Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Електронні ваги для торгівлі: критерії раціонального вибору

Автор: Оксана Загороднюк, 01.09.2022, 18:18:39 Електронні ваги для торгівлі: критерії раціонального вибору
Вагове обладнання − обов’язковий атрибут сучасного торгового закладу. Ринок пропонує широкий асортимент устаткування з різноманітним набором характеристик і точними показниками зважування. Так, на сайті https://sphera-vesov.com.ua/ua/ представлені ваги електронні усіх видів, з сертифікатами якості та дозволами від метрологічної служби. Щоб знайти відповідний до сфери діяльності варіант серед усього модельного різноманіття, найперше слід визначитись з видом обладнання за призначенням:

 

  • Прилавкові. Такі товарні ваги розміщуються на робочому місці касира і призначені для відпуску товару в роздріб. Вбудований калькулятор розраховує вартість продукції при введенні ціни за кілограм, і підсумкову вартість усіх придбаних покупцем товарів. Деякі моделі мають «гарячі клавіші» для швидкого введення найбільш популярних позицій, можуть фіксувати загальну масу проданої за день продукції та інший додатковий функціонал. Пристрої оснащені двостороннім дисплеєм для зручності касира і покупця. Якщо прилавок низький, вибираються моделі зі стійкою й екраном на рівні облич продавця і покупця.
  • Модифікації з друком стікерів. Призначені для магазинів і відділів самообслуговування, де продають овочі, фрукти, бакалійну групу, сухі корми для тварин і т.д.
  • Фасувальні. Вони зважують товар без розрахунку вартості. В магазинах працівники фасують за їх допомогою, наприклад, крупи, а вже на прилавковій вазі у присутності покупця зважують і вказують вартість, щоб у покупців не виникало сумнівів у правдивості ваги та ціни.
  • Рахункові. Пристрій допомагає за вагою визначити кількість товару, але не визначає вартості. Такі електронні ваги для торгівлі застосовуються у магазинах, де реалізують дрібну продукцію (гайки, шурупи й т.д.).
  • Підлогові. Ваги напольні електронні використовуються для зважування важкої фасованої або нефасованої продукції, як правило, на ринку або при виїзній торгівлі, в спеціалізованих магазинах. Це можуть бути мішки з будівельними сумішами, бакалією, насінням, добривами й т.п., кавуни та дині, м'ясо великими частинами й т.д.


У невеликому магазині, де продають обмежений спектр товарів, можна обійтись одним приладом, а от для супермаркету з широким рядом продукції часто необхідно комплектувати кожен відділ відповідним оснащенням.

Ключові характеристики, на які варто звернути увагу

Перед тим, як купити ваги електронні, слід врахувати наступні характеристики:

  • Ліміт зважування і погрішність. Спершу треба визначити, яка максимальна маса товарів, які продаються у закладі, і вибрати прилад з таким чи дещо більшим лімітом. Чим вищий ліміт зважування, тим більша погрішність, тому при торгівлі різною продукцією доцільно обрати модель з багатодіапазонним режимом. Якщо ж продають один певний вид товару, то краще зупинитись на устаткуванні з невеликим максимальним лімітом, але високою точністю – наприклад, коли реалізуються прикраси, ювелірні чи напівдорогоцінні камені. Ювелірні ваги показують масу з високою точністю, що вкрай важливо, адже така продукція дуже вартісна.
  • Матеріал. Для легких товарів підійде пластик, сталь підходить для торгівлі у сухих приміщеннях, нержавіюча сталь витримує вологість, перепади температур і значну масу, комбінація пластику і нержавіючої сталі у корпусі суміщає усі переваги.
  • Інтеграція з касою – необхідна у роздрібних магазинах.
  • Дисплей. Світлодіодний є хорошим варіантом для роботи у приміщенні, рідкокристалічні – для вуличної торгівлі (гарно показують текст при денному освітленні).
  • Спосіб живлення. Прилади можуть працювати від акумулятора або підключення до мережі. Перші застосовуються переважно при торгівлі на ринку чи ярмарку, але виручають при незапланованому вимкненні електрики. Мережеві найчастіше установлюють в магазинах.


З додаткових функцій можна назвати захист від пилу, вологостійкість, наявність спеціальних чаш та резервуарів, виносного монітора і т.д. Такий функціонал дозволяє зручно і довго користуватись устаткуванням, в залежності від специфіки умов праці й товару, що продається.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 01.09.2022 | Переглядів: 604 | весы, взвешивание

Читайте також на цю тему: