Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2008 » Ноябрь » 8 » 21:07:09

Сегодня в Житомире пройдет всеукраинская акция "33 минуты"

08.11.2008, 21:07:09 6238 25
Сегодня в Житомире пройдет всеукраинская акция

Каждую субботу, начиная с 6 сентября по 22 ноября 2008 года, в Житомире проходит всеукраинская акция "33 минуты", на чествование памяти жертв Голодомора 1932-1933 годов.

Как сообщили «Журналу Житомира» на протяжении 33 минут зачитываются имена погибших в те трагические годы житомирян и свидетельства уцелевших очевидцев.

Организаторы мероприятия вместе с местными научными работниками для проведения акции определили места, которые так или иначе связаны с событиями тех лет. В частности, акция “33 минуты” проходила возле памятника жертвам Голодомора “Сумуючий янгол”, помещение бывшего НКВД, на Смолянском кладбище (наиболее вероятное место захоронение жертв Голодомора 1932-1933 гг.), помещение, где находился окружком ВКП(б), помещение где в 1930-х годах находился Торгсин.

Сегодня, 8 ноября акция запланирована на территории Центральной городской больницы №1 (ул. Б.Бердичевская, 70). Именно там в 30-х годах находился городской морг, куда массово свозили многочисленные тела умерших и погибших жителей Житомира.





З публікації газети “Місто” №39 (609) від 25 вересня 2008 року


“Пам’ять. 33”
У навчальних закладах міста відбувається акція "33". Один з її етапів пройшов у 33-й школі, що на вулиці Великій Бердичівській. Неймовірно тяжко стає на душі, коли учні зачитують імена тих, хто не пережив голодомору й помер у страшних муках, і вказують вік жертв: 60 років, 40 років, 2 роки, рік, 10 днів. Хай дитячі голоси долинуть до вух тих наших сучасників, які оголосили себе спадкоємцями катів-більшовиків, котрі намагалися знищити цілий народ у центрі Європи.

Молоде покоління має знати не лише світлі, героїчні сторінки нашої історії, а й трагічні, і нікому нічого не прощати. Право прощення належить Богу, а коли люди привласнюють це право, то в світі множаться злочинці і злочини. Не прощати - це не розстрілювати, не морити в канцтаборах і тюрмах, як чинили "будівники комунізму", а зберегти в пам'яті, засудити в своїй свідомості і сказати самому собі: не прощаю.

Пишучи гнітючу історію голодомору та інших злочинів більшовиків, не слід забувати про духовний комуністичний мор, який ні на мить не припинявся упродовж всієї радянської доби. Метою духовного мору було стерти історичну пам'ять народу, заглушити самосвідомість людини, знищити особистість і зростити слухняного робота, здатного за найпершим наказом убивати й руйнувати "всë до основанья”.

Поряд з 33-ою школою вже кілька років стоять стіни церкви, завершити будівництво якої віруючі не можуть за браком коштів. Мабуть, школярі й не здогадуються, що ще на початку 70-их років минулого століття там стояла невеличка дерев'яна церква, унікальна для Житомира споруда як взірець поліського зодчества.

...Одного разу до правління обласної організації Товариства охорони пам'яток історії, культури та архітектури надійшов лист з Лондона. Тамтешні українці - вихідці з Житомира - цікавилися долею дерев'яної церкви на вулиці Карла Маркса (нині Велика Бердичівська). Понесли запит до обкому партії (зрозуміло, комуністичної), бо несанкціоновані стосунки із "зрадниками", яким пощастило емігрувати, вважалися великим злочином. В обкомі сказали: відповісти, що стоїть церква, і на доказ надіслати кольорове фото. Так і зробили. Вдень лист з фотографією відправили до Лондона, а пізнього вечора за наказом одного із секретарів обкому до церкви прибула армійська рота. За ніч солдати розтягли церкву до останньої тріски і посадили на тому місці квітник. Нате вам, зрадники! Головний комуністичний ідеолог області пояснив своє рішення тим, що сусідство школи й церкви недопустимо. А церкву спорудили на десятки років раніше, як школу.

Голодомором комуністична верхівка намагалася остаточно зламати дух тих українців, яких не вдалося знищити фізично. Знищити націю.

Мар’ян Скульський

Схожі новини:


Комментариев: 25
либерти
1 либерти (либерти)   • 16:16:19, 08.11.2008 [Материал]

З 1926 по 1932 р.пропорція українців у радянському індустріальному пролетаріаті збільшилася з 41 до 53 відсотків. На початку 1933 р.,88 відсотків всіх заводських багатотиражок в Україні друкувалися лише українською мовою. Це означало, що національне питання в Україні переростає старі межі селянського питання та стає питанням розвитку продуктивних сил національних республік та їхньої індустріалізації.
Напередодні п'ятирічки у 1927 р.навіть такий ортодоксальний лідер КП(б)У, як Володимир Затонський, міг стверджувати, що найперша мета українізації — зміцнення Української РСР як державного організму в рамках Союзу РСР.
Такий розвиток подій абсолютно не влаштовував Сталіна і його прибічників. Якби б процеси в Україні пішли у такому напрямі, це значною мірою вплинуло б на всі економічні, політичні, культурні аспекти життя
всього СРСР, оскільки в той час Україна була єдиною національною і державною одиницею, яка могла протистояти волюнтаристському натиску центру. Знищивши опозицію, зміцнивши режим особистої диктатури, Сталін пішов на пряму війну з українським селом, а по суті справи з Україною як цільним державним організмом. Його стратегічною метою було перетворення
всіх жителів СРСР в однорідну масу, яку згодом назвали «новою історичною спільністю—радянським народом». Цю війну людство згодом назвало страшним, але точним словом — Голодомор
В той час, коли голод охоплював дедалі ширші території, повним ходом йшло відвантаження зерна на експорт. Ось рядки з телеграми заступника голови Ради праці і оборони В. В. Куйбишева в ЦК КП(б)У: «Предлагаю немедленно усилить первую очередь отправку порты,отгрузить до конца месяца тонн пшеницы З0 тыс., ячменя—20 тыс., ржи— 10тыс., не считая уже отгруженного. Примите как боевое задание ежедневных отгрузках». 15 грудня 1932 р. на адресу ЦК республіканських компартій, крайкомів іобкомів, голів раднаркомів, край- та облвиконкомів надійшла телеграма за підписом Й. Сталіна та В. Молотова, в якій наказувалося негайно припинити українізацію у всіх місцях компактного проживання українців на всій території СРСР.
«Ці документи переконливо доводили: Сталін вирішив покінчити з політикою українізації не тільки в Україні, а й інших районах країни, де компактно проживали українці:(Кубань — 2 млн.. Курська обл.— 1,3 млн., Воронезька — 1 млн. Далекий Схід, Сибір, Туркестан—по 600 тис.).
Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про заходи по посиленню хлібозаготівель»від 18 листопада 1932 р. та Постанова Раднаркому УРСР «Про заходи до
посилення хлібозаготівель» від 20 листопада 1932 р. поклали край будь-якій грі в дипломатію. За своїм цинізмом і жорстокістю їй важко знайти аналоги у світовій практиці. Це справжні документи геноциду, які
не мають нічого спільного з економічною діяльністю. У них все поза економікою, всі заходи, спрямовані на викачку хліба з українського села,спираються на механізм терору, репресій, страху. Постанова вводила в
практику викачку від колгоспів, які не виконали хлібозавдання, всіх натуравансів, виданих їм під час обмолоту, всіх натуральних фондів, за винятком насіннєвого. Вводилась система натуральних штрафів — додаткові м’ясозаготівлі в розмірі 125 відсотків рчного м’ясозавдання, при цьому накладення штрафів не звільняло колгоспи від виконання хлібозавдання.
Легалізувалися також штрафи у вигляді картоплі, подвоєння штрафів. Фактично, це був наказ викачати у селянина всі без винятку харчі.
Чому саме Україна?
Тому що вона мала більше населення ніж усі інші, разом узяті неросійські республіки. Тому що вона мала великий досвід національно-визвольних рухів
Ворогом номер один для Сталіна і його оточення був не тільки український селянин, чи український інтелігент. Ворогом була Україна як така. Проти неї Сталін вів у 1932—1933 рр. неоголошену війну, кинувши сюди весь
наявний військовий, поліцейський, політичний та економічний арсенал.
Radiaciy
2 Sergey (Radiaciy)   • 18:47:10, 08.11.2008 [Материал]

либерти (либерти),
как то однобоко излагается, вам не кажется?
знаете, достаточно давно на экранах показывают фильмы-катастрофы которые происходят в Америке. Она бедная(Америка) давно должна была исчезнуть с лица земли.Прочитав пост подумалось примерно о таком же. Все русские сволочи истребляют украинский народ и все никак истребить не могут.
Не стыдно?
самому не надоело бред писать.
либерти
3 либерти (либерти)   • 19:34:52, 08.11.2008 [Материал]

Объяснять или возражать можно - человеку адекватно анализирующему информацию. Мой совет- смотрите то,о чем вы вспоминаете: "фильмы - катастрофы которые происходят в Америке".Чтобы не обидеть-заканчивать фразу не буду...
Passionar
4 Дмитрий (Passionar)   • 20:02:20, 08.11.2008 [Материал]

"как то однобоко излагается, вам не кажется?"
"человеку адекватно анализирующему информацию"
Думающему человеку давно ясно, что Гарант не только однобоко преподносит исторические события и довольно часто передергивает, но так же ясно, что это нанесет стране ТОЛЬКО ВРЕД!
либерти
5 либерти (либерти)   • 20:07:45, 08.11.2008 [Материал]

Пасс....не понял,Вы мне предлагаете сменить ник на "Гарант?" И о какой стране Вы ведете речь?(отвечать не обязательно - я в курсе!)
Passionar
6 Дмитрий (Passionar)   • 20:32:56, 08.11.2008 [Материал]

Вам Ник менять ни к чему, ибо Вы и 10% не достигли цинизма и передергивания извесного господина, нашего уважаемого Президента!
А уподобляться ему я вовсе не призываю.
Насчет страны намек уж слишком топорный, хотя я и имел ввиду Украину. )
Это так для информации, хотя ход ваших мыслей очень прозрачен!
Гильденстерн
7 Гильденстерн (Гильденстерн)   • 20:55:14, 08.11.2008 [Материал]

Раньше на некоторое время идеологией нашей страны стал НЭП, сейчас это НУП - новая украинская правда. Тот же Обама первым делом начинает заботиться о экономике страны, наш Гарант, точнее Пустозвон, занялся переписыванием истории, экономика ему по барабану, пущай Юлька тырит чего только хочет
либерти
8 либерти (либерти)   • 21:13:32, 08.11.2008 [Материал]

на №7 Глупость-это тоже ум. Но в чужих интересах...
Гильденстерн
9 Гильденстерн (Гильденстерн)   • 22:05:58, 08.11.2008 [Материал]

Либерти, ну вот серьезно, если ты такой умный, какой реальный выход из теперешнего тупика ты видишь? Как избавитсья от Ахметовых, Фирташей и прочего? Праздновать голодомор чаще? Еще варианты?
либерти
10 либерти (либерти)   • 22:33:16, 08.11.2008 [Материал]

Хоть не имеет вопрос отношения к теме,но тем не менее: хорошо ,что интересуешься. Вот даже фамилии Ахметова и Фирташа знаешь. Только не понятно,каким боком это касается тебя? Успокойся и пойми,что в природе (как и в жизни) для каждой птички есть своя ветка. Очень сложно будучи кукушкой-стать орлом. Не грызи себя,что в струю не попал-здоровее будешь. Вот если бы попал,то не задавал бы глупых вопросов. Даже если тебя случайно позовут делить имущество Ахметова,то ты там будешь,в лучшем случае,только записывающим. Успокойся,ищи свою струю-может тоже повезет.
А тупика никакого нет и быть не может! Никогда! Пока жив род человеческий!
1-10 11-20 21-25
Оголошення на ЖЖ інфо: