Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Гаджети та технології

Євген Резвушкін: Наше завдання після закінчення бойових дій - створити такі умови, щоб 8 млн українців захотіли повернутися в Україну

Автор: Мария Никулина, 06.01.2023, 17:27:10 Євген Резвушкін: Наше завдання після закінчення бойових дій - створити такі умови, щоб 8 млн українців захотіли повернутися в Україну

Починаючи з 24 лютого, за кордон виїхали майже 8 млн українців. Завдання влади т та громадських активістів разом створити такі умови, щоб після перемоги ці люди захотіли повернутися в Україну.

Про це заявив Євген Резвушкін, одеський активіст та лідер громадської організації «Автомайдан Одеса».

За словами уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця, 7,9 млн українці виїхали за кордон, що складає 20% від фактичного населення країни.

«Військові дії в Україні змусили сотні тисяч сімей в пошуках прихистку виїхати за кордон. В перші дні війни більшість людей їхали на захід, не знаючи в яку країну вони потраплять. Наші європейські партнери створили умови для приймання біженців з України. Зокрема значна частина мешканців Одещини опинилися у Молдові, Румунії та Болгарії. Згідно з останньою інформацією, майже 8 млн українців виїхали за кордон. Хочу подякувати тим, хто за кордоном проводить акції в підтримку нашої країни, організовую збір гуманітарних вантажів, організовує українську спільноту у нових містах. До Одеси регулярно приїжджають фури із «гуманітарною». Активісти нашої організації займаються транспортуванням автомобілів від кордону до міста, розвантаженням гуманітарної допомоги, її роздачею громадянам. Впевнений, якщо кожен українець за кордоном зробить щось корисне для нашої держави, то це дозволить наблизити нашу перемогу на декілька місяців та допомогти людям із вразливих верств населення, зокрема одиноким пенсіонерам та інвалідам», - вважає Євген Резвушкін.

За його словами, майже 5 млн наших громадян через воєнні дії стали внутрішньо переміщеними особами.

«Сьогодні великі українські міста на заході перетворилися на країну в мініатюрі. Наприклад, у Львові є місцеві мешканці, переселенці із Чернігова, Одеси, Харкова та Херсона. І всі вони живуть мирно, допомагаючи один одному. 4,8 млн наших громадян із 24 лютого стали вимушеними переселенцями в Україні. Потрібно зазначити, що 30% з них це пенсіонери та особи з інвалідністю. Тисячі волонтерів, активістів допомагають переселенцям. Також значну роль в цьому процесі виконують міжнародні організації. Якщо казати про Одесу, то в нас багато людей із Миколаєва до міст Донецької області. Наша громадська організація активно допомагає переселенцям, а декількох її з них ми влаштували на роботу. На мою думку, війна відкинула всі суперечності між українцями, об’єднала нас за ради допомоги один одному та перемоги над ворогом», - продовжує одеський активіст.

Євген Резвушкін: Після закінчення бойових дій для України відкриється «вікно можливостей» для відбудови країни за прикладом провідних країн світу

Лідер громадської організації «Автомайдан Одеса» зазначає, що частина українців відмовилися покидати свої домівки та залишилися на окупованих територіях.

«13 млн українців наразі вимушені проживати на тимчасово захоплених територіях або в районах проведення військових дій. Впевнений, що переважна більшість з них хоче жити у вільній Україні. Але вони не змогли покинути обжиті домівки та поїхати на захід. Ці люди також потребують нашої підтримки. Окупанти майже не забезпечують українців ані ліками, ані продуктами харчування. На окупованих територіях залишаються наші громадяни, яких ми не можемо покинути у біді. «Автомайдан Одеса» співпрацює із волонтерами, які доставляли життєвонеобхідні ліки в Херсон, в тому числі інсулін. Також мене шокувала цифра – 46 тис. українців примусово вивезено до країни-агресора. Наче ми знаходимося у часи рабства та людину можна примусово доставити до іншої країни. Світова спільнота має рішуче відреагувати на викрадення українців», - оборюється одеський активіст.

Євген Резвушкін вважає: після перемоги в країні потрібно створити такі умови для життя, щоб всі 8 млн українців повернулися до дому.

«Після нашої перемоги над ворогом в України, як кажуть у Європі, з’явиться вікно можливостей. Для відбудови нашої країни за прикладами провідних країн світу. Вже зараз потрібно розробити чіткий план, який почнемо реалізовувати відразу після перемоги. В нас є підтримка переважної більшості провідних країн світу. Нам допоможуть експертами, грошима відновити Україну та створити державу, в якій будуть на найвищому рівні демократичні цінності, європейський рівень життя. Завдання влади забезпечити ефективне витрачання коштів, активістів - забезпечити громадський контроль. Кожен п’ятий українець через війну був змушений виїхати за кордон. Потрібно зробити все, щоб кожен з 8 мільйонів захотів повернутися жити в Україну», - підсумовує Євген Резвушкін.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Гаджети та технології" на ЖЖ.info
Гаджети та технології | 06.01.2023 | Переглядів: 6093 | украина, новости

Читайте також на цю тему: