Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Спецодяг: як обрати найзручніше рішення?

Автор: Светлана Егорова, 16.08.2020, 11:14:47 Спецодяг: як обрати найзручніше рішення?

Спецодяг та оснащення ним співробітників, напевно, один з найбільш відомих напрямків, пов'язаних з діяльністю роботодавців в галузі охорони праці і техніки безпеки. Як вибрати спецодяг для працівників? У чому різниця між захисним одягом і спецодягом? Які в цьому відношенні обов'язки роботодавця?

Техніка безпеки

Правила техніки безпеки чітко вказують на відповідальність роботодавця за оснащення співробітників робочим одягом і водночас чітко вказують на обов'язок співробітника фактично використовувати це обладнання на роботі. Оскільки основні положення в цій області можна знайти як в загальних положеннях, так і всередині компанії (правила компанії), здається, що це питання не повинно викликати серйозних проблем на етапі впровадження.

З чого складається спецодяг?

Стандартне спорядження співробітників — це спецодяг від АНВІ ГРУП, який складається з:

  • робочі штани (до пояса або комбінезони),
  • толстовка або робоча сорочка (наприклад, фланелева сорочка),
  • футболка з коротким або довгим рукавом,
  • відповідне взуття (напівчеревики, черевики, звичайне взуття або туфлі з високою халявою),
  • одяг, що захищає від погодних умов (плащі або утеплені куртки, жилети).


Оснащуючи співробітників робочим одягом, роботодавець повинен повністю усвідомлювати, що це надасть прямий вплив на їх здатність безпечно виконувати свої завдання. Неправильно обраний спецодяг може бути як джерелом фізичних незручностей (наприклад, обмеження свободи пересування), так і привести до надзвичайно небезпечних ситуацій, які можуть призвести до травм (наприклад, одяг, що не захищає від зварювальних бризок або дії небезпечних речовин).

Робочий і захисний одяг - відмінності

Спецодяг та захисний одяг — ці терміни часто використовуються як синоніми, особливо в повсякденній мові, але їх реальне значення кардинально відрізняється.

Спецодяг - це обладнання, яке призначене для захисту здоров'я співробітника, а також для захисту його власного одягу від пошкоджень. Найбільш поширені комбінезон, штани до пояса, жилети, робочі блузки, сорочки, утеплювачі, куртки, флісові кофти та кепки.

Захисний одяг, своєю чергою, є захистом від небезпек в робочому середовищі, наприклад, від хімічних, біологічних або механічних небезпек. З ним також ідентифікуються засоби індивідуального захисту, тобто все обладнання, яке носить або тримає співробітник для захисту від травм, наприклад, шоломи, окуляри, протипилові маски, козирки або рукавички.

Спецодяг - як вибрати відповідний?

Основним параметром, який слід враховувати при виборі спецодягу, є робочі характеристики і їх адаптація до конкретного робочого середовища, а в разі захисного одягу — також до характеристик небезпек, що виникають в даному робочому процесі. Проте, перш ніж приймати остаточне рішення, варто уточнити ще один важливий елемент — спосіб виготовлення спецодягу і характер матеріалу, з якого він зроблений.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info


Україна | 16.08.2020 | Переглядів: 1834 | спецодяг, одяг

Читайте також на цю тему: