Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Olena0911 » 2016 » Июль » 22
Olena0911 Крокує ProZorro країною. А ми встигаємо?

Olena0911


Оценка: 5/5 Голосов: 1

Крокує ProZorro країною. А ми встигаємо?

22.07.2016, 15:07:46 1353 0.0 0

Ідея створення та принцип роботи системи електронних закупівель відображені у її назві: всі етапи державних торгів мають бути прозорими, доступними, відкритими й зрозумілими як для учасників тендерів, так і для громадськості в цілому. Тобто, сьогодні кожен пересічний українець може просто зайти на сайт ProZorro, подивитись та зробити висновки, куди йдуть сплачені нами податки.
З 1 січня відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» всі держустанови мають проводити тендери в електронному форматі.
Тому сьогодні, у цій статті мова піде про справи буденні: про людей, які відповідають за організацію закупівель на місцях. Точніше, про маленьку частку тих питань, які виникають у них під час роботи в ProZorro. А ще про відновлення довіри бізнесу до співпраці з державою.
Зараз у всіх регіонах України проходять навчальні заходи з опанування системи електронних закупівель. Активно проводить такі семінари-тренінги і наш майданчик Public Bid.
Завдяки формату «питання – відповідь» між учасниками зустрічі часто виникає відвертий діалог. Іноді заради дискусії на тему ефективності участі в електронних торгах у семінарах беруть участь представники місцевого бізнесу. І, треба зізнатися, що часто люди просто не бачать у новій системі закупівель важливих для всього суспільства переваг, не розуміють значення її місії. І це правда. Як правило, з погляду робітника освітнього, чи соціального закладу невеличкого населеного пункту, в якому інтернет не завжди працює, це лише нові труднощі, необхідність знов навчатися та «бажання» держави «погіршити» і без того складне життя простого спеціаліста.
Безумовно, після занять, які за правилом відбуваються у комп’ютерних класах, страх перед системою зникає і аудиторія повністю переконується в її практичній доступності. Але, існують ще питання організаційні. Наприклад, на одній зустрічі учасники поділилися досвідом проведення тендерів на суму до 5000 гривень. Згідно Закону «Про публічні закупівлі» їх можна взагалі не проводити через електронну систему, працювати зі старими, перевіреними постачальниками. У даному випадку це була закупівля швидкопсувних продуктів харчування закладами освіти та медицини. Але, органи місцевої влади, можливо на хвилі ідеї боротьби з корупцією, зобов’язали людей проводити всі торги тільки через ProZorro. Це «маленький» приклад «мізерної» закупівлі, але яким приїхало за сотні кілометрів те, придбане через аукціон за меншу ціну молоко до пацієнтів «маленької» районної лікарні? Можна тільки уявити…
Багато запитань до процедури оскарження. Люди розповідали про випадки, коли, на їх погляд, при невідповідності кваліфікаційної документації учасника вимогам замовника, дискваліфікований постачальник все одно подає скаргу. З боку такого постачальника ще й висуваються звинувачення у корупційній змові замовника з іншим учасником торгів.
І у першому, і у другому випадку замовнику необхідно правильно, в повному обсязі прописувати кваліфікаційні вимоги до товару чи послузі. А як це робити – питання особистої грамотності спеціаліста, відповідального за ці документи. Ось тут й визначається роль всієї навчальної роботи з боку ProZorro та відповідальність за освіту власних кадрів з боку влади.
А ще більшість замовників чомусь просто переконані, що результат аукціону – це «вирок». І цей факт їх лякає.
Окрема розмова стосується залучення до ProZorro малого бізнесу, відновлення довіри підприємців до співпраці з державою. Наприклад, як вирішити найболючише для бізнесменів питання – за що вони сплатили системі у випадку, коли торги не відбулися? Чи має остання повертати гроші учаснику? Наразі ця тема обговорюється.
Ось чому представники майданчиків проводять саме виїзні практичні навчання - задля уникнення на місцях будь-яких, майже незначних на перший погляд проблем. Адже система ProZorro створювалася для людей, задля людей, для поліпшення життя людей. І у цієї реформи, на відміну від інших, можливе довге й успішне майбутнє.
І ще одне важливе питання. Стосується воно вибору електронного майданчика, через який учасники закупівель планують працювати. Нагадуємо, що рішення це абсолютно самостійне, тобто будь-яка установа сама обирає електронний майданчик для роботи в ProZorro. Адже діяльність всіх «апаратно-програмних комплексів» (майданчиків) всередині системи також збудовано на принципах чесної, відкритої та прозорої конкуренції.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо