Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Адвокат Петро Череватий про компенсацію працівникам в період карантину

Автор: Оксана Загороднюк, 07.12.2020, 17:08:19 Адвокат Петро Череватий про компенсацію працівникам в період карантину

Covid-19 змусив багатьох громадян залишитися без заробітку на період ізоляції. Проте держава гарантує виплату 50% від суми втраченого заробітку під час самоізоляції. Проте дану виплату може отримати не кожний українець.

Адвокат Петро Череватий роз’яснив підстави та порядок отримання даної компенсації.

По-перше, за словами адвоката, компенсацію можуть отримати лише працевлаштовані громадяни України. Особа може отримати виплату у разі перебування у спеціалізованих закладах охорони здоров’я або під наглядом медичного працівника.

По-друге, підставою для отримання компенсації є лікарняний лист, у якому буде зазначено, що працівник перебуває на самоізоляції від Covid-19. Лікарняний листок видається терміном на 5 днів з можливістю його продовження.

Компенсація видається у Фонді соціального страхування. Лікарняний лист передається роботодавцю задля оформлення розрахунку, де чітко зазначається причина ізоляції. Дана процедура передбачає також дистанційний порядок.

За словами адвоката, розмір компенсації не залежить від страхового стажу працівника, а полягає лише у чіткій фіксованій відсотковій ставці – 50% від середньомісячного заробітку працівника. Процес фінансування Фонду починається лише з 6 дня перебування на ізоляції, перші 5 днів ізоляції оплачує роботодавець.

Виключенням є медичні працівники, у яких сума компенсації становить 100% від середньомісячного заробітку.

Адвокат Петро Череватий пояснив, що дана ізоляція є обов’язковою для осіб, що:

  • очікують тести з результатами на Covid-19;
  • близько контактували з зараженими;
  • нещодавно повернулися з країн, де зареєстровано велику кількість захворювань на Covid-19 або країни, що занесені до відповідного списку МОЗ.


За словами адвоката, саме Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено грошову виплату з першого дня ізоляції у разі догляду за дитиною до 14 років, що хворіє на Covid-19. У данному випадку компенсація виплачується залежно від страхового стажу особи, та коливається від 50% до 100%.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 07.12.2020 | Переглядів: 1053 | компенсация, Карантин

Читайте також на цю тему: