Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Репутаційні втрати - відшкодування нематеріальної шкоди

Автор: Сергій Ковальчук, 16.02.2023, 16:23:35 Репутаційні втрати - відшкодування нематеріальної шкоди

На діловому ринку в наш час захист репутації має дуже велике значення. Є безліч різних факторів та загроз, які можуть на неї вплинути. У нашій статті ми розповімо про це, а також про те, як довести своє право та як можна домогтися відшкодування збитків за зіпсовану репутацію та приниження та не втратити майно.

Моральна шкода за приниження ділової репутації як немайнового блага

У законодавстві такої країни як Україна значення моральної шкоди визначається як втрата, пов'язана не з майном, яка є наслідком страждань чи інших несприятливих факторів, які були завдані особі, як фізичній, так і юридичній, іншими особами. Чинне законодавство визначає, що моральна шкода може мати на увазі приниження людської гідності або честі, у тому числі і шкоду ділової репутації для юридичних або фізичних осіб.

Так само в законодавстві зазначено, що основами виникнення цивільного права, а також зобов'язання є заподіяння моральної шкоди по відношенню до іншої особи. З цього можна дійти невтішного висновку. Що юридична особа має повне право на те, щоб відшкодувати моральні збитки. У нашій статті ми розглянемо як наші, так і закордонні розгляди питання з боку судової практики.

Законодавство України про репутаційні втрати

У законодавстві України, на жаль, поки що немає конкретного переліку різних обставин, за яких компанія має право вважати, що їй завдали моральної шкоди. Найчастіше моральний збиток завдається при поширенні знань про особу, які є хибними, і не відповідають реальності, і які завдають шкоди репутації або інтересам особи. Прикладом може бути нормальне порушення авторських прав, які належать юридичним або фізичним особам.

Порушення такого закону обов'язково тягне за собою покарання у вигляді обов'язку відшкодування моральної шкоди. Подібні наслідки можуть бути у разі порушення норм закону про інформацію. У цьому законі йдеться, що якщо позов на розгляд був поданий органом державної влади, і в тому числі органом, який має місцеве самоврядування стосовно спростування неправдивої інформації, то такі вимоги відшкодування шкоди, швидше за все, задоволені не будуть.

З цього можна зробити висновок, що тільки приватні особи можуть отримати відшкодування збитків за шкоду, завдану моральним шляхом.

Також відшкодування моральної шкоди не поширене на випадки, якщо такі збитки виникли в результаті договору чи угоди. У випадку, якщо одна зі сторін порушила договір, то як відповідальність за невиконання або погане виконання умов буде лише відшкодування матеріальних збитків та неустойок.

Європейський досвід

Якщо говорити про можливість відшкодувати моральну шкоду юридичній особі, то тут варто набратися досвіду інших країн в аналогічній сфері. У деяких країнах є закон, який говорить про те, що якщо у законодавстві немає прямого закону, то це не може позбавити права юридичних осіб на пред'явлення своїх вимог на відшкодування завданих їм збитків, це також стосується нематеріальних збитків, завданих діловій репутації.

Аналогічний юридичний підхід до прав є в інших країнах, він описує свої правила, за допомогою яких позивач може врегулювати компенсацію моральної шкоди, яка виникла через поширення відомостей, які ганьблять ділову репутацію особи, що здійснюються у разі поширення цих відомостей стосовно до юридичної особи.

Можна зробити висновок, що в інших країнах практика судів виходить більшою мірою з отримання можливості домогтися, що буде отримана компенсація моральної шкоди щодо юридичних осіб.

Висновки

Як ми можемо побачити вище, суд і наша судова практика трохи відрізняється від тієї, яка є в інших країнах. Тому, щоб у всьому цьому правильно розібратися, найкраще звернутися за допомогою до фахівця. Професійні юристи нашої компанії нададуть вам будь-яку консультацію щодо процесів відшкодування моральної шкоди.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 16.02.2023 | Переглядів: 730 | украина, репутация, законодательство

Читайте також на цю тему: