Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Сентябрь » 27
antikorZt Як Житомир хвиля приватизації накрила: нерухомість сусідам, позови від прокуратури та сумнівна вартість готелю «Житомир». Ч.2

antikorZt


Оценка: 3.3/5 Голосов: 7

Як Житомир хвиля приватизації накрила: нерухомість сусідам, позови від прокуратури та сумнівна вартість готелю «Житомир». Ч.2

27.09.2019, 10:39:44 2316 3.3 1

У першій частині наша громадська організація "Антикорупційний рух Житомирщини" розповідала про приватизацію стоматологічної поліклініки, недіючого дитячого садочку у центрі Шодуарівського парку та інших приміщень, а також про те, де у цій історії сусідка міського голови і чому прокуратура області зацікавилася процесом приватизації комунального майна у Житомирі. 

«Медведик» ліквідували, приміщення – продали
З 1 грудня 2017 року припинив своє функціонування Центр детоксикації, який житомиряни ласкаво називали «Медведик» від «медичний витверезник».

Основним аргументом ліквідації витверезника були начебто скарги від громадян на роботу Центру детоксикаційної допомоги. Особи, які потрапляли до Центру скаржилися на працівників Центру, звинувачували їх у крадіжках речей та грошей, негуманному ставленні до людей на підпитку. В результаті перевірки прокуратурою було встановлено порушення конституційних прав і свобод громадян при застосуванні заходів примусу у Центрі детоксикації, обмеження їх прав і свобод під виглядом проведення медичної допомоги та інших форм реабілітації або лікування. Окрім того, міська влада зазначала, що в жодному із законодавчих актів не визначений правовий статус витверезників, тож поставало питання щодо правових підстав існування такого закладу.
Заклад ліквідували, а приміщення, після усіх бюрократичних процедур, продали з аукціону вже у листопаді 2018 року за 1 млн 868 тис. 496 грн.
Власником нерухомості стало ТОВ «Експлуатаційна компанія №1», яке згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, зареєстроване у Києві. Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ є житомирянин Малиновський Юрій Вадимович.

Приміщення дитячої інфекції
У травні 2019 року з аукціону було продано будівлю колишнього дитячого інфекційного відділення, яка знаходиться у Житомирі біля міської лікарні №2. Приміщення придбало ТОВ «Вітторія Віта» за 9 млн 6 гривень, що було всього на 6 гривень більше від пропозиції медичного центру «Асклепій плюс».
ТОВ «Вітторія Віта», за інформацією аналітичної системи YouControl, було зареєстроване в квітні 2015 року в Києві, в жовтні 2018 фірму перереєстрували в Житомирі. Основним видом діяльності підприємства є діяльність у сфері права. У придбаному приміщенні власник зможе облаштувати магазин, аптеку, перукарню, хімчистку, пральня, лікарняно-оздоровчий заклад, фізкультурно-оздоровчий заклад тощо.

Новий власник приміщення, який вже розпочав ремонтні роботи. Наразі з колишньої дитячої інфекції активно виносять старі речі. Власник планує робити перепланування.

Як «Житомир» задешево продавали
Найдорожчим об’єктом, який вдалося продати міській владі став готель «Житомир». Аукціон відбувся 2 червня 2019 року і єдиним учасником електронного аукціону було приватне акціонерне товариство «Фаворит Компані». Вартість восьмиповерхового майнового комплексу загальною площею 10860,4 кв.м. склала 60 мільйонів 83 тисячі 176 гривень.
За умовами електронних аукціонів у разі участі в торгах лише одного учасника, міською радою може бути ухвалене рішення щодо продажу об’єкту шляхом викупу. 6 червня відбулася позачергова сесія Житомирської міської ради, де одностайним рішенням 31 присутнього депутата було надано такий дозвіл. Зазначимо, що це була вже третя спроба його продажу.
Згідно з інформацієюаналітичної системи YouControl, засновниками підприємства є Олена Розенблат та Жанна Розенблат – сестра та дружина колишнього депутата Верховної Ради Борислава Розенблата.

Станом на вересень 2019 року у готелі «Житомир» проживає ще декілька родин переселенців зі Сходу, але усі комунікації вже відключені. Ані світла, ані води там немає, готель «законсервований». Зараз новий власник замовив проекти огляду технічного стану приміщення та конструкцій. Передбачається, що комплекс залишиться готелем.
За нашою інформацією, оцінкою вартості приміщення зацікавилися органи прокуратури і навіть вже вилучили деякі документи.
Зазначимо, що в готелі «Житомир» міська влада спочатку хотіла зробити ЦНАП та навіть витратила на проект 280 тисяч гривень. Гроші пішли на вітер.
Тоді ж у червні наша громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» замовила рецензію на Звіт з незалежної оцінки майнового комплексу готелю «Житомир» у ГО «Всеукраїнське об’єднання «Українське товариство оцінювачів». Зазначимо, що незалежний оцінювач, який здійснював рецензування Звіту, має відповідний сертифікат Фонду державного майна України та стаж роботи понад два роки.

Рецензент зазначає, що вірогідна вартість подібних до готельного комплекту «Житомир» об’єктів лежить в межах 450-550за 1м2 загальної площі. У той же час, середнє значення ринкової вартості 1м2 загальної площі об’єкта оцінки, що визначено у Звіті, дорівнює 194,8$(з урахуванням ПДВ). Роз’яснень щодо  причин наявності такої суттєвої різниці у Звіті не надано.
Другим важливим моментом у Звіті з незалежної оцінки є те, що у завданні на оцінку зазначено лише 3 об’єкта, хоча метою даної оцінки зазначено подальшу приватизацію комплексу готель «Житомир». Не враховано інше нерухоме та рухоме майно, прилади та обладнання, інженерні мережі, які забезпечують функціонування об’єкта за призначенням.

Не враховано також вартість земельної ділянки, опорядження території готелю, системи освітлення тощо. На думку члена експертної ради УТО, провідного експерта-оцінювача УТО В.Філіпова, Звіт про незалежну оцінку майнового комплексу готелю «Житомир» класифікується як такий, ще не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та не може бути використаний. Однак за цим Звітом готель вже встигли продати.

Хочеться нагадати про те, як п’ять років тому, у центральній частині міста продали один об’єкт. У 2014 році на аукціоні продали приміщення за адресою вул.Велика Бердичівська, 24. Будинок 322,9 кв.м, який був побудований до 1917 року, продали на 1,7 млн грн. Це був перший обєкт, який «пішов з молотка», коли Сергій Сухомлин був ще першим заступником міського голови. Керівник департаменту власності та ринкового регулювання Житомирської міської ради Вікторія Краснопір, яка у 2018 році була заступником міського голови, а потім звільнилася та повернулася у департамент соціальної політики, тоді висловлювала сподівання, що новий власник подбає про те, щоб будівля стала ще однією окрасою міста. Однак з дня проведення тендеру і по сьогодні – у будівлі заколочені вікна, а стан фасаду не прикрашає Житомир, а навпаки.

Ми щиро сподіваємося, що усі вищезазначені приклади приватизованого комунального майна, не є звичайним способом «відмиванням» коштів, а принесуть у наше місто нові робочі місця відремонтовані приміщення.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 16:03:24, 27.09.2019 [Материал]

А чи ти сумнівався?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо