Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Автомобілі

Піропатрон АКБ: відповіді на деякі важливі запитання

Автор: Олег Ковальский, 21.02.2024, 19:32:14 Піропатрон АКБ: відповіді на деякі важливі запитання

Піропатрон АКБ (акумулятора) - це пристрій, що використовується для аварійного обриву ланцюга живлення акумуляторної батареї в автомобілі. Він являє собою спеціальний запобіжник, який активується в разі аварії або інших екстрених ситуацій, коли необхідно швидко знеструмити автомобіль.

Піропатрон зазвичай під'єднано до системи безпеки автомобіля, він активується під час спрацьовування систем рassive safety. Його функція - швидко і безпечно знеструмити автомобіль, щоб запобігти можливому загорянню або іншим небезпечним наслідкам у разі аварії.

Піропатрони АКБ зазвичай мають спеціальний механізм, який активується під час спрацьовування систем безпеки та миттєво відключає подачу електроенергії до акумулятора, запобігаючи його перегріву і можливим аварійним ситуаціям.

У побуті піропатрон називають по-різному, що може викликати плутанину. Наприклад, запобіжник акумулятора, аварійний розмикач ланцюга АКБ, плюсова клема акумулятора, позитивна клема АКБ тощо.

Піропатрон АКБ є на всіх машинах?

Ні. Піропатрон використовується не у всіх автомобілях. Що пов'язано з віком авто, його виробником і тим фактом, чи є він електроавтомобілем чи ні.

Піропатрон використовується в багатьох авто, але найбільш впізнавані з них:

  • BMW 
  • Mercedes 
  • Tesla 
  • Audi 
  • Volkswagen


Що всередині піропатрона АКБ і як він спрацьовує?

Пристрій піропатрона досить простий і налічує лише три компоненти: 

  • З'єднувальний елемент із перемичкою.
  • Палець із поршнем.
  • Суміш для запалу.


Працює піропатрон у три етапи:

  • Отримання імпульсу про критичну ситуацію.
  • Активація запобіжника.
  • Розмикання ланцюга живлення.


Вкрай важливо, щоб весь цей процес займав секунди. Адже від швидкості дії заряду може залежати людське життя. 

Піропатрон АКБ Hybrid BMW 61128796155

Як зрозуміти, що піропатрон акумулятора спрацював?

Якщо ви потрапили в аварію, ваша система безпеки вирішила, що ситуація критична, то ваш автомобіль буде знеструмлено. Зрозуміти це можна за такою ознакою, що ваш автомобіль не заводиться. Перевірити чи спрацював піропатрон також можна тестером (мультиметром). Якщо мультиметр показує нескінченність (0 L), то, найімовірніше, аварійний розмикач ланцюга не придатний більше до використання. І вам потрібно купити новий піропатрон АКБ.

Що робити, якщо спрацював піропатрон АКБ?

Якщо піропатрон АКБ спрацював, то вам необхідно переконатися, що з вами все гаразд, і викликати евакуатор, оскільки їсти самостійно ви не зможете, оскільки живлення акумулятора порушено. 

Наступний ваш крок - ремонт машини, за необхідності і заміна піропатрона АКБ на новий. 

Чи можна їздити на машині без піропатрона АКБ?

Технічно - так, з погляду безпеки - ні. Логіка нашої відповіді така: під час аварії або іншої НП, коли спрацьовує запобіжник, він обриває ланцюг акумулятор. Тобто робить автомобіль повністю позбавленим електричного підживлення. Їхати він, після цього, природно, не зможе. 

Ви можете самостійно або за допомогою якогось "фахівця" вирізати використаний піропатрон і зібрати ланцюг, використовуючи якусь заглушку. При цьому на вашому дисплеї буде регулярно відображатися помилка, але їздити ви зможете.

Якщо міркувати тверезо, то ми категорично не рекомендуємо так чинити. Піропатрон АКБ виконує дуже важливу функцію, яка дійсно може врятувати вам життя і зберегти цілісність авто, уникнувши пожежі. Тому, ми закликаємо вас не ігнорувати важливість цього елемента захисту і міняти, щойно він вийшов з ладу.

Матеріал підготовлено фахівцями інтернет-магазину hodovik.com. За більш повною інформацією звертайтеся за телефоном +38(095)1236366.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Автомобілі" на ЖЖ.info
Автомобілі | 21.02.2024 | Переглядів: 321 | Піропатрон, автодетали, авто, пиропатрон, СТО

Читайте також на цю тему: