Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Psychologist » 2013 » Сентябрь » 25
Psychologist Відмовся від тютюнопаління

Psychologist


Оценка: 4.0/5 Голосов: 1

Відмовся від тютюнопаління

25.09.2013, 15:14:12 7299 4.0 0

1.Вступ.
В світі існує ряд проблем, які розглядаються на державному рівні багатьох країн світу. До таких проблем відносять тютюнопаління. Болтівець С.І. та Фоліменко Л.А. вважають, що через тютюнопаління та інші залежності існує реальна загроза здоров’ю нації. Адже, чим більше шкідливих речовин вживається, тим слабше здоров’я людини та її нащадків, отже, і всієї нації загалом. Наслідками вживання таких речовин можуть бути втрата здоров’я, зменшення тривалості життя та вимирання нації. Країна, яка зацікавлена в прирості нації, в її зміцненні, обов’язково проводить заходи по викоріненню залежностей.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я ( ВООЗ ), у світі нараховується 1,2 мільярди курців. Щороку помирає 5 мільйонів від хвороб, викликаних курінням. Якщо не буде вжито термінових заходів, то 500 мільйонів нинішніх курців помруть передчасно. Річард Петро прогнозує, що нинішнє споживання тютюну спричинить 450 мільйонів смертей протягом найближчих 50 років. Скорочення нинішнього рівня споживання тютюну на 50% дозволить врятувати життя 20-30 мільйонам курців у першій чверті 21 століття і близько 150 мільйонів у другій чверті. За даними ВООЗ, від 2030 року щороку помиратиме від куріння 10 мільйонів осіб.
За даними ВООЗ у 2020 р. рівень смертності від паління може підвищитися до однієї людини за 3 секунди. На даний час від проблем куріння помирає 1 людина кожні 8 секунд. В Бангкоку встановлений «годинник смерті», який відраховує щохвилини по 8 смертей від куріння. Близько 1/3 населення світу (1,1 млрд. осіб ) у віці 15 років і старше є курцями. На кожні 1000 тон виробленого тютюну в кінцевому рахунку припадає 1000 смертей. Виходячи з тенденції сьогодення, приблизно 250 мільйонів дітей в майбутньому будуть вбиті тютюном.
Україна посідає 1 місце в Європі з тютюнопаління серед чоловіків (66,8%) та 1 місце серед жінок (19,9%). За підрахунками ВООЗ, кожен другий дорослий українець курить. Вцілому в Україні 15,5 мільйонів курців, і з кожним роком їх кількість зростає. В підлітковому та юнацькому віці починають палити 80% курців. Ті, хто почав курити до 15 років, у 5 разів частіше помирають від раку, ніж ті, хто взяв першу цигарку після 25 років.
Сьома викурена цигарка підлітком спричиняє нікотинову залежність. Серед споживачів тютюну 6-8% - діти молодшого шкільного віку. Курить кожен п’ятий п’ятикласник, майже половина восьмикласників і майже 60% випускників шкіл. Щорічно тютюнопаління вбиває 120 тис. українців, і за підрахунком експертів, до кінця 2020 р. в Україні споживання тютюну спричинить понад 22% смертей. Така невтішна статистика свідчить про відсутність в сучасному суспільстві пріоритету здорового способу життя.
Кожного третього четверга року, починаючи з 1977 року, Американське онкологічне товариство нагадує світу про шкідливість тютюну.
Міжнародним Днем відмови від паління вважається 20 листопада.

2.Що таке сигарета ?
Історія вживання тютюну почалася в Європі наприкінці 15 століття після повернення з Америки учасників другої експедиції Колумба (1496 р.). Насіння цієї рослини, яку індіанці називали «кохоба», привіз спанський чернець Роман Пано. Спочатку тютюн вирощували в Іспанії як декоративну рослину. Вперше звичай курити тютюн описав де Ов'єдо: "Індіанці, що живуть на острові Гіспаньйола, мають дуже шкідливий звичай. Вони вдихають через ніс дим, що утворюється від спалювання трави. Звичай цей вони називають «табако»... ".
Посольська трава, як тоді називався тютюн, дуже швидко стає знаною в Європі завдяки дипломату Ж. Ніко (звідси назва основної діючої речовини тютюну - "нікотин"). У1560 р. Ніко привіз тютюн французькій королеві з династії Медичі, що вживала це зілля як засіб від мігрені.
Спочатку тютюн нюхали, а потім почали курити. Незважаючи на те, що тютюн вважався "модною травою", у більшості країн Європи (наприклад, в Англії) американську рослину сприйняли негативно. В Англії вже в ХVI-ХVІІ сторіччях курити тютюн було заборонено.
Лише через 100 років шкідливість тютюну почали розуміти у Франції. У 1680 р. король Людовік XIII заборонив вільний його продаж.
Католицька церква також була проти вживання тютюну. У 1624 р. папа Урбан VIII у спеціальній буллі вказував: "Духовні особи нюхають тютюн перед вівтарем і частим чханням порушують благоговіння в церкві". У 1692 р. у Сант-Яго були живцем замуровані у стіні п'ятеро ченців, що палили сигари біля церкви замість того, щоб бути присутніми на вечірній службі.
До Русі "богопротивне зілля" було завезене в XVI сторіччі іноземними купцями. Тодішні владоможці відразу заборонили тютюн, вважаючи вживання його ознакою розбещення, способом, нищівним для здоров'я людини. Під загрозою смертної кари російський цар Михайло Романов вимагав у своєму указі, "...щоб ніде тютюн у себе не тримали і не пили (тобто не вживали), і тютюном не торгували...".
Тютюн – трав'яниста рослина сімейства пасльонових. У світі нараховується близька 60 його видів. Тютюн має красиві квіти, які використовуються у декоративному садівництві. З тютюну виготовляють хімічний продукт - нікотин-сульфат, котрий використовується у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників.
Сигарета - це добре подрібнені листки тютюну, загорнені в тонкий цигарковий папір.
На жаль, навіть маленькі діти в Україні, знають, що таке сигарета і як її використовувати. Вони копіюють дорослих, думаючи, що сигарета – атрибут дорослості. Проте, лише з часом розуміють, що курити – шкідливо для здоров’я.

3.Із чого складається тютюновий дим ?
Багато споживачів тютюну навіть не знають про те, з чого складається тютюновий дим.
Тютюновий дим – це суміш газів, парів і найдрібніших частинок твердих речовин. Газів і парів – 90%, твердих речовин – 10%.
У тютюновому димі 1 сигарети міститься більше 4000 різних хімічних сполук, більшість з яких шкідливі для здоров’я. Деякі з цих речовин отруйні.
43 речовини відносяться до речовин, які викликають рак.
В тютюновому димі містяться такі речовини:
- Нікотин – потрапляючи в організм людини, діє як сильнодіючий наркотик, викликаючи сильну залежність від куріння. Він посилює серцебиття, звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск. У 80-х роках XX століття в США було проведено комплексне дослідження впливу тютюну на організм людини. А ще раніше було знайдено свідчення шкідливої дії основного складового тютюну - нікотину. Нікотин дуже швидко всмоктується оболонкою, шкіряними покровами, легко потрапляє у кров. Отруйні речовини розповсюджуються у організмі людини за 21-23 секунди. Нікотин - одна із найнебезпечніших отрут рослинного походження.
- Чадний газ CO - зменшує надходження кисню в усі частини тіла.
Вміст чадного газу в крові тих, хто курить в 15 разів більший, ніж у тих, хто не курить.
- Смола – це темна клейка речовина, що осідає на стінках легенів.
- Амоній – його застосовують для чищення одягу в хімчистці. Він допомагає організму засвоїти тютюн.
- Формальдегід – використовується для бальзамування тіл покійників. Він розвиває рак, пошкоджує легені, шкіру, травну систему.
- Бензин – використовується як пальне для автомобілів.
- Кадмій – міститься в батарейках, призводить до руйнування печінки, нирок, клітин мозку. Залишається в організмі довгі роки.
- Ацетон – зазвичай ним змивають лак з нігтів.
- Свинець – хімічний елмент, який ушкоджує клітини готовного мозку, уповільнюється їх зростання, виниє нудота.
- Миш'як – отруйна речовина, яка використовується для нервів у стоматології, канцероген. Через нього у курця «горять » губи та смердить із рота.
- Бутан – легкозаймиста речовина, головний компонент різноманітних промислових пальних продуктів.
- Толуол – токсичний компонент соснової смоли і нафти, входить до складу багатьох лаків і фарб для зменшення товщини слою покриття при нанесенні фарби на поверхню.
- Фенол – отрутохімікат, який використовується при виготовленні пластмаси та дезінфікування приміщень ( лабораторій ).
- Гліколпропилен – речовина, яку додають в антикорозійну речовину. Виробники сигарет стверджують, що додають його у тютюн, щоб той не висихав.
- Бензиперен – один із найсильніших хімікатів, який сприяє розвитку раку. Канцероген, який міститься у вугільній смолі.
- Полоній 210 – канцероген, радіоактивний елемент. Людина, яка викурила 1 сигарету, отримала таку ж дозу радіації, як від 10 ренгенівських знімків.
- Ціаністий водень – вбиває імунну систему легенів, призводить до бронхіту.
- та інші.
Ці токсичні речовини створюються в результаті сухої перегонки тютюну. Ними дихає сам курець та ті, хто поруч.

4.Що відбувається в організмі людини, коли вона курить ?
Як тільки людина запалює сигарету, нікотин через легені попадає в кров. І вже через 8 секунд починає впливати на головний мозок. Нікотин спочатку збуджує, а потім гальмує процеси в центральній нервовій системі, підсилює серцебиття, звужує кровоносні судини й підвищує артеріальний тиск.
Кількість серцевих скорочень на добу в того, хто курить, на15 000 - 20 000 скорочень більше, ніж у людини, яка не курить. При цьому таке серце перекачує на 1,5 тонни крові за день більше, ніж у тих, хто не курить. А це означає, що навантаження на серце зростає. Це приводить до скорочення часу життєдіяльності серця.
Разом з нікотином у легені попадає смола. Вона осідає на стінках легень. Можна сказати, що курець їсть смолу ложками. Якщо людина викурює пачку сигарет у день, за рік вона «з'їдає» 700 грамів дьогтю, тобто трохи менше літрової банки.
Разом з нікотином через легені в кров також проникає чадний газ СО. Чадний газ зменшує надходження кисню в усі частини тіла. Через недостатність кисню м'язи тіла утомлюються й наступає стан загальної втоми. Вміст чадного газу в крові тих, хто курить в 15 разів більший, ніж у тих, хто не курить.
Внаслідок потрапляння в організм курця великої кількості шкідливих речовин його організм забруднюється. Зовні чистий курець має брудний організм із середини.
При першому досвіді куріння може виникнути запаморочення, нудота й блювання.

5.Як впливає куріння на організм людини, якщо вона тільки почала курити ?
Починають курити з таких причин:
- тому, що курять друзі;
- щоб виглядати дорослим або довести іншим, що здатний закурити;
- з цікавості;
- щоб відчути себе збудженим або спокійним;
- тому, що подобається курити;
В курців, які недавно почали курити, з'являються проблеми, які пов'язані з дихальними шляхами: запалення слизових оболонок рота й гортані, задуха, кашель, може розвинутися астма або бронхіт.
Одяг і волосся починають пахнути тютюном, з'являється неприємний запах з рота.
З'являється плями на зубах, змінюється колір зубної емалі, зуби починають жовтіти.
Внаслідок кисневого голодування знижується імунітет.
Поступово формується залежність від паління.
Зовсім недавно вчені знайшли пояснення тому, чому в людини з'являється залежність від тю¬тюну. Справа в тому, що тютюновий дим порушує в головному мозку баланс речовин. У результаті в того, хто курить, рівень речовини, що викликає стан задоволення від куріння, стає дуже високим. Від надлишку цієї речовини курця й тягне курити. Через надлишок цієї речовини стає важко кинути курити.

6.Залежність від куріння формується швидко.
Куріння - це така річ, коли легко потрапити на гачок: залежність формується швидко й непомітно. Почати курити значно легше, ніж кинути. Більшість курців жалкують про те, що колись почали курити. Багато таких, що хочуть кинути, але це вже не так легко зробити, коли розвинулася залежність від куріння.
Етапи куріння:
1.Знайомство з тютюном. У кожної людини досвід першого знайомства з тютюном свій, хоча відчуття можуть бути дуже різними. При першій спробі закурити можливі кашель, спазми в горлі, головний біль, нудота, блювання і навіть втрата свідомості. Ступінь прояву цих ознак (симптомів) залежить від особливостей конкретного організму. Але якщо з перших спроб неприємні прояви навіть відсутні - це не означає, що організм взагалі не чутливий до шкідливої дії тютюну.
2.Психічна залежність, яка визначається отруйною ( токсичною ) дією нікотину. Людина відчуває приємну збуджуючу дію тютюну і не помічає шкідливих змін в організмі. Якщо у курця закінчилися сигарети, і він не палив якийсь час, то з'являється нервозність, людина шукає будь-яку можливість запалити. Звичка до куріння підкоряє собі все життя. Вже не помічаєш, як виймаєш сигарету з пачки, випалюєш її, береш наступну, і усе повторюється знову.
3.Фізична залежність наступає тоді, коли без сигарети курець почувається роздратованим, "розбитим". Поступово приходить усвідомлення того, що куріння приносить не лише задоволення, а і шкоду і створює різні незручності. Без цигарки уже важко зосередитися, під час роботи куріння стає безперервним. Водночас знижується легкість заучування, точність обчислювальних операцій, об'єм пам'яті.
4.Погіршення стану здоров'я: з'являється слабкість, біль в грудях, кашель, задишка, утруднення подиху. Курця зі стажем легко впізнати за зовнішнім виглядом.
Приблизно 90% курців вважають куріння шкідливим для себе і тільки дві третини з них роблять спроби кинути курити. Але позбутися тютюнової залежності надзвичайно важко. Тоді й приходить думка, чи варто було починати?

7.Що відбувається в результаті тривалого куріння ?
Тривале куріння – це регулярне куріння сигарет і інших тютюнових виробів протягом декількох років/тривалого часу. Медичні дослідження показують, що тривале куріння дуже сильно підвищує ризик розвитку серйозних захворювань і призводить до передчасної смерті.
Людина, котра курить - вже хвора людина. При курінні в організмі відбувається розпад вітамінів. Тютюновий дим нейтралізує вітамін С. Різко падає вміст вітамінів В 6 і В 12. Імунна система у курців різко послаблена, підвищується загроза алергійних захворювань. Дуже чутливі до нікотину шлунок і кишківник. Особливо небезпечний нікотин для печінки. Печінка у курців збільшена в об'ємі. Куріння якоюсь мірою зменшує почуття голоду, а потім підвищується вміст цукру в крові. Нікотин знижує зір, гостроту чутливості.
Тривале куріння призводить до наступних захворювань:
- До хвороб дихальних шляхів і легень, включаючи хронічний бронхіт, емфізему легень, рак губи й гортані, рак легень. Ризик померти від хронічного бронхіту або емфіземи легень в 5 разів більше у курців, ніж у тих, хто не курить. Ризик померти від раку легень в 23 рази вище в чоловіків курців і в 11 рази більше в жінок курців, ніж у тих, хто не курить.
- До серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт і інсульт. Ризик померти від серцево-судинних захворювань в 2 рази більше в курців, ніж у тих, хто не курить. Ризик померти від інсульту в 1,5 рази більше в курців, ніж у тих, хто не курить.
- До хвороб травленої системи, включаючи виразку шлунка й дванадцятипалої кишки, рак нирок, сечового міхура й підшлункової залози. Ризик занедужати раком нирок, сечового міхура й підшлункової залози значно вище в курців, ніж у тих, хто не курить.
- До зниження функції чоловічої репродуктивної системи та імпотенції.
У родинах курців рідше народжуються діти чоловічої статі. Нікотин підвищує ламкість і закупорку судин. При цьому досить часто виникає звуження або повна закупорка судин статевого органу. У цьому випадку розвивається стійка імпотенція. Під дією нікотину виникає порушення кровообігу судин нижніх кінцівок. Ці зміни можуть привести до такого явища як, кульгавість, а в подальшому до ампутації ніг.
- У дівчаток-підлітків, які починають курити, на 70% більше ризик розвитку раку молочної залози.
Від усіх цих хвороб можна померти.
Статистика твердить: щороку від куріння вмирають більше людей, ніж від СНІДу, алкоголю, наркотиків, автомобільних аварій, убивств, самогубств і пожеж разом узятих.

8.Що таке « пасивне куріння » ?
Курці наносять шкоду не лише собі, але і людям, які знаходяться поруч і дихають отрутою - димом. Коли хтось курить, дим попадає не тільки в легені курцеві, але й усім тим, хто перебуває поруч з кур¬цем, але сам не курить.
Людина стає пасивним курцем, якщо вдихає тютюновий дим, коли курять інші. У кафе, де курять, або в компанії людей, де хтось курить, або, навіть, у себе вдома, якщо хтось із батьків курить у їхній присутності
Пасивне куріння шкідливо для здоров'я. У пасивного курця можуть розвинутися хвороби дихальних шляхів, астма й, навіть, рак.
Підраховано, що перебування протягом години в накуреному приміщенні рівнозначне "випалюванню" 4 цигарок. Причому люди, що не палять, мимоволі опиняються в групі ризику, стають пасивними курцями. Куріння забруднює навколишнє середовище. Шкідливі хімічні сполуки, що містяться в тютюновому димі, накопичуються в легенях не курящої людини. Вони подразнюють слизову оболонку дихальних шляхів, а при тривалому впливі виступають канцерогенами (тобто обумовлюють розвиток злоякісних пухлин).
За даними досліджень:
- Дружини курців частіше страждають серцево-судинними захворюваннями й бронхіальною ас¬тмою і в середньому вмирають на 4 роки раніше своїх однолітків.
- У дітей у тих родинах, де курять, погіршується слух.
- Куріння батьків підвищує частоту руйнування зубів у дітей.
- Якщо вагітна жінка курить, зародок теж стає пасивним курцем. У вагітних жінок, які курять, народжуються недоношені діти зі зниженою вагою.

9. Міфи про куріння.
В суспільстві іноді поширюються думки, які можна назвати міфами.
Міф 1. Деякі люди вірять, що якщо курити, не затягаючись, намагаючись не втягувати дим у легені, можна уникнути негативних наслідків куріння.
Правда: Навіть якщо просто тримаєш у руці запалену сигарету, то вже вдихаєш тютюновий дим. Тому неважливо - затягатися або не затягатися, тютюновий дим одна¬ково попадає в легені.
Міф 2. Деякі вірять, що сигарети з фільтром безпечні для здоров'я.
Правда: Куріння будь-яких тютюнових виробів: сигарет з фільтром і без фільтра, цигарок, трубок, уживання жувального тютюну шкідливо для здоров'я. У димі будь-яких тютюнових виробів утримуються як високотоксичні речовини, так і канцерогени.
Міф 3. Деякі вірять, що курити помірковано для здоров'я не шкідливо. Є такі батьки, які самі купу¬ють сигарети своїм дітям і дають їм сигарети з такими словами: «Кури небагато, тільки не обкурюйся»
Правда: Курити багато або мало однаково шкідливо. Нікотин, смоли й чадний газ попадають в організм із димом і однієї сигарети. Потрібно також пам'ятати, що нікотин викликає звикання, яке може розвинути¬ся й після декількох викурених сигарет.
Міф 4. Деякі дівчата вірять, що куріння - це кращий засіб для схуднення. І ті з них, хто вже курять і хочуть кинути, бояться, що, кинувши курити, вони наберуть вагу.
Правда: Нікотин притупляє апетит, але куріння не вирішує проблему ваги. Багато з тих, хто курять, мають надлишкову вагу. Проблема ваги може бути вирішена тільки за допомогою правильного харчування. Можна, наприклад, перейти на низькокалорійну їжу: їсти якнайбільше овочів і фруктів. Яблука, морква - це кращий засіб для підтримки нормальної ваги.
Міф 5. Деякі хлопці вважають, що якщо вони курять, вони подобаються дівчатам. А деякі дівчата вважають, що якщо вони курять, то виглядають елегантно.
Правда: Щоб справити враження на дівчину, не обов'язково починати курити. Багатьом дівчатам не подобаються хлопці, які курять. Багато дівчат вважають, що від таких хлопців погано пахне.
Міф 6. Ті дівчата, які вважають, що якщо вони курять, то виглядають елегантно, часто думають так через рекламу або кіно, де вони бачать, як гарні жінки курять.
Правда: Гарні жінки «роблять» сигарети привабливими. Тютюнові компанії виділяють величезні гроші на рекламу й кіно, щоб залучити якнайбільше покупців сигарет і заробити на цьому ще більше грошей.
Міф 7. Дехто вірить, що немає нічого найпростішого, ніж кинути курити. Вони міркують так: от зараз трохи позабавляємось, сьогодні покуримо, завтра на дискотеці покуримо, післязавтра в Сергія на дні народження покуримо, а потім і кинемо.
Правда: Коли людина курить, в неї змінюється баланс речовин у головному мозку, у результаті розвивається залежність від куріння. Людина починає випробовувати постійну тягу до куріння. Після цього кинути курити стає зовсім не легко.
Куріння – це така річ, коли легко потрапити у пастку, але важко вибратися.
Чому б не назвати цигарки їхніми справжніми іменами:
Пухлинні, смердючі, інфарктні, мокротинні, злоякісні, блювотні, ракові, виманював грошей.
Курець страждає сам і страждає його оточення.
Цигарки – це отрута.

10.Як позбавитись від тютюнової залежності.

1.Скласти план дій щодо подолання цієї залежності.
2.Визначити день припинення куріння (бажано – в найближчі 2 тижні).
3.Повідомити своє оточення про намір припинити куріння і попрохати про розуміння та підтримку.
4.Усунути зі свого оточення предмети, які нагадують про куріння та не відвідувати місця, де курять.
5.Передбачити можливі симптоми відміни куріння, починаючи з перших годин і до кінця 1 тижня.
6.Позбавлятись від цієї звички поступово, але планово. В жодному разі – не раптово!.
7.Читати літературу про припинення куріння.
8.Вчитися курувати своїми емоціями, уникати стресів.
9.Усунути зовнішні фактори, які сприяють курінню ( алкоголь, оточення курців тощо ).
10.Відзначити те, що допоможе покинути курити, мотиви для позбавлення звички.
11.Шукати однодумців по вирішенню цієї проблеми.
12.За необхідності, звертатись за допомогою до фахівців: наркологів, психологів.

ЗДОРОВИМ БУТИ МОДНО !

Список використаних літературних джерел:
1.Гавришко С.Г. Профілактика тютюнопаління засобами фізичного виховання. http://msu.edu.ua
2.Носок Н.О. Тренінгове заняття «Профілактика негативних звичок у школярів». – ЖОІППО. Кафедра педагогіки та психології. ЖОЦППСР. – Житомир, 2008.
3.Сизанов А.Н., Хриптович В.А., Поплавский Н.Н., Баневич Т.А., Савич Т.А. Антиникотиновіе занятия и тренінг отказа от курения студентов.
4.Цісар І.В., Стойка О.О. Особливості роботи з батьками з профілактики тютюнокуріння серед молоді./ За ред.. Я.В.Колобової., І.О.Бєлової. – К.:КМЦСССДМ, 2007.

Прикреплённые изображения:
Psychologist Відмовся від тютюнопаління
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо