Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2012 » Ноябрь » 29
Іскандер Скоту валюта не потрібна? Ч.2

Іскандер


Оценка: 3.3/5 Голосов: 21

Скоту валюта не потрібна? Ч.2

29.11.2012, 16:57:40 1818 3.3 0

Сьогодні з’явилась інформація, що законопроект про податок на продаж валюти знову подадуть до ВРУ. Правда точної дати поки не озвучено.

При цьому, за словами голови комітету НБУ по протидії недобросовісній валютних операцій Ю.Горшкова, принципових змін у законопроект, що передбачає запровадження 15% збору до Пенсійного фонду при продажу валюти, вноситися не буде. Крім того, глава комітету висловив надію на те, що законопроект буде прийнятий якнайшвидше. Він ще раз підкреслив, що основна мета цього документа - перешкоджати валютним спекуляціям.

Нагадаю, що в понеділок, 26.11.12, глава Нацбанку С.Арбузов заявив, що Верховній раді необхідно прийняти закон про введення 15% збору до ПФ з продажу фізособами готівкової іноземної валюти. За його словами, даний закон буде добре захищати інтереси людей.
С.Арбузов підкреслив, що основним позитивом такого документа є введення заходів щодо недопущення спекуляцій на валютному ринку.

Як відомо, 16.11.12  депутат ВРУ, голова комітету з питань фінансів, банківської справи, податкової та митної політики В.Хомутиннік зареєстрував у парламенті законопроект №11433, що передбачає введення збору в ПФ з продажу фізособами готівкової валюти у розмірі 15% суми угоди.
20.11.12 В.Хомутиннік відкликав згаданий законопроект для доопрацювання.

Тепер давайте розберемося, з ким влада таким чином планує боротися: спекулянтами чи власним народом?

НБУ очікує збільшення стабільності на готівковому валютному ринку в разі прийняття законопроекту, який дозволить притягати громадян до кримінальної відповідальності за спробу продати готівкові долари або євро на нелегальному ринку.
За словами того ж Горшкова, продаж готівкової валюти поза офіційним сектором вже буде не адміністративне правопорушення, а ухилення від сплати податків. А в особливо великих сумах - це вже буде кримінальна відповідальність.

Але чи так це насправді?

Якщо парламент прийме відповідний законопроект, податкова міліція, за словами першого заступника начальника Головного управління податкової міліції Державної податкової служби Ю.Атаманюка, не буде пересікатися зі звичайними верствами населення. "()В наше поле зору будуть потрапляти незаконні операції ухилення від сплати податків або збору на суму більш ніж 2,5 млн. грн. Якщо порахувати, що це 15%, то обсяг самої операція має становити понад 15 млн. грн. Хто робить такі валютні операції? Вчитель? Пенсіонер? Лікар? Ні. Це роблять перш за все серйозні ділки тіньової економіки. Ми знаємо як їх задокументувати, як відпрацьовувати», — наголосив Атаманюк.

З цього випливає, що дрібних міняйл (які в першу чергу і будуть наживатись на громадянах від спекуляцій з валютою), до яких скоріш за все і йтимуть громадяни, які не побажають віддавати державі свої кровні 15%, податкова міліція "ганяти” не поспішатиме. Адже важко собі уявити, щоб "такий суб’єкт валютного ринку" обмінював кошти на суму понад 15 млн. грн., скажімо, на нашому Житньому ринку. Варто міняйлам купувати валюту у населення із 7-8% маржею (а не 15%-ю) - черга до них не "всихатиме", як у лікеро-горілчані магазини у часи "горбачевського сухого закону”.

ВІДЕО. "Как милиционеры крышуют нелегальные обменки, и напугает ли налоговый "дракон" менял – cмотрите в специальном репортаже программы "ГРОШІ" авторства Дмитрия Волкова".

Підсумовуючи, хотів би навести цитату із блогу Андрія Чернікова, яка, НМД, влучно охарактеризовує зміст даної законодавчої новели: "власти пошли на нарушение негласного договора с нами: им – офшоры, нам – относительно невысокие налоги и чуть-чуть валюты в тумбочке. Валюту у нас отбирают, а офшоры остаются неприкосновенными. Но это опасная игра, которая выйдет боком абсолютно всем. Нам – сейчас, им – чуть позже (надо ли повторять, что до выборов они не посмели бы сотворить то, что творят сейчас?)”.

Якщо "піпл схаває" таку одіозну норму про 15%-й "оброк", то може дійсно, правий Роман Шрайк, "скоту валюта не потрібна"?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо