Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Фінанси

Як банки можуть надавати фінансову підтримку бізнесу за допомогою різних продуктів

Автор: Мария Никулина, 02.02.2024, 18:13:25 Як банки можуть надавати фінансову підтримку бізнесу за допомогою різних продуктів

Забезпечити потужність економіки країни можна лише за умови безперервної та взаємовигідної співпраці бізнесу, банківського сектору та державного регулювання. Для цього розроблено широкий спектр заходів, зокрема грантові та дотаційні програми, пільгове кредитування. Банківська підтримка не обмежується відкриттям класичної кредитної лінії, а має багато ефективних варіацій. 

Цільовий кредит

Програми цільового кредитування створені для посиленого сприяння розвитку бізнесу, шляхом фінансування технологічної модернізації, нарощування виробничих потужностей. Часто вони створюються за державною ініціативою розвитку підприємництва, як зокрема «Доступне кредитування 5-7-9%». Програма передбачає зниження кредитних ставок коштом державного відшкодування коштів для сільськогосподарських, переробних та інших підприємств, що планують розбудову виробничих приміщень, оновлення основних засобів, впровадження новітніх технологій. Детальніше дізнатися, які умови пропонує ця державна програма кредитування малого бізнесу можна за посиланням https://unexbank.ua/programa-finansuvannya-5-7-9

Овердрафт

Для підприємств з тривалим операційним циклом, зокрема аграрних, актуальним питанням є закриття касових розривів — періоду між витратами на виробництво та отриманням доходу від реалізації товарів та послуг. Підтримати платоспроможність компанії можна за допомогою овердрафту — кредитного ліміту, що встановлюється на додачу до поточного рахунку клієнта. Завдяки йому користувач може здійснювати платежі, що перевищують суми залишку на його рахунках.

Розмір овердрафту залежить від середньомісячних надходжень на рахунок компанії та здебільшого коливається в межах 40–70%. Ліміти можуть переглядатися відповідно до зміни дохідності компанії. Погашення овердрафту відбувається автоматично за рахунок надходжень виторгу. Нормальні умови використання цього фінансового інструменту передбачають повне погашення заборгованості раз на місяць або квартал, залежно від специфіки виробничого процесу підприємства.

Строковий кредит

Строковий кредит — це класична кредитна лінія, що відкривається на запит клієнта на чітко визначений період під певні відсотки. Сума строкового кредиту надається разово, а погашення може відбуватися одним платежем в кінці строку дії договору, або поступово частинами за визначеним графіком.

Строковий кредит корисний для фінансування певної цілі, зокрема закупівлі сировини та матеріалів, погашення заборгованості перед партнерами, постачальниками.

Лізинг

Оновити основні засоби без надмірних фінансових вкладень можна за допомогою лізингу — довгострокової оренди техніки та обладнання. За допомогою оперативного лізингу підприємство може користуватися устаткуванням, сплачуючи орендну плату, протягом всього виробничого циклу, не витрачаючи кошти на його придбання. Це зручно у випадку разової потреби.

Якщо компанія планує придбати техніку, що є предметом лізингу, проте хоче полегшити процес її викупу з фінансової точки зору, варто скористатися фінансовим лізингом. За його умовами, лізингоотримувач по суті сплачує інвестиційний кредит — поступово виплачує вартість обладнання, вже використовуючи його. Після завершення терміну договору та погашення вартості, предмет лізингу переходить у власність компанії.

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Фінанси" на ЖЖ.info
Фінанси | 02.02.2024 | Переглядів: 429 | банк, финансы, финансирование, деньги

Читайте також на цю тему: