Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Октябрь » 2
antikorZt Чи готові житомирські чиновники оперувати, поки лікарі «вибивають» собі зарплату?

antikorZt


Оценка: 3.2/5 Голосов: 9

Чи готові житомирські чиновники оперувати, поки лікарі «вибивають» собі зарплату?

02.10.2017, 12:06:21 1953 3.2 2

Питання риторичне, і це - не жарт. Останні місяці актуальним стало питання затримки виплати зарплат працівників медичної сфери. Ми вирішили розібратись, що саме відбувається, в чому причина того, що медиків тримають на «голодному» пайку, а через спроби лікарень економити гроші, страждають пацієнти. Наша організація зробила ряд запитів на інформацію, зустрілась із медиками та представниками медичних профспілок. Провівши наше розслідування ми дійшли вражаючих висновків.

Наприкінці минулого року житомирські комунальні лікарні ТМО №№ 1, 2 та дитяча подали свої розрахунки потреб на те, щоб «вижити» цього року. Сума передбачала, як то кажуть, «голу» зарплату без розрекламованої міністерством диференціації. Розрахунки підсумувало управління охорони здоров’я Житомирської міської ради та спрямувало у міністерство, яке мало передати в місто кошти згідно розрахунку у вигляді медичної субвенції. Вже на початку року медики розуміли, що шикувати не доведеться. Зарплати без диференціації з доплатою до «мінімалки» часто на практиці виходять у розмірі до 3000 гривень на руки. Місцеві бюджети можуть збільшити цю суму за рахунок диференціації, а можуть цього і не робити. Тож перспективи були не надто райдужні ще у січні. Але що ситуація дійде до того, що відбувається зараз не очікував ніхто. Замість мінімуму, який закладався при розрахунках, житомирські медики отримали лише близько 73% від потреби. Тобто грошей дали на 8 місяців, які тепер доводиться розтягувати на 12. Так власне і виникла заборгованість по зарплатах медиків. В травні до суми зарплати додалась ще і індексація, яка ще більше ускладнила ситуацію. Тоді місто виділило трохи більше 3 млн гривень з місцевого бюджету, щоб закрити борг по зарплаті, але на тому все закінчилось.
Влітку ситуація ускладнилась ще більше. Адже це пора відпусток і медики також розраховували на те, щоб відпочити з родинами. Комусь з них і «пощастило» відпочити, щоправда за свій рахунок і без грошей. На всі звернення до міської влади, профільні чиновники писали про те, що розуміють недостатність виділених коштів медичної субвенції і повідомили про це Київ, але коштів немає, тож хочете жити – економте. Оптимізувати 27% від потреби не так просто. Тож лікарні заощаджують. Відправляють медиків у відпустки за власний рахунок та навіть тимчасово закривають окремі відділення, не дивлячись на те, що хворих менше не стало. Зараз в житомирських лікарнях можна побачити ситуацію, коли на переповнене пацієнтами відділення лише один лікар. А щоб потрапити на лікарняне ліжко люди змушені чекати «черги».

Щоб хоч якось звести кінці з кінцями, оплачувані відпустки змушені були перенести на пізніші терміни і це при тому, що у когось вже були квитки чи путівки на руках. 
Окремо хотілося б сказати і про премії. Ми часто пишемо про те, що чиновники міської ради отримують їх регулярно в розмірі 100%, 200%, 300% від окладу. Люди ж, які рятують наші життя, вже забули про те, що це таке. Остання премія була минулого року і то в розмірі 100-200 гривень (а не % від окладу). І тут хочеться окремо поговорити про наших чиновників. Це саме вони, регулярно отримуючи зарплати та премії, радять медикам економити. Що зробили профільні чиновники начальник управління охорони здоров’я Марія Місюрова та заступник міського голови Матвій Хренов, щоб допомогти медикам? Окрім, судячи з документів, декількох звернень до міністерства, поради оптимізуватись та їхати на Київ «вибивати» кошти – нічого! І тут постає питання: якщо медики мають боротись за зароблені гроші, то чи стануть на їх місце чиновники та почнуть робити операції та лікувати людей? Чесно кажучи, не хотілося б. Кожен має відповідати за свою ділянку: лікарі – допомагати людям, а чиновники робити так, щоб медики думали лише про роботу, а не голодний шлунок. До речі, таке ставлення чиновників до місцевої медицини далеко не скрізь. Наприклад, Київська міська адміністрація виділяє кошти на диференціацію оплати праці. Більше того, щоб не ходити далеко: Житомирська обласна лікарня не має проблем з виплатою зарплати!
Житомирські медики та окремі профсоюзи звертались і до міністерства, а там пояснили, що кошти після децентралізації є в місцевих бюджетах. Зокрема, в Житомирі згідно з останньою відповіддю, 39 млн гривень нерозподілених коштів. І тут коло замкнулось, місцеві чиновники кивають на Київ, а київські на місцевих. Тим часом, атмосфера в колективах лікарень напружена, спеціалісти йдуть працювати в приватні клініки та від’їжджають з Житомира, а ті що залишаються, вже терплять крізь зуби. З яким настроєм людям ходити на роботу, розуміючи, що зароблених коштів дочекаються не скоро, а відпустку взагалі чекати марно?

Парадоксальна ситуація ще і в тому, що у інших бюджетників – освітян проблем з виплатою зарплат немає та і загалом суми вищі, ніж у медиків. Складається враження, що галузь цілеспрямовано знищують, щоб зрештою дореформувати до нуля. От тільки питання: що робити медикам та їхнім пацієнтам?

Житомирська влада чомусь взялась демонструвати піклування про всіх, але тільки не про галузь медицини. Нещодавно підняли питання про підвищення зарплат водіям ТТУ з 6 000 до 10 000 гривень. Хороша справа, але чому та ж влада мовчить про підвищення зарплат медикам чи хоча би вчасну їхню виплату. До відома наших можновладців зарплата лікарів вищої категорії з вислугою років наразі складає близько 5000 гривень, медичних сестер та санітарок в районі «мінімалки». А ці люди, нагадаємо ще раз, відповідають за наше життя та здоров’я, то чому вони не заслуговують на вашу увагу, панове чиновники?

21 вересня, під час підготовки матеріалу до друку, більше сотні працівників медичних закладів міста прийшли до міської ради з вимогою виплатити їм зарплату. Люди обурювалися, адже прийшли просите те, що чесно заробили і говорили, що міська влада просто витирає об них ноги. Їм затримали аванс, грошей, щоб годувати сім’ї немає. Окрім того, серед них ходили розмови, що коштів до нового року не буде. Після невдалої розмови з міським головою Сергієм Сухомлиним, який запропонував медикам знову їхати у Київ та «вибивати» собі зарплату, люди перекрили дорогу біля міськвиконкому і обіцяли стояти там поки на рахунок не отримають кошти. Якщо міська влада не вирішить це питання негайно сказали, що будуть просто приходити на роботу, але працювати з хворими ні. Окрім того, люди були невдоволені тим, на позачерговій сесії 14 вересня Сергій Сухомлин повідомив усіх, що додатково на всю Україну було виділено 500 мільйонів, частина коштів мала надійти і в Житомирську область, а вона в свою чергу – надіслати в Житомир.

Зрештою міський голова Сергій Сухомлин у своєму коментарі журналістам повідомив про те, він скликає 26 вересня позачергову сесію міської ради. «Сьогодні я готую розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради, щоб розглянути це питання на сесії. Сьогодні вирішується питання, коли прийдуть гроші по додатковій субвенції з резервного фонду, які були розподілені Кабміном. Якщо ми будемо бачити, що питання з фінансуванням відтягується, ми будемо приймати рішення депутатським корпусом», - повідомив мер Житомира. Разом з тим зазначив, що міськвиконком готує позов на Міністерство охорони здоров'я, адже вони не виконують свої повноваження.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Чи готові житомирські чиновники оперувати, поки лікарі «вибивають» собі зарплату?
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 2
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 07:55:02, 03.10.2017 [Материал]

за ті гроші, які отримують хірурги від пацієнтів, всі б хотіли оперувати.
Sams2
2 Александр (Sams2)   • 08:09:39, 03.10.2017 [Материал]

Могу добавить, что наши житомирские судебные исполнители некоторые получили месячные премии по 100 тыс.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо