Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Яким буде курс долара: що кажуть експерти

Автор: Егор Мокрицкий, 25.11.2021, 21:24:52 Яким буде курс долара: що кажуть експерти

Впродовж року українська валюта поступово зміцнювалась. Вона не слабшала навіть в умовах сезонних несприятливих чинників, але наприкінці року долар почав рости. Що чекати далі, яким очікувати курс гривні наприкінці 2021 року та у 2022 році — читайте прогнози експертів.

Що впливає на зміцнення гривні?

Експерти стверджують, що нинішнє становище гривні досить оптимістичне. Українська валюта поступово зміцнюється. Так, заступник голови Нацбанку Ю. Гелетій в інтерв’ю для сайту «Українські новини» заявив, що на це впливає сприятлива кон’юнктура на світовому ринку. Для експорту основних товарів з України були створені сприятливі умови. Тому банкір висловив наступну думку:

«Власне, це є головним драйвером домінування пропозиції валюти у другому півріччі поточного року».

Експорт товарів аграрного комплексу б’є всі рекорди, помітно зросли продажі продукції металургійного комплексу, надходження з експорту послуг у сфері IT-технологій. На своїй сторінці партнер Атлант Фінанс, Ю. Нетесаний зазначив наступне:

«Невластиве для гривні зміцнення у вересні та жовтні пов'язане з високим рівнем світових цін на продукцію експортерів, а також з отриманими грошима від МВФ та ЄС на суму понад 3,3 млрд доларів».

Але Ю. Нетесаний також відзначає, що послабити українську гривню може зростання потреби у валюті імпортерів енергоресурсів.

Очікуваний курс долара наприкінці 2021 року

Гривня нехтувала всіма попередніми прогнозами та поступово зміцнювалася (перевірте який зараз поточний курс валют за НБУ). Але практично всі експерти сходяться на думці, що до кінця 2021 року українська валюта все ж трохи послабне. На це буде впливати декілька чинників. Одним з найсуттєвіших буде виконання державного бюджету.

Варто зазначити, що в бюджетній декларації наприкінці 2021 року курс гривні закладений на рівні 28,60 грн за долар.

МВФ прогнозують, що навіть з урахуванням зміцнення української гривні наприкінці листопада вона почне поступово слабнути та до кінця 2021 року курс знизиться до 27,98 грн за долар. Тому очікується, що вже з початку грудня гривня почне здавати позиції, курс перетне позначку 27 грн. Але це прогнозоване падіння, яке варто очікувати з великою ймовірністю.

Думка експертів щодо курсу у 2022 році

У проєкті держбюджету на 2022 рік уряд заклав середньорічний курс 28,6-28,7 грн за долар. При підготовці головного кошторису нашої країни зазвичай беруть до уваги песимістичні прогнози. Уряд впевнений, що гривня буде девальвувати. Але подібні настрої мали місце і в попередньому році, коли на поточний рік передбачався рівень нацвалюти 29,1 грн за долар.

А ось Нацбанк відмовляється давати пронози щодо майбутнього стану української валюти.

Представники бізнесу очікують зниження курсу. Компанії, які входять до ЕBА (Європейської асоціації бізнесу), заклали вартість української валюти у майбутньому періоді на рівні 29 грн за долар.

Експерти зробили 3 типи сценаріїв змін курсу нацвалюти: оптимістичний, песимістичний та базовий. Так, на ресурсі «Мінфін» були представлені прогнози декількох учасників фінансового ринку (Forex Club, ICU, Райффайзен Банк, IBI-Rating, Укрсиббанк, Concorde Capital). Представники цих організацій припустили, що курс гривні в кінці 2022 році може сягнути наступного рівня (за 3 типами прогнозу):

  • Оптимістичний – 26,5 грн.
  • Песимістичний («катастрофічний») – 35 грн.
  • Базовий – 27,3-30 грн.


Найімовірніше наприкінці 2022 року долар буде коштувати 27,3-30 грн, а середньорічний рівень, на думку учасників фінансового ринку, становитиме 27,10-29 грн.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 25.11.2021 | Переглядів: 1266 | валюта, доллар, курс валют

Читайте також на цю тему: