Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Місто і життя » 2009 » Август » 26 » 12:19:17

Житомирська обласна влада зневажає почуття вірян

26.08.2009, 12:19:17 15306 18
Житомирська обласна влада зневажає почуття вірян

Чиновники досі не вирішили питання Хрестовоздвиженської церкви

Нещодавно Житомир відвідав предстоятель Української православної церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Він відвідав Свято-Анастасіївський монастир, відслужив у Свято-Преображенському соборі літургію та поспілкувався із житомирськими вірянами. Вони, зокрема, просили Блаженнійшого посприяти їм у питанні, вирішення якого вже більше десяти років затягує влада Житомирської області. Мова про повернення приміщення Хрестовоздвиженської церкви, де із 1987 року розміщується житомирський Музей природи.

Надія на відновлення діяльності Хрестовоздвиженської церкви з'явилася у житомирської церковної громади після президентського указу 2002 року, яким усі культові споруди мали бути безоплатно повернені віруючим. Однак із того часу віз тільки трохи зрушив із місця.

У минулому році обласні чиновники почали дещо ворушитися. Після великого хресного ходу в день у день Святої Анастасії Римлянини (яка, до речі, вважається покровителькою Житомирського краю), а також місячної «блокади» обласної ради за допомогою пересувної церкви-намету на площі Корольова, влада області почала діалог. Утворили навіть комісію, яка має нарешті довести справу до кінця. Однак, як і всі комісії, ця займається тим, що товче воду у ступі.

От, наприклад, повідомлення на сайті облради:

«14 липня заступник голови обласної ради Михайло Дімонт провів засідання координаторів секцій комісії з вивчення історії будівництва і використання будівлі Музею природи - колишньої Хрестовоздвиженської церкви у м. Житомирі. Під час засідання був розглянутий хід виконання доручень, які були дані на останньому засідання комісії. Також було ухвалено план подальшої роботи комісії».

Хоча і це вже прогрес, бо раніше же, коли заходила мова про Хрестовоздвиженську, обласні чиновники опускали очі до долу і намагалися якнайшвидше перевести розмову на іншу тему.

Із моменту, коли керманичі області - голова облради Віталій Француз і губернатор Юрій Забела - пообіцяли приміщення церкви повернути, минуло вже дев'ять місяців. За цей час можна вже було й розродитися. Утім, чиновнички від області вигадали за цей час тільки таку «класну штуку» - вони відбивають «м'яча» у бік своїх колег у будинку із годинником, що від них через дорогу. Мовляв міська влада має віднайти і виділити приміщення для Музею природи. Житомирські ж чиновники дивуються, адже жоден музей (як, до речі, і стадіони, басейни та навіть більшість фонтанів в місті) не знаходяться у міській власності, усі вони обласні.  

Отож, наскільки ми зрозуміли, питання застигло на місці через відсутність приміщення для музею. На відміну від обласних чиновників, «Скандальний Житомир» знайшов його за п'ять хвилин.

У центрі Житомира вже декілька років «припадає пилюкою» будівля колишнього ресторану «Смоленськ». Мало, хто знає, що він знаходиться не в міській, а в обласній власності, можливо тому й занепадає. Там уже встигли побувати пару кафе, дискотека, більярди, фітнес-клуб. Останнім часом, до відомого наказу, розміщувався салон гральних автоматів, а нині залишився лазерний тир.

Думаємо, громада області буде не лише не проти, а й вітатиме, якщо «Смоленськ» перетворять на великий культурний центр. Площ колишнього ресторану достатньо, щоб розмістити не лише музеї, а і зробити пристойну виставку робіт житомирських художників і фотографів, які вимушені демонструвати свої твори у мало пристосованих залах будинку художника та облбібліотеці; також можна створити літературні студії та арт-центри для молоді, музикантів початківців, пристойну конференц-залу для організації «круглих столів»...

Тобто ідей є багато. Але ж на культурі відкатів достатньо не отримаєшь. Була би політична воля обласного керівництва, а творчі люди Житомирщини самі підкажуть, що можна зробити у «Смоленську».

Сподіваємося, що вигідне розташування - на розі вулиць Лятошинського і Михайлівської - тільки приверне відвідувачів: і житомиряни й гості міста, які приїжджають в обласний центр із різних куточків регіону у своїх справах, із задоволенням будуть «окультурюватися».

Насамкінець хочемо зауважити: якщо б чиновники справді старанно і завзято переймалися питанням Хрестовоздвиженської церкви, то вже давно його вирішили. От, наприклад, прихожани Семінарійського костелу св. Іоана з Дуклі, що на вулиці Театральній, врешті домоглися повернення костьолу келій, розташованих поруч. У них свого часу «окопалися» військові із обласного військового комісаріату. Як це не дивно, але структура, яку практично було складно зрушити з місця через різноманітні перепони (наприклад, прокладений спецзв'язок), таки виїхала з «орендованого» приміщення. Таким чином усе можливе - було би бажання.

Отож, обласна влада просто плює і на почуття вірян, і на відродження духовності жителів області.



Бывший ресторан Смоленск на улице Лятошинского в центре Житомира




Крестовоздвиженская церковь в Житомире.
Сейчас церковь не действующая. В ней расположился музей природы.
Находится на ул. Кафедральной. Автор фото Анна Голтвянская.



Тэги: рестораны, церковь, Житомир

Схожі новини:


Комментариев: 18
Сашко
1 Alex (Сашко)   • 14:02:23, 26.08.2009 [Материал]

Хорошее предложение.
VadiKO
2 Володимирович (VadiKO)   • 15:20:11, 26.08.2009 [Материал]

Як на мене, то в Житомирі немає стільки віруючих , щоб всім церквам вистачило... Ще однієї церкви в місті мені особисто НЕ ПОРБІНО!!!!
либерти
3 либерти (либерти)   • 16:44:26, 26.08.2009 [Материал]

Нужно примищення или вера? Если здание,то это да - к власти. Если ВЕРА - то это к Богу..
RusG
4 Rus (RusG)   • 21:32:38, 26.08.2009 [Материал]

или к мэру :)
woland
13 Влад (woland)   • 13:01:18, 28.08.2009 [Материал]

мер не має стосунку до обласної комунальної власності (в даному випадку - Музею природи)
RusG
15 Rus (RusG)   • 13:51:08, 28.08.2009 [Материал]

як то не має? вона в музеї не ходить?
(уважніше читайте коментарі)
RusG
5 Rus (RusG)   • 21:36:09, 26.08.2009 [Материал]

"Кесарю - кесарево, Богу - божье"
6 Вадим   • 22:31:09, 26.08.2009 [Материал]

ВЫ СЧИТАЕТЕ НОРМАЛЬНЫМ КОГДА В ОСКВЕРНЕННОМ БОЖЬЕМ ХРАМЕ СТОЯТ ЧУЧЕЛА ЖИВОТНЫХ - ЭТО МОЖЕТ БЫТЬ ТОЛЬКО В ЖИТОМИРЕ!!!!!?????
7 Коммунист   • 23:10:23, 26.08.2009 [Материал]

Просто во власти окопались сатанисты. Кому нужны конкретные доказательства - предоставлю даром. Кстати номер кабинета по делам религий в облсовете ...616 (почти не маскируются). Храму грозит опасность подрыва.
Outcast
8 АлисА (Outcast)   • 23:55:21, 26.08.2009 [Материал]

оу... сотонисты? да, давайте доказательства, очень интересно)))
Tolikts1
12 Толик (Tolikts1)   • 01:07:12, 28.08.2009 [Материал]

УВАЖАЕМЫЙ КОММУНИСТ!! Такого номера кабинета нет в здании облсовета. как для Вас раскажу как идет нумерация кабинетов в этом здании: первая цифра- это этаж здания, а далее сам номер кабинета. Так вот, 1 этаж -канцелярия и приемная облдержадминистрации и облсовета, 2 этаж - руководство облсовета, 3 этаж- руководство облдержадминистрации, 4этаж - пресс-центр и сессионный зал, 5 этаж - финуправление области. а 6 этаж - это крыша. как видите там такого кабинета нет!!! как и самого названия такого кабинета по делам религии.
UmnajaMasha
9 Мария Антонова (UmnajaMasha)   • 12:56:16, 27.08.2009 [Материал]

Очень хорошее предложение!!!
10 пастор   • 22:52:07, 27.08.2009 [Материал]

Насчёт окопавшихся сатанистов - чистая правда. У них чучела животных - метка сатанинская. Облобщество так называемых "охотников и рыболовов" по улице Московской также помечено чучелами животных. А учредитель этой без шуток "общественной организации" - житомирская областная рада, а директорат - отставной КГБшник. а глянете на главбуха чёрную - и всё поймёте. А проверите посетителей и связи и какими территориями и угодьями владеют - волосы дыбом встанут - государство в государстве. Сеть этих гадов внедрена в налоговой и "органах", связи с бандюками и пр. и пр. - тома можно писать!Что интересно - славян в их среде мало и есть даже служители некоторых церквей
KAPJICOH
11 Andrey (KAPJICOH)   • 23:42:58, 27.08.2009 [Материал]

ВАУ!! Раскрыт всемирный заговор сатанистов. :) А голыми у костра они танцуют? :)
Outcast
16 АлисА (Outcast)   • 14:40:24, 28.08.2009 [Материал]

И девственниц в жертву приносят, наверное :))
2 пастор - а где доказательства "чистой правды"?
woland
14 Влад (woland)   • 13:04:02, 28.08.2009 [Материал]

Щодо переносу музею у колишній Смоленськ - згоден, гарна ідея. Однак приміщення церкви має бути віддано українському патріархату.

Москальська церква, як завжди, претендує і на цю територію...

17 пастор   • 17:41:56, 30.08.2009 [Материал]

Есть документальные доказательства, которые постоянно пополняются. А кому их давать, Вам, что ли?
Outcast
18 АлисА (Outcast)   • 19:01:43, 30.08.2009 [Материал]

А что в этом такого? Если это доказательства - то предъявляйте, иначе все ваши слова можно считать пьяным бредом
Оголошення на ЖЖ інфо: