Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Январь » 16
antikorZt Теплокомуненерго потрапило під кримінал

antikorZt


Оценка: 4.3/5 Голосов: 11

Теплокомуненерго потрапило під кримінал

16.01.2017, 12:40:53 3099 4.3 11

Останнім часом у соціальних мережах активно нарікають на роботу КП «Житомиртеплокомуненерго». Ми вирішили розпочати власне розслідування і виявилось, що в грудні НКРЕКП саме закінчило перевірку комунального підприємства. Схоже, результати перевірки навіть для самих перевіряючих були вражаючими. Але, на жаль, в інформаційному просторі з приводу перевірки роботи теплокомуненерго суцільна тиша.
 
Результати перевірки підприємства були викладені у акті № 221 від 19.12.16. На початку цього року 5 січня відбулось засідання НКРЕКП (відео засідання і акт можна переглянути на сайті нацкомісії), на якому розглянули результати та визначили санкції за викладені у акті порушення.
Одразу зазначимо, що на засідання комісії директор КП «Житомиртеплокоммуненерго» Дмитро Рогожин не приїхав. Не дивлячись на серйозність ситуації, він, за словами його заступника Віктора Назарова, відпочиває. А самому заступнику Рогожина ні чого не залишалось як визнати всі порушення, які були знайдені і виправдатись тим, що далі такого не повториться.
Але про все по порядку. Перевіряючі нарахували 16 порушень, деякі з яких тягнуть на кримінальну відповідальність. А Віктора Назаров, виправдовуючись, виглядав дуже не впевнено. Хоча він навіть не виправдовувся, а визнав, що всі порушення були.
Найдрібнішими зі списку можна назвати проблеми зі звітністю та відсутністю проектної та виконавчої документації на деякі магістральні та розподільчі тепломережі. Зокрема на дві котельні по Крошенській, 28а та по Покровській, 96 та тепломережі по тій же вулиці. Хоча по суті вони не такі і дрібні. Зокрема відсутність проектної документації на  деякі об’єкти, це перш за все питання безпеки, згаданих об’єктів. Не дивлячись на те, що отримало їх на баланс «Житомиртеплокоммуненерго» декілька років тому, зробити документацію досі не спромоглись.
Напередодні засідання комісії НКРЕКП, ми звертались із запитом до виконкому міської ради, з приводу встановлення теплових лічильників на будинки. Нам відповіли, що діючий тариф не включає витрати на встановлення теплових лічильників. Під час засідання комісії виявилось, що в тарифі за 2014-2015 роки (період перевірки) було передбачено 11 244 610 гривень на встановлення лічильників. На що заступник директора комунального підприємства пан Назаров спочатку сказав, що лічильники не встановили тому, що депутати міської ради не пішли назустріч. Але вже коли, йшлося про необхідність вкладення коштів в оновлення тепломережі, то він же сказав: «депутати нам в усьому ідуть на зустріч». Пропри це залишається незрозумілим: чому кошти передбачені в тарифі не були використані на встановлення лічильників і житомиряни мають платити не за реально отримане тепло, а за тарифами без лічильника?
Говорячи про підтримку депутатів, Віктор Назаров сказав, що минулого року підприємство отримало з бюджету 48 млн. гривень. Якщо вірити отриманій нами відповіді на інформаційний запит загалом статутний капітал поповнили за рік на більше ніж 60 млн. грн., включаючи більше 18 млн. грн. на зарплату. І тут виникає ще одне питання: чому, при тому, що платіжки житомирянам приходять з космічними цифрами, ми ще фінансуємо «Житомиртеплокомуненерго» зі своїх кишень через бюджет? При цьому, де-факто, кожен житомирян сплачує набагато більшу суму, ніж у щомісячному рахунку.
Ця ситуація виглядає загрозливо, якщо згадати інші слова пана Назарова: з близько 2 тис. км тепломережі 70% в аварійному стані.  Тож тарифи зростають, окрім тарифів доплачуємо гроші ще з бюджету, мережі старіють і чим це може в один «прекрасний» день завершитись – питання риторичне. На це комісія НКРЕКП також звернула свою увагу, проте працівник теплокомуненерго знову кивнув на депутатів, мовляв, допоможуть.
Але найбільше, з порушень, яке тягне на кримінальну відповідальність в тому, що гроші проходили повз розподільчі рахунки. Вони були введені восени 2014 року. Сутність такого розподілу коштів полягає в тому, що коли кошти від споживачів тепла приходять на розподільчі рахунки, вони автоматично розподіляються на необхідні проплати (зокрема за енергоносії) та прибуток  підприємства у встановленій незмінній пропорції. «Житомиртеплокомуненерго» примудрилось провести повз розподільчі рахунки на власні потреби за 2014-2015 роки більше 40 млн. грн. Комісія НКРЕКП була шокована такою цифрою, а все що зміг у відповідь сказати пан Назаров - ми більше так не будемо і щось про взаємозаліки. Хоча насправді, оскільки кошти не пішли через розподільчі рахунки, означає, що вони надходили на рахунки, які підприємство приховувало. Таким чином, 100% цих грошей не підпадало під сітку розподілу грошей між постачальниками енергоносіїв та підприємством. Ймовірно, в тому числі і через цю «оборудку» в листопаді минулого року склалась проблема, коли за недостатні розрахунки «Житомиргаз» відключив декілька котелень від газопостачання. Чому гроші пішли повз розподільчі рахунки заступник директора «Житомиртеплокомуненерго» пояснити не зміг. Тож комісія НКРЕКП вирішила, звернутись до правоохоронних органів, щоб вже вони з’ясовували це питання. Тож скільки коштів таким же чином пішли на ліво цього року?
Загалом порушення у роботі комунального підприємства за два роки
потягнули на 85 тис. гривень штрафів, декілька приписів, вилучені з тарифу більше 11 млн. грн., та звернення до правоохоронних органів, щодо порушення процедури проходження коштів через розподільчі рахунки.
Загалом виходить повний бардак, яким від мера до мера незмінно керує Дмитро Рогожин і те, що він залишається на посаді, і судячи за все залишиться і після перевірки НКРЕКП, говорить тільки про те, що змін в «Житомиртеплокомуненерго» чекати найближчим часом не варто. Більшість житомирян так само платитимуть за тепло без лічильників, а комунальне підприємство буде чорною дірою, в яку із бюджету та кишень житомирян зникатимуть кошти. Цією статтею ми хочемо звернути увагу міського голови Сергія Сухомлина на зазначену проблему. Якщо результатів перевірки НКРЕКП недостатньо, можна залучити для перевірки підприємства контрольно-ревізійний відділ Житомирської міської ради та, нарешті, зробити висновки щодо керівництва та подальшої долі «Житомиртеплокомуненерго».

Прикреплённые изображения:
antikorZt Теплокомуненерго потрапило під кримінал
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 11
14школа8класс
1 Олександр (14школа8класс)   • 13:16:34, 16.01.2017 [Материал]

Было кабмином обещано, что платежки для потребителей тепла в домах без центрального счетчика , будут составляться с учетом реального потребления килокалорий в домах со счетчиками и высылаться пользователям в домах без счетчика! Ув. antikorZT это кто-то проверял?

Теплокоммунэнерго, заинтересованно и далее выставлять платежки, исзодя из каких-то старых норм из расчета на 1 м2 площади квартиры, а не из реальных килокалорий! Есть ли городской план учтановки центральных счетчиков тепла в многоквартирных домах?

Ув. antikorZt, опубликуйте , пожалуйста, на сайте этот план, если Вы их проверяли и этот момент не забыли! Так можно снять социальное напряжение в обществе от безумных сумм за тепло!
aaa777
2 AAA (aaa777)   • 15:07:43, 16.01.2017 [Материал]

Слышал, что платежки в домах без счетчиков будут делать на основании платежек в домах со счетчиками только там, где домов со счетчиками больше половины. У нас таких в районе четверти вроде.
14школа8класс
4 Олександр (14школа8класс)   • 15:47:13, 16.01.2017 [Материал]

На 2 Не ясно! Больше половины домов где ? в городе, в районе города, ( в административном образовании) ? Значит , если не установливать счетчики, чтобы сохранять пропорцию, меньше половины (?) , можно жировать за счет населения! Кто должен заняться установлением справедливости? Может попросим уважаемого antikorZt, ведь депутатам - неинтересно этим вопросом заниматься?
aaa777
6 AAA (aaa777)   • 22:12:19, 16.01.2017 [Материал]

Пытался найти об этом какой-то документ в интернете - не нашел. Все обсуждают решение кабинета министров, а самого решения нигде не видно.
Цирк это все конечно еще тот...
14школа8класс
7 Олександр (14школа8класс)   • 23:25:13, 16.01.2017 [Материал]

На 6 Все решения Кабмина, опубликовываются также и онлайн, может отправить запрос через форму на сайте Кабинета Министров! Но, может быть, это устное распоряжение (?) просто для снятия напряжения в обществе?
14школа8класс
8 Олександр (14школа8класс)   • 08:50:45, 17.01.2017 [Материал]

На 6. 30 ноября 2016 опубликовано на lb.ua

http://lb.ua/economics/2016/11/30/352133_kabmin_reshil_otmenit_raschet_plati.html

Главная — Экономика — Государство — 30 ноября 2016, 10:51
Кабмин решил отменить расчет платы за отопление по площади жилья

В домах без счетчиков тариф будут считать по среднему значению для домов, где есть счетчики.

Кабмин решил отменить расчет платы за отопление по площади жилья
Фото: 24tv.ua
Кабинет министров сегодня примет решение, согласно которому плата за отопление в домах, где нет коллективного счетчика, будет начисляться не по нормативу, а по среднему значению для домов, где такие счетчики установлены.

Об этом заявил премьер-министр Владимир Гройсман во вступительном слове перед заседанием правительства.

"Мы сегодня примем следующее решение. Для всех городов насчитывать оплату за тепло по счетчику. Для всех. Если в доме нет счетчика, то, пожалуйста, - в городе есть счетчики, берите среднюю по этим счетчикам на квадратный метр и считайте там, где нет счетчиков. Это будет значить, что средние начисления будут абсолютно объективными", - сказал он.

Если на "входе" в многоквартирный дом стоит коллективный счетчик, он показывает, сколько тепла поступило в дом. Дальше поставщик считает, какая часть этой энергии приходится на каждую квартиру пропорционально их площади.

Если счетчика тепла нет, расчет осуществляется по нормативам отопления. Это некое количество тепловой энергии, которая необходимо для обогрева одного квадратного метра жилья в течении месяца. Площадь квартиры умножается на действующий норматив, в результате получают объем тепловой энергии, который теоретически необходим для обогрева жилья.

При этом Гройсман подчеркнул, что поставляющие компании обязаны в течение этого отопительного сезона максимально установить тепловые счетчики там, где их еще нет.

По состоянию на начало 2016 года ими были оборудованы чуть более половины многоквартирных домов в Украине.

Напомним, на одном из предыдущих заседаний Кабмина Гройсман выразил возмущение тем, что в Киеве многие жители получили платежки за отопление "с какими-то баснословными цифрами".
prostobeda
3 NITKO (prostobeda)   • 15:31:33, 16.01.2017 [Материал]

Чуть -чуть введу в курс...Вся проектная документация на установку узлов учета тепла была сделана...НО!!!В проекте была заложена сумма 95тыс.грн. за один узел!!!При том,что комиссия НКРЕКП рекомендует цену в 40 тыс.грн.!!!(По таким ценам работают ВСЕ города Украины).О чем она(комиссия) предупредила Житомиртеплокоммунэнерго в своем письме.Но дело в том,что проектную документацию делает все та же Ровенская фирма Кантар,которой руководит жена зама рогожина.Откат за проектные работы составляет 50%!!!.При этом внесение изменений в проект(при необходимости) составляет от 50 до 70% от суммы заплаченной за проект!!!И опять с 50-ти % откатом.Ровенская фирма Кантар принадлежит(100%) заму рогожина по развитию сергейчуку п.н.Если хоть кто то из прокуратуры,ДФС,мэра и т.д.захотели бы навести порядок в Житомиртеплокоммунэнерго,они бы это сделали за 2 дня!!!Но,видимо,это не выгодно не им,не мэру.Слишком много ниточек потянется...А Рогожин продолжает чувствовать себя спокойно после скандалов с олвита-буд(просто кинул порядка 80 семей с жильем),покупает элитное жилье в Житомире,имея не менее элитное в Киеве,элитные авто,ездит на элитные курорты.Просто чувствует себя в "шоколаде"(но это не шоколад,это -дерьмо!!!).А вы платите по 30грн. за 1 кв.метр,жалуйтесь,плачьте,что очень дорого,терпите таких руководителей.Cергей Иванович,эти все Вопросы к Вам!!!
prostobeda
5 NITKO (prostobeda)   • 15:50:34, 16.01.2017 [Материал]

И еще.В Житомире оснащены узлами учета тепла 24% домов-САМЫЙ!!! низкий показатель среди городов Украины .Для сравнения - Нежин-100%,Хмельницкий-85%,Киев-80% и т.д.В Житомиртеплокоммунэнерго даже нет инвестсоставляющей в тарифах(похерил инвестпрограмму,за что и поимел на заседании комиссии НКРЕКП) и эти все деньги(по установке узлов учета тепла) лягут на городской бюджет,только из-за непомерного аппетита рогожина и его подельников.А Вы платите,платите,платите!!!
14школа8класс
10 Олександр (14школа8класс)   • 13:08:39, 17.01.2017 [Материал]

На 5 Вы владеете материалом и это хорошо! Не могли бы оказать мне услугу? Дать адрес многоквартирного дома в районе ул. Ивана Мазепы, или где-то рядом(?) в котором установлен центральный теплосчетчик! Хочется сравнить сумму за тепло - 1920 грн за площадь 63 м2 за декабрь 2016, с суммой за тепло в такой же по площади примерно трехкомнатной кв. , в доме с центральным счетчиком! Заранее буду Вам признателен! Может кто-то другой подскажет?
antikorZt
9 Антикорупційний рух Житомирщини (antikorZt)   • 12:03:09, 17.01.2017 [Материал]

Сьогодні отримали відповідь на наш інформаційний запит від НКРЕКП. 11 січня цього року по результатах перевірки НКРЕКП направили листа до МВС з матеріалами перевірки та проханням відреагувати на суттєві порушення, зокрема на те, що поза рахунками зі спеціальним режимом за 2014 рік пройшли 15 млн. 826 тис гривень., за 2015 рік - 24 млн. 180 грн.
Зі свого боку ми будемо і далі слідкувати за ситуацією навколо КП "Житомиртеплокомуненерго".
Hasan
11 Олександр (Hasan)   • 22:31:27, 17.01.2017 [Материал]

На 1, 2, 4, 6, 7, 8:
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249548091
Та сама постанова Кабміну, яка Житомира якраз і не стосується, оскільки

"особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії, встановлені цією постановою, застосовуються у населених пунктах за умови оснащеності житлового фонду засобами обліку теплової енергії НЕ МЕНШЕ 50 ВІДСОТКІВ"


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо