.

Не забувайте закласти в бюджет відпочинку непередбачені витрати. Не нехтуйте страхуванням. Адже будь-яка непередбачувана ситуація в чужій країні, де вам знадобиться допомога лікаря, може коштувати дорожче, ніж витрати на заздалегідь придбаний поліс страхування.

Автор: Ольга Вітренко, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 25.10.2023 | Переглядів: 459 | деньги, отпуск

Читайте також на цю тему: