Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2016 » Январь » 25
Іскандер Яке покращення тарифів для вас прийнятне: на 30% чи на 50%?

Іскандер


Оценка: 5.0/5 Голосов: 12

Яке покращення тарифів для вас прийнятне: на 30% чи на 50%?

25.01.2016, 14:28:32 2434 5.0 0

Демократія - це перш за все процедура.

  • англійське прислів’я

 

як повідомлялось раніше, начальники ЖЕКів ВИМАГАЮТЬ від міської влади підвищити тарифи на 30%. За словами радника міського голови з питань ЖКГ пана Юрія Мойсеєва, кожен ЖЕК має обгрунтувати новий тариф.

 

поряд з тим, ще 04.01.16 на сайті міської ради розміщено проект рішення про зміну тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій окремо за кожним будинком згідно з додатками 2-10 для КП “ВЖРЕП  №№ 1, 5, 6, 9, 11, 13, 14, 15, 16” Житомирської міської ради.

 

як бачите, самих додатків із показниками нових тарифів на кожну окрему послугу в розрізі окремого будинку із обгрунтуванням необхідності їх зміни в проекті рішення на сайті НЕ ОПУБЛІКОВАНО.

 

не було їх оприлюднено ні в день публікації проекту рішення, ні через 10 днів, ні через 20 днів. хоча Закон України «Про доступ до піблічної інформації», Закон України «Про житлово-комунальні послуги» та Порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіонбудом від 30.07.12 № 390 прямо зобов’язують це робити.

 

загалом, у вищезгаданому проекті рішення міськвиконкому відсутні:

- загальний розмір тарифу (з податком на додану вартість) для кожного конкретного будинку;

- перелік послуг, що входять до складу послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаватимуться в кожному конкретному будинку, та їх вартість;

- періодичність та строки надання послуг;

- обґрунтування причин зміни тарифу (зазначення розміру діючого тарифу та відсотка відшкодування затвердженим тарифом собівартості, планового економічно обґрунтованого тарифу, дати, коли тариф востаннє переглядався, причин перегляду тарифу, визначення відсотка зростання основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, матеріалів), визначення відсотка підвищення тарифу тощо);

- строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань приймаються зауваження і пропозиції щодо встановлення нових тарифів, а також адреса, на яку необхідно їх надсилати.

 

як, згідно з вимогами законодавства, має виглядати оприлюднення нових тарифів дивимось ТУТ.

 

зміна комунальних тарифів - це процес, який, безперечно, має право на життя. за умови, зрозуміло, наявності певних передумов і дотримання визначеної процедури.

чи існують передумови і чи обгрутовано необхідність зміни тарифів? із опублікованого владою проекту рішення нам це не відомо. чи дотримано процедуру зміни тарифу? очевидно, що ні.

 

фактично, після того, як минуло 20 днів з моменту публікації вищевказаного проекту рішення, на найближчому засіданні міськвиконкому може бути внесено, навіть “з голосу”, пропозицію затвердити ці “нові тарифи”. ви сумніваєтесь, що члени виконкому їх підтримають?

 

чи варто спокійно миритись із тим, що влада, яка називає себе “демократичною”, в черговий раз, маючи намір підвищити тарифи, плювати хотіла на процедуру і вимоги законодавства? чи достатньо “обурення” на кухні або чергового “гнівного” посту в соцмережі, аби висловити свою незгоду і почуття гідності? впевнений, що ні.

а, можливо, “добрі” депутати, немов чарівники, за нас все вирішать? повірте, переважній більшості з них (за дуже невеликим виключенням) до чергового передвиборчого процесу не до ваших проблем.

 

що може зробити кожен з нас? насправді, це кілька простих речей:

 

і даремно ви вважаєте, що контролюючі органи не відреагують на ваші скарги. варто згадати крайній приклад миттєвого реагування Антимонопольного комітету на встановлення міською владою тарифу на послугу з технічного обслуговування ліфтів із порушенням норм чинного законодавства.

 

варто розуміти, що вказаний алгоритм дій не унеможливить підвищення тарифів в принципі. але гарантовано відтермінує цей процес та зобов’яже і міську владу, і керівництво ЖЕКів дотримуватись норм законодавства і обгрунтовано доводити необхідність підвищення тарифів навіть на 1% як цього разу, так і в подальшому.


однак це ще не все. варто знати, що навіть відповідним чином встановлені нові тарифи, ще не є приводом безаперечно по ним сплачувати. Цивільним кодексом України, Законом України “Про житлово-комунальні послуги” передбачено, що відносини у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. більш того, пунктом 2.2 проекту рішення, яким пропонується встановити нові тарифи, передбачено, що ЖЕК має укласти з вами додаткову угоду до діючого договору (а якщо такий відсутній - укласти його) про надання послуг за новим тарифом.
вимагайте цього. є думка, що будь-яку владу варто міцно тримати за “фаберже”. вам вирішувати. адже, ”
лише той гідний щастя і свободи, хто щодня йде за них у бій” ©

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо