Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Декабрь » 3
antikorZt Скандальне будівництво АЗС: як влада вводить в оману житомирян

antikorZt


Оценка: 3.5/5 Голосов: 11

Скандальне будівництво АЗС: як влада вводить в оману житомирян

03.12.2019, 12:14:17 2622 3.5 1

Скандал з будівництвом АЗС UPG на проспекті Незалежності, 29 у Житомирі триває з 2017 року. Тоді жителі прилеглих будинків перекрили проспект Незалежності, протестуючи проти будівництва АЗС поряд з їх прибудинковою територією. Люди неодноразово приходили на сесії Житомирської міської ради, зверталися до міського голови, голови Житомирської ОДА, навіть до прокуратури. Створювалися робочі групи, де начебто чиновники міської ради, власник земельної ділянки та місцеві жителі мали знайти спільну мову та вихід з ситуації. Однак, усе марно.

З того часу жителі прилеглих до будівництва будинків ще неодноразово перекривали дороги та слухали обіцянки міського голови Сергія Сухомлина вирішити це питання.

Щоб допомогти людям, до них долучилися активісти та фахові юристи. Але поки житомиряни намагалися запобігти будівництву законним шляхом, будувати АЗС почали, і, судячи з розмаху, закінчать будівництво до кінця цього року.

Незаконність будівництва АЗС на цій земельній ділянці люди аргументують чисельними порушеннями Державних будівельних норм, а також вимог Містобудівної документації. Однак, як виявилося, департамент містобудування та земельних відносин взагалі не мав права видавати забудовнику містобудівні умови та обмеження (далі МБУіО), бо, увага, не мав на це повноважень.

Державна архітектурно-будівельна інспекція проводила перевірку видачі МБУіО забудовнику. Вони надані на підставі діючого Генерального плану та Плану зонування м.Житомира.
Згідно із Планом зонування ділянка, де знаходиться АЗС (проспект Незалежності, 29) знаходиться в зоні Г-1-ІІ. Цю зону, згідно із Планом зонування, формують території здебільше громадської забудови, на яких за містобудівною документацією розміщуються торговельні заклади та інші об’єкти обслуговування населення.
АЗС, згідно із Планом зонування, знаходяться в переліку об’єктів, що допускається розміщувати за умов спеціального погодження.
Процедура отримання такого спеціального погодження описана в Плані зонування (п.2.2 Книга 2).

2.2.Спеціальні зональні погодження:
1. Будівництво об'єктів містобудування, пов'язане з тими видами їх використання, які окремо наведені в списках для кожного типу територіальних зон (допустимі види використання, що потребують спеціального дозволу або погодження), потребують спеціального зонального погодження. Спеціальні зональні погодження здійснюються із обов'язковим наданням містобудівних розрахунків та передпроектних розробок.
Зазначені погодження можуть проводитись:
-на стадії набуття земельних ділянок фізичними та юридичними особами із земель комунальної та державної власності;
-на стадії, узгодження власниками об'єктів нерухомого майна та земельних ділянок намірів забудови.

2. Заявка на спеціальне зональне погодження скеровується до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради. Заявка повинна містити:
- заяву із обґрунтованими намірами забудови та містобудівними розрахунками;
-необхідну інформацію про земельну ділянку або інший об'єкт нерухомості та умови її власності;
- схему забудови ділянки, означення всіх існуючих об'єктів та об'єктів, що передбачено збудувати або змінити, та їх характеристики - загальну інформацію про обсяг ресурсів, що будуть споживатися на запланованих об'єктах (енергозабезпечення, водоспоживання, чисельність працівників, вантажоперевезення, необхідність в під'їзних залізничних коліях та ін.), про вплив об'єкту на оточуюче середовище (об'єм викидів в атмосферу, кількість відходів виробництва та ступінь їх шкідливості і т. ін.), про перспективну кількість відвідувачів та необхідну кількість місць для паркування автомобілів;
- додаткові техніко-економічні обґрунтування розміщення об'єкту саме в обумовленому заявкою місці.

3. На підставі пропозицій заявника виконавчий комітет Житомирської міської ради забезпечує інформування громади.

4.Пропозиції до проектів містобудівної документації під час громадського обговорення питань, що відносяться до спеціальних зональних погоджень в межах певної територіальної зони, мають право надавати фізичні та юридичні особи якщо вони є власниками (користувачами) земельних ділянок або об’єктів нерухомого майна, розташованих в межах цієї територіальної зони, та на суміжній із визначеною зоною території.

5.За пропозиціями громади та за результатами засідання містобудівної ради при Департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради виконавчий комітет Житомирської міської ради готує проект рішення про надання, або відмову, у наданні містобудівних умов та обмежень.
Згідно із процедурою, дозвіл на видачу МБУіО на АЗС після громадських обговорень, містобудівної ради, мав надавати виконавчий комітет міської ради.

Тобто, якщо підсумувати, у зв’язку з тим, що не було громадських обговорень по наданню спеціального зонального погодження на розміщення АЗС, не було проведено засідання містобудівної ради, не було рішення виконавчого комітету про надання спеціального зонального погодження, департамент містобудування та земельних відносин не мав права надавати МБУіо на розміщення цієї АЗС. І чиновники міської ради про це знають, однак розводять руками, мовляв, ми не можемо зупинити будівництво АЗС, навіть якщо люди з цим будівництвом не погоджуються.

Ми ж звернемося з цією інформацією до ДАБІ і проінформуємо про результати звернення згодом.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 1
Dimm
1 Димм (Dimm)   • 20:06:56, 04.12.2019 [Материал]

Площадь Освобождения надо переименовать в площадь Трех Заправок, а проспект Незалежности переименовать на Автозаправочный. Там наверное рекордная концентрация АЗС на 1 километр погонный и квадратный.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо