Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » snova » 2017 » Май » 25
snova “Екологічна ширма” для “Надр Житомирщини” від слуг народу

snova


Оценка: 4.0/5 Голосов: 4

“Екологічна ширма” для “Надр Житомирщини” від слуг народу

25.05.2017, 20:52:31 2440 4.0 0

“Екологічна ширма” для “Надр Житомирщини” від слуг народу
Ігор Заболотний
Днями, 25 травня, відбулася одинадцята сесія Житомирської обласної ради, під час якої депутати, проголосували за кілька досить цікавих рішень, а саме — за створення комунальних підприємств “Надра Житомирщини” та “Еко-сервіс”.
Якщо проаналізувати устав, то можна помітити, що КП “Надра Житомирщини” - це трансформоване “Бурштин Полісся”, яке свого часу розробляв Вадим Войцешук за політичним замовленням Анжеліки Лабунської та Наталії Рибак. Принцип роботи “Бурштин Полісся” був простий: використовувати землі, які перебувають у власності обласної ради, і на їх базі створити комунальне підприємство з видобутку бурштину. Підприємство мало замінити існуючу практику видобутку каменю, тобто скасувати “білет”, який сплачується правоохоронцям за їх мовчазну згоду на видобуток. Був укладений міжнародний договір з біржею, яка торгує бурштином і має право продавати камінь за межі країни. Усе було прораховано: якщо зараз за “білет” (зі слів видобувачів) у зміну платять 650 доларів, то після створення підприємства вони мали б платити в бюджет 300 доларів і отримували б звільнення від усіляких поблем. Тобто, приблизно третина йшла б на рекультивацію стороннім фірмам, за якими б, можливо, стояли політичні сили коаліції, а решта коштів поповнювали б бюджети всіх рівнів. За попередніми підрахунками це давало приріст до 150 млн доларів на рік.
У результаті проект було знищено. Зараз він повернувся назад і замість “Бурштин Полііся” зветься “Надра Житомирщини”. Устав двох підприємств один в один, змінили лише статуний фонд
Але цікавим є інший момент: перед цим була запущена система наглядових рад, до яких входять ті, хто так чи інакше можуть контролювати керівництво підприємства. Дочірні підприємсва в районах працюватимуть за принципом концесій. Саме останній принцип дозволяє долучити до видобутку корисних копалин існуючі зараз криміналізовані нелегальні картелі.
А що ж дати тим, хто підтримує це рішення? Вони отримують комунальне підприємство “Еко-сервіс”, яке за рахунок доходів “Надр Житомирщини” культивуватимуме екосистему, порушену в результаті видобутку. На виході всі з грошима, в бюджеті — пусто. А це єдине, що лякає центральну владу - фінансова спроможність і незалежність регіону.
Наглядові ради створені не для допомоги комунальним підприємствам, а як контролюючий каральний орган і їх формування передано до рук першому заступнику голови облради Сергію Крамаренку. Зрозуміло, що навколо цього питання буде сформовано більшість за принципом не політичних, а меркантильних поглядів. “Золота картка” в цьому питанні випала Радикальній партії Ляшка та “Самоомочі”, котрі, по інсайдерській інформації, вже готуються до дій коцесії.
Цікавим є той факт, що ці політичні сили до останнього дня виступали проти надання будь-яких доволів на видобуток бурштину, титану та інших корисних копалин, мотивуючи це тим, що законодавча база недосконала, а підприємства, котрі претендують на отримання дозволів, не мають ніякого відношення до Житомирської області. Але яким же чином вони погодились підтримати рішення по наданню дозволів на видобуток стороннім фірмам, при тому, що умови суттєво не змінилися? Виходячи з цього, ми можемо допустити, що суттєво змінилося матеріальне становище представників цих політичних сил. Час покаже.
Разом з тим у лісах, де й відбувається активний видобуток каменю, зараз працюють криміналізовані угрупування нелегальних видобутчиків, і саме рішення щодо надання дозволів стороннім фірмам на видобуток корисних копалин говорить нам, що з цими групами є домовленість. Уперше обласна рада надає погоження на розробку надр. Таким чином “закривають рот” тим, хто може не пустити обласне комунальне підприємство “в ліс”.
Подейкують, що це все гра голови облдержадміністрації Ігоря Гундича. Крамаренко тут виступає як рушій системи, а Гундич — генератор ідей і домовленостей у Києві. Аналізуючи все це, можна зробити двоїстий прогноз щодо зміцнення позицій губернатора і його спроби вибити” гроші з рук “київських начальників”, які, судячи з усього, контролюють видобуток бурштину та корисних копалин у Житомирській області та направляють фінансові потоки.
Подібні рішучі дії Ігоря Гундича наштовхують на думку, що він або політичний самогубець, або володіє ширшою інформацією, ніж ми, через що можна припустити наближення серйозних змін у політичному бомонді країни. Ніколи “київське керівництво” не випускало бурштин зі свїх рук. Воно відмовиться від “сонячного каміння” тільки якщо перестане бути керівництвом. Висновок: або Ігоря Гундича використовують “в темну” в великій політичній грі, або підставляють його як політика, який набрав більшої політичної ваги, ніж очікувалось. Найменш можливий сценарій - таким шляхом “київські” збираються “проявити” всіх зацікавлених гравців і зробити заміну складу, особливо враховуючи факт суттєвих змін у кримінальному середовищі України за останній час.
А наразі ми маємо наступне: якщо Київ “проковтне” рішення Житомирської обласної ради, то ми можемо чекати на серйозні політичні потрясіння. А якщо почнуться “каральні заходи”, як це сталося з екс-губернатором Сергієм Машковським, то варто очікувати кадрових змін в області та місті. То чим же обернеться прийдешня сесія і кого “розіпнуть” на “бурштиновому хресті”?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо