Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна


Парні вишиванки для добробуту

Автор: Оксана Загороднюк, 30.06.2021, 18:36:57 Парні вишиванки для добробуту

Вишиванка ховає глибокий символізм, адже історія її довга. Парні вишиванки купити, означає зробити внесок в розвиток молодої сім’ї. Унікальні орнаменти не тільки охороняють, але й прикрашають.

Археологічні знахідки в Україні свідчать про те, що вишивка існувала ще з доісторичних часів. Вишивки знайдені на малюнках та на найдавніших шматках збереженого полотна (наприклад, завіса з Десятинної церкви, зруйнованої в 1240 р.).

Вишивка тканиною спочатку надихалася вірою в силу захисних символів, а згодом естетичними мотивами. Символічні малюнки вбудовували в ткане полотно за допомогою ткацького човника та голки. Ці символи лягли в основу орнаменту як для тканини, так і для писанок. Далі символи були перетворені на більш складні зразки та модифіковані візантійським впливом. Під цим впливом була розроблена нова галузь вишивки - церковна вишивка, яка вимагала імпортних матеріалів та більш складної техніки.

З часом і під впливом нових художніх стилів народна вишивка та церковна вишивка стали більш диференційованими. У монастирях розвивалися центри церковних вишиванок, тоді як певні міста (Київ, Львів, Броди) стали центрами торгівлі вишивками, виробляли сукно для козацької старшини та шляхти. Пізніші художні стилі не так вплинули на народну вишивку. Вишивка залишається популярною та розвивалася у міру вдосконалення техніки та матеріалів. Фахівці з народної творчості виявили, що наприкінці XIX століття воно процвітало у трьох сферах - у церкві, у народних звичаях та в одязі.

Ручна вишивка

Багато років тому вишивка вважалася ритуалом, який проводився в певні дні, спрямовуючи у роботу позитивну енергію та ясні, світлі думки. На завершення вишиванки йшло пару тижнів, а то й місяць. На щастя, сьогодні такий вид ремесла став зручнішим. Є багато можливостей створити швидкі та недорогі орнаменти за допомогою верстата. Вишивка ручної роботи, своєю чергою, не менш популярна, але дорожча. Дизайнери та модельєри не втрачають час даремно використовують для своїх колекцій традиційні орнаменти. Вони знають, що попит на вишитий одяг на замовлення постійно зростає всередині та за межами країни.

Найпопулярніший спосіб вишивки сьогодні - це вишивка хрестиком. Він має недавнє походження, але проник у найвіддаленіші райони, оскільки в значній мірі зробив можливим перехід від геометричних до квіткових мотивів. Українські вишивальниці виявили велику обережність у використанні вишивки хрестиком, яка легко дозволяє створювати власні дизайни. Вишивка хрестиком набула поширення серед усіх європейських народів, а в українській вишивці замінила інші, давні техніки.

Українська на відміну від російської, мережки нитки створюються лише хрест-навхрест і ніколи не вздовж. В різних куточках України (Полтавська область, Полісся, Покуття), спочатку контури ділянок зрізу (квадратні або кругові) затягуються різними встановленими способами, потім вирізаються центри і заповнення завершено. Перекриття та заповнення зазвичай виконують білою або небіленою ниткою, і лише рідко коричневою або сірою. Оздоблення вирізами завжди використовується разом з лишвою.

Якщо ви зацікавлені купити парні вишиванки для добробуту молодої пари, переходьте за посиланням https://vzhe-vzhe.com/param-sim-apos-yam/

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info


Україна | 30.06.2021 | Переглядів: 1992 | сорочка, вишиванки

Читайте також на цю тему: