Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2016 » Ноябрь » 10
antikorZt Комунальне підприємство «Парк»: щастя бути корумпованим?

antikorZt


Оценка: 4.7/5 Голосов: 12

Комунальне підприємство «Парк»: щастя бути корумпованим?

10.11.2016, 09:03:32 2122 4.7 6

У Житомирі місць для відпочинку не так багато. Два парки, декілька скверів, частина з яких у занедбаному стані – ось і все, чим може похизуватися житомирянин приїжджому туристу з іншого міста.
За багато років у парку Шодуара (в минулому парк імені Гагаріна) та гідропарку особливо нічого не змінилося: старі та частково аварійні атракціони, лавочки, які не замінювали ще з радянських часів та тотальне небажання керівництва парку покращувати зовнішній вигляд та функціональність місць для відпочинку.
З приходом нової влади в 2015 році ситуація дещо змінилася. Для того, щоб показати, що реформи у місті відбувається «повним ходом», міський голова Сергій Сухомлин ініціює здійснити перевірку комунального підприємства «Парк» (далі КП «Парк»), в результаті якої тодішній керівник Дмитро Комарчук залишився без своєї посади. Та за тиждень підприємство отримує нового директора. Ним став колишній начальник КП «Реклама» та депутат Житомирської міської ради від Опозиційного блоку Володимир Шуст.
Значного покращення у життєдіяльності парків міста з приходом Володимира Шуста ніхто особливо не очікував. Проте те, що відбувається там зараз стало справжнім сюрпризом, і аж ніяк не приємним.

Вирубка «аварійних» дерев
Влітку керівництво комунального підприємства «Парк» (далі КП «Парк») провело обстеження зелених насаджень, в результаті якого було вирішено «видалити» 194 аварійних дерева. Через два дні після обстеження, виконавчий комітет Житомирської міської ради своїм рішенням №682 офіційно видає на нього дозвіл.
Управління по зв’язкам з громадськістю було доручено провести інформаційну кампанію з приводу видалення зелених насаджень, проте жодної роботи в цьому напрямку проведено не було, а контролем за виконанням доручення мали займатися заступник мера Олександр Фещенко та секретар міської ради Наталія Чиж. До речі, у неї довгий час були досить таки непогані стосунки з керівником КП «Парк» Володимиром Шустом.
Підрядником для виконання робіт з видалення дерев КП «Парк» обрало ТОВ «Економбудпроект». Яким чином обирався виконавець робіт, нам достеменно невідомо, проте після аналізу діяльності ТОВ «Економбудпроект» у нас одразу виникло декілька питань. Фірма зареєстрована лише 12.05.2016 року, за два місяці до того, як в парку нібито провели обстеження. За цей короткий термін підприємству вдалося отримати підряди на ремонт харчоблоків у ЗОШ №15 та в ліцеї №25. Загальна вартість робіт на суму близько 2-х мільйонів.
Окрім того, з офіційного сайту підрядника нам стало відомо, що підприємство загалом надає послуги з будівництва і про видалення аварійних дерев навіть і мови не йде. Разом з тим, «одним з козирів» фірми є будівництво дерев'яних каркасних будинків. Яка іронія. Цікаво, чи не з тих дерев, що з парку?
Загальна сума на виконання усіх робіт становить 147 тисяч 595 гривень. Наразі підрядник отримав  аванс близько 45 тисяч гривень.
Під час нашого розслідування, у нас виникла плутанина, адже в документах, які нам було надано, не вказано в якому саме парку (Шодуара чи гідропарку) будуть проводитися роботи. Тому першочергово нам було складно уявити, звідки взялася така велика кількість аварійних дерев (близько 200 штук!) у наших парках відпочинку. Як виявилося пізніше, підрядник мав зрізати 194 дерева під нещодавно відремонтованим підвісним мостом у парку Шодуара. За умовами договору за 30 днів ТОВ «Економбудпроект» мав закінчити усі роботи, проте станом на 18.10.2016 «пеньки», на щастя, можна було порахувати за декілька хвилин.
І якщо припустити, що дерева дійсно були у аварійному стані, 194 штуки там точно ніхто не зрізав. І це видно неозброєним оком, навіть якщо підрядник за дерева рахував гілки невисоких кущів. Тобто по факту робота виконана не в повному обсязі, але КП «Парк» жодних претензії не висунув, проте і до кінця не розрахувався.
Але і це ще не кінець. Під час підготовки газети до публікації нам стало відомо про те, що гідропарку хтось почав вирубувати дерева. Відбулося це на вихідних, тому сліди злочину вдалося майже приховати. Частину зрізаних стовбурів дерев ми знайшли біля тиру.
Тож кому насправді вигідно залишити житомирян без зони відпочинку і де реакція міського голови?

Човнова станція
Окрім так званого «ландшафтного дизайну», яким зайнявся КП «Парк», наступним пунктом покращення зовнішнього вигляду парку стала реконструкція човнової станції у гідропарку.
18 серпня КП «Парк» заключає договір на капітальний ремонт човнової станції з приватним підприємством «Справжня імперія вікон» на суму 1 мільйон 432 тисячі (до речі, вони ж будуть будувати громадський туалет у гідропарку за мільйон гривень). Цікаво, але фірма обиралася без тендеру, адже сам секретар міської ради Наталія Чиж на договорі написала «Провести оплату без прозорро». І з чого б це такі поблажки? До слова, дозволяти оплату без тендерів  може лише міський голова, але аж ніяк не секретар міської ради.
Проектом зайнялося комунальне підприємство «Облархпроект» в особі його директора Віктора Загладька, який за нашою інформацією співпрацює з «Справжньою імперією вікон» настільки доволі тісно, часто на комерційній основі створює для підприємства різні проекти. Цілком можна припустити, що і ремонт човнової станції ці люди отримали не випадково.
За договором підрядник на станції мав би замінити покрівлю, двері та вікна, оздобити фасад деревом, облаштувати ґанок та відремонтувати причал. Загальна тривалість будівництва становить чотири місяці, і в ідеалі об’єкт має бути готовий перед новорічною ялинкою – 18 грудня. Та чи відбудеться це взагалі, наразі під великим питанням і ми розповімо чому.
На наступний день після підписання договору підприємство отримує аванс сумою в 320 тисяч гривень. Проте робота починається із запізненням. І хоча замовник (КП «Парк») у такому випадку міг би відмовитися від послуг ПП «Справжня імперія вікон», цього чомусь не відбулося. Керівництво комунального підприємства без жодних претензій мовчки продовжило чекати.
Першим за що взявся підрядник – це ремонт покрівлі. Цікаво, але незважаючи на те, що за усіма документами дах повинні були відремонтувати починаючи від крокв і закінчуючи металопрофілем, руки у підрядника дійшли лише до останнього. Ми встигли зафіксувати на фотознімках, що балки, крокви та дошки, які на них набиваються, ніхто не замінював. Усе залишилося старим та частково трухлявим.
За нашою інформацією, після зауважень з боку спеціальної комісії, яка була створена керівництвом міста, підрядник обіцяв все виправити і переробити, проте за чий кошт не уточнив. І він виправив, проте не зовсім так як потрібно: усі старі дошки, які видно, робітники просто нашвидкуруч забили обшивкою.
До речі, сам підрядник дає десять років гарантії саме на цей вид робіт. Цікаво, чи простоїть нова покрівля човнової станції хоча б декілька років? Але точно можна сказати, що гарантійний ремонт вимагати навряд чи хто буде.

Поплавки за 200 тисяч
Наступним кроком підрядника мав би стати причал, але йому, очевидно, не судилося бути відремонтованим. Проектант визначив, що після демонтажу старих конструкцій, необхідно виконати монтаж нових понтонів фірми «Термоаккумулятор». Одразу виникає питання: з якого це часу проектант у проекті визначає у якої  саме фірми має закуповуватися обладнання? Та КП «Парк» це не збентежило і підрядник ПП «Справжня імперія вікон» спокійно купив у «Термоаккумулятора» 88 поплавків для причалу на суму більше ніж 200 тисяч. До речі, точно такі ж поплавки можна було замовити в Харкові або Києві, та чомусь проектантом було обрано саме це підприємство з Дніпропетровська.
Як виявилося пізніше, ці поплавки призначені для використання у стоячій воді, тому взимку їх потрібно буде знімати, щоб крига під час танення їх не пошкодила. А це, до речі, додаткова стаття витрат для КП «Парк». Окрім того, хоча підрядник і розповідає, що продукція закуповувалася у виробника, жодних сертифікатів якості надано не було. До того ж їх ціна у виробника значно менша, ніж зазначена у кошторисі, з чого випливає, що поплавки для понтону підрядник купив у посередника без сертифікатів якості.
Наразі підрядник жодних робіт по ремонту причалу не виконує. Тому вже зараз є підозра, що все залишать так, як є.

Король помер! Хай живе король!
Тож загалом, якщо говорити про «реформи» в КП «Парк», то картина нагадує обгортку без цукерки. Нібито щось ззовні зробили, а в середині повітря. Чим продовжиться історія парків та їх керівника, наразі невідомо, але відомо, що Володимира Шуста поки що від виконання обов’язків усунули.
З кожним проведеним розслідуванням у нашої організації виникає тільки одне питання: чи буде хоча б раз публічне покарання тих, хто винен у розкраданні бюджетних грошей. Публічний суд, ініційованих міської владою, щоб було зрозуміло, що вона не покриває своїх і не має долю в грошах, які були відмиті на нібито проведених роботах. Скоріше за все в кращому випадку когось звільнять тихо, без галасу і на його заміну прийде хтось інший, який так само тихо продовжуватиме діяння своїх попередників по розмежуванню потоків грошей по кишенях.
 

Прикреплённые изображения:
antikorZt Комунальне підприємство «Парк»: щастя бути корумпованим?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 6
Юрко
1 Градовський (Юрко)   • 10:11:45, 10.11.2016 [Материал]

Оце вже щось! Злодійська пара Чиж-Шуст має сісти.
Юрко
2 Градовський (Юрко)   • 11:19:08, 10.11.2016 [Материал]

Ніби Гірук з Демчиком не з тієї команди))
manitu
3 Keeper (manitu)   • 13:55:27, 10.11.2016 [Материал]

Зачем видеокамеру ???
Он что ... будет снимать на видео как уборку делает ?
manitu
4 Keeper (manitu)   • 14:13:20, 10.11.2016 [Материал]

Давно хотел тебя спросить бледнолицый брат мой .
Канада унитарное или федеративное гос-во ?
Как Канада получила независимость от США ? (была война или нет)
Сколько официальных языков в Канаде ?
Сам понимаешь , ответы на вопросы не для меня ... я и так знаю .
И от manitu :
Как поживают коренные народы живущие на территории современной Канады ?
Cobalt
5 Cobalt (Cobalt)   • 14:51:05, 10.11.2016 [Материал]

"...Будет Украина и Житомир в дерьме до тех пор..."

Шарманщик. )))
Юрко
6 Градовський (Юрко)   • 00:28:05, 11.11.2016 [Материал]

Що, не мусить Чиж сісти?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо