Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Роботизована хірургія комплексом Da Vinci в MEDICAL PLAZA

Автор: Оксана Загороднюк, 05.04.2021, 12:10:51 Роботизована хірургія комплексом Da Vinci в MEDICAL PLAZA

27 березня 2021 року в медичному центрі Medical Plaza відбулася історична подія, що має значення для розвитку всієї високотехнологічної мініінвазівной хірургії в Україні.

За допомогою робот - асистованої системи Da Vinci були проведені дві успішні операції - радикальна простатектомія і гістеректомія. Їх виконали хірурги Medical Plaza та IRIMI Group - лікар-онкоуролог вищої категорії, доктор медичних наук, професор Молчанов Роберт Миколайович і онкогінеколог вищої категорії Мочайло Сергій Володимирович.

У чому полягали операції?

Радикальна простатектомія застосовується при локалізованому раку простати й полягає у повному видаленні простати.

Гістеректомія - гінекологічна операція, при якій видаляється матка. Виконується при злоякісній пухлині матки, шийки матки або яєчників.

Що таке «робот-асистент»?

Роботизований хірургічний комплекс Da Vinci - це один з найбільш високотехнологічних і складних медичних винаходів, визнаний в усьому світі, що поклав початок новій ері в медицині - роботизованій хірургії.

Він складається з двох частин - блоку управління, призначеного для хірурга, і чотирирукого робота-маніпулятора. Один маніпулятор призначений для відеокамери, два інших замінюють руки хірурга, і ще один маніпулятор діє як «асистент». Сам же хірург розміщується за робочою станцією, що знаходиться в безпосередній близькості від операційного столу і управляє маніпуляторами.

Оперативні втручання, проведені за допомогою робота Da Vinci, дозволяють здійснювати маніпуляції з рухливістю і спритністю, недоступними людській кисті, а також усувають фактор тремтіння рук хірурга і камери. Окремо варто відзначити оптику, якою оснащена система - вона дає збільшення операційного поля в 20 разів, а значить, від очей хірурга не сховаються навіть мікроуражені ділянки.

Система розроблена американською компанією Intuitive Surgical. Шлях до її створення було розпочато ще в 1980 році. Перша установка була зібрана для армії США, проєктування її зайняло близько 10 років.

Які переваги дає використання роботизованого хірургічного комплексу?

Для пацієнта це:

  • менша травматичність, ніж навіть після лапароскопічної операції;
  • мінімальна крововтрата;
  • швидка і легка реабілітація.


Для хірургів - це можливість проведення найточніших оперативних втручань в найскладніших і важкодоступних місцях.

Якщо говорити про переваги, то простатектомія і гістеректомія, виконані за допомогою робот-асистованої системи, зберігають можливість пацієнтів вести нормальне статеве життя зі збереженням ерекції у чоловіків і чутливості у жінок.

У медичному центрі Medical Plaza планується подальше проведення оперативних втручань за допомогою Da Vinci за напрямками оперативної урології, гінекології, колоректальний хірургії, бариатричної хірургії.

Тепер пацієнтам не треба виїжджати за кордон в пошуках високотехнологічної оперативної допомоги - кращі технології доступні в Medical Plaza!

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 05.04.2021 | Переглядів: 1896 | Операция, лечение, медицина

Читайте також на цю тему: