Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Захаров » 2014 » Август » 28
Захаров Тепла… Дайте тепла.

Захаров


Оценка: 5/5 Голосов: 1

Тепла… Дайте тепла.

28.08.2014, 15:21:18 2040 0.0 0

За вікном дощ, в Карпатах – сніг, в голові сумбур і важкі питання.

Відомі в світі метеорологи американець Джо Бастард та німець Домінік Юнг в один голос авторитетно стверджують, що у Європі цієї зими буде справжній льодовиковий період. Буде холодно.
А ось, напевно авторитетний в Україні глава НАК "Нафтогаз Україна", Андрій Коболєв пропонує лише один раз напружитись – і ми гарантовано пройдемо в теплу і комфортну зиму. Що саме пропонує напружити, А.Коболев не уточнив.
Уряд ротом глави НАК "Нафтогаз Україна" пробує запевнити, що буде тепло і комфортно.
Уряду ми віримо. Вони ж нас ніколи не обманювали і завжди пояснювали, що, як і коли треба напружити.
Часом здається, що існує декілька україн і кожна живе своїм життям.
В одній проходять успішні реформи, елеватори, повні зерна, газосховища – газу, долар – 12 грн, громадяни радісні і веселі співають веселих пісень під наглядом добрих санітарів. Але є інша – в якій іде війна, гривня впала до 15, газосховища порожні, реверс газу тривав цілий квітень і зупинився, для опалювального сезону бракуватиме з десяток млрд. кубометрів газу.
Чому ж я живу в другій Україні, а міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, разом з А.Коболєвим – в першій?
От в цій першій країні навіть розробили спеціальний документ, який можна буде використати навесні після «напруження» за призначенням.
Пропонують СКОРОТИТИ споживання газу підприємствами теплокомуненерго на 30%, державним установам на 10% і навіть, головне, призначити в кожній області відповідального за своєчасне подання звітів про досягнення запланованих показників.
Звіти мають бути гарно оформленні і з кольоровими малюнками.
Зменшити споживання газу можна двома шляхами – зупинити виробництво, або запровадити реальні програми енергозбереження. Це – очевидно.
Свого часу навіть в уряді «папєрєдніков» зрозуміли, що Україна фактично палить грошима, і фінансово-економічний блок, який очолював Арбузов, таки підготував програми реального енергозбереження.
Найдивніше, що їх навіть погодились фінансувати Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Європейський банк реконструкції та розвитку. Бізнесмени давали «довгі» кредити, і проекти стартували. Почалась реалізація декількох програм підвищення енергоефективності. Навіть було досягнуто реальних результатів економії газу – 50 млрд. кубометрів вдалось саме зекономити, а не заборонити для використання.
Звичайно, вчитись реально економити – важко і незвично, але треба. Ніякі реверси з Європи не здатні закрити дірки нашого національного марнотратства. І це марнотратство стосується не лише газу, води та інших ресурсів, але і програм, професійно зроблених попередниками. Не питання, подобається нам газ з Росії чи не подобається – Україні потрібен газ. Так само не важливо – подобаються чи не подобаються нам автори реформування енергетичної галузі і особисто Арбузов.
Можна економити, а можна просто обмежити використання газу, видавши Указ з печаткою і підписом. А як заводу за два місяці зменшити використання газу на 30%? Та просто – закритись. Людей на вулицю, в холодні квартири. Холодні і голодні – бо грошей то немає – підприємства зупинились. Якийсь дивний шлях реформування обрав уряд Яценюка і профільні міністерства.
Очевидно, що країні потрібні реформи – швидкі, якісні, ефективні і, бажано, не шокові для населення. Бо якось шок постійний є, а реформ – немає.

Да, і тепла дуже хочеться – не лише душевного, але і в квартирі взимку.
Бо вже починаю напружуватись.

Андрій Захаров.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо