Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Новини України » 2015 » Декабрь » 3 » 09:00:25

Жителі Житомирської області та Червоноармійщини зокрема, потерпають без води

03.12.2015, 09:00:25 3429 6
Жителі Житомирської області та Червоноармійщини зокрема, потерпають без води

Останні 2 роки для жителів Житомирської області були засушливими. Люди не мали чим напувати худобу, в чому прати. 

Воду, щоб приготувати їжу, шукали по сусідах… З 67 населених пунктів Червоноармійського району більш-менш забезпечені водою тільки 2. Решта сіл зіштовхнулися цього літа зі значними труднощами.

«Раніше біля моєї хати був прокопаний канал, він уже 2 роки сухий. В мене господарство, троє дітей, треба готувати їсти, прати. За водою ходили до дідової криниці, вона нас врятувала. Перед пранням доводилося чекати тиждень, щоб вода набралася», – розповіла жителька с. Теньківка Тетяна Василенко.

Якщо ситуація не зміниться, жителям доведеться позбуватися худоби. Скільки відер води може принести з річки літня бабця? Все, що було цього року у криницях – по 2-3 відра води, зазначила Теньківський сільський голова Зінаїда Мухлінська.

«У селі Рудня деякі господарі тримають по 10 і більше корів та телят. Тому, для них вода підвозиться від річки, у криницях води в обмаль. Вистачає лише на те, щоб зварити поїсти. А якщо потрібно попрати чи для хазяйства, то вода береться із річки. Якщо взяти русло, яке знаходиться з іншої сторони, то там все висохло за цей рік», – розповіла Зінаїда Мухлінська.

Бобри на річці стали… сухопутними

Метеорологи прогнозують що наступні 2 літа будуть ще більш засушливі. Що робитимуть – люди не знають.

«Це для нас тяжке питання, цього року більша частина жителів була без води. Всі водойми обміліли, не було чим напувати худобу і поливати городину. В селі жартували, що цього року навіть бобри у річці перетворилися на сухопутних… Чув, що далі буде ще гірше – як будемо виживати, не знаю. Влада має хоч якось допомогти», – бідкається Іван Федорчук, житель с. Теньківка.

За його словами, було б добре, якби в селі відновили хоча б одну скважину. У Теньківці є 2 занедбані свердловини, які були зроблені ще за радянських часів. Їх потрібно серйозно ремонтувати, з однієї жителі витягнули труби – зовсім іржаві. 

«Запасу води хоча б  з однієї скважини нам для початку має вистачити. Люди могли б підвозити воду машиною», – каже чоловік.

Дмитро Кропачов: Коли немає води – не потрібно і війни!

У Червоноармійському районі 67 населених пунктів, по всьому району біля 100 старих свердловин. Сільські ради не подужають дане питання – у бюджетах сіл немає 30-40 тис. грн, необхідних для відновлення 1 свердловини. У людей також бракує коштів навіть на найелементарніші потреби.

«У Червоноармійську жителі вкладали свої кошти і за рахунок цього збільшували водну мережу, тому у нас ситуація краща, ніж в багатьох селах. Але цього недостатньо: наших коштів замало, щоб збільшити водопровідну мережу по Червоноармійську. Крім того, до Червоноармійської селищної ради належить ще 3 населених пункти – села Ягодинка, Буряківка та масив Заповіт. Якщо сім’я має хоча б по 2 худоби, води вже не вистачає», – розповів Олександр Гаврилюк, голова Червоноармійської селищної ради.

Жителі Червоноармійського району звернулися до депутата Житомирської обласної ради Дмитра Кропачова. На його думку, найоптимальнішим варіантом є відновлення програми «Питна води», яка останні роки не фінансувалася. За словами депутата, потрібно проаналізувати всі потреби і можливості відновлення хоча б тих свердловин, які є ще з радянських часів. Підтримати жителів області мають депутати та обласне керівництво. Якщо передбачити виділення коштів з обласного бюджету хоча б на відновлення існуючих свердловин, це в рази покращило б ситуацію із  забезпечення води в найпроблемніших районах.  

«Відновлення однієї свердловини коштує 30-40 тис грн. Я буду ініціювати в обласній раді фінансування програми «Питної води». Якщо з обласного бюджету виділять хоча б 10 млн грн на цю програму – це буде серйозною підтримкою жителів Житомирської області. Адже серйозні проблеми з питною водою були цього літа не лише в Червоноармійському районі, а й у інших районах області. У наступні роки за прогнозами метеорологів ситуація ще більше погіршиться. Не треба ніякої війни, коли багатодітній родині немає на чому приготувати для дітей їжу… Маю надію, що депутати мене підтримають, адже кожен спілкується зі своїми виборцями по селах і розуміє ситуацію», – наголосив Дмитро Кропачов.

Голова Червоноармійської районної державної адміністрації Віктор Байда зазначив, що підійти до цього питання глобально і відновити усі свердловини за рік нереально. Але ремонт найважливіших з них – був би суттєвою допомогою для людей, які потерпають без води.

Людмила Сайко















Фотографії:
Жителі Житомирської області та Червоноармійщини зокрема, потерпають без води

Тэги: Житомирская область, Червоноармейский район, вода, засуха

Схожі новини:


Комментариев: 6
ANB
1 Alexandr (ANB)   • 14:34:28, 03.12.2015 [Материал]

Лозунг КПРС: ''Осушені землі - гордість Полісся!'' Залишилось довирубати ліси і викопать бурштин щоб казка стала реальністю - 'Велика Полісська Пустеля - гордість поліщуків-бедуїнів!''
HOOLIGAN
2 HOOLIGAN (HOOLIGAN)   • 16:18:52, 03.12.2015 [Материал]

ищем причины, а не последствия
Cobalt
3 Cobalt (Cobalt)   • 20:18:57, 03.12.2015 [Материал]

Вот и аукнулось коммуняцкое поголовное осушение и мелиорация...
kimm4343
4 Teddi (kimm4343)   • 10:14:41, 04.12.2015 [Материал]

Это не мелиорация и вообще не антропогенные влияния, просто не было нормальных дождей 4 месяца всего навсего. Вот недавно была климатическая конференция во Франции где политики многих продвинутых стран решали что делать с климатом. Но все это естественно ничему не приведет, так как заводы, пароходы, тепловые станции никто из за такой ерунды как климат пока еще не готов приостанавливать. Но на самом деле проблема даже не в климате, а совсем в другой плоскости. Вот кто более имение читал новости пусть даже из "зомбо ящика" или в интернете, в курсе что помимо аномальных температур на планете участились землетрясения! Вот с этого вся теория потепления начинает рушится на части, а сотворили эту теорию всех проблем лишь для того чтобы скрыть настоящие причины всего происходящего и подзаработать денег на объемах выбросов (Киотский протокол).
Cobalt
5 Cobalt (Cobalt)   • 18:08:48, 04.12.2015 [Материал]

"...просто не было нормальных дождей 4 месяца всего навсего..."

А теперь вспомните сколько таких "всего навсего не было дождей" за тысячилетия? И вода в недрах была всегда!
kimm4343
6 Teddi (kimm4343)   • 09:39:40, 05.12.2015 [Материал]

Мелиоративные каналы которые работают только на сброс воды в таком состоянии еще примерно с 2005 года! Все это время вплоть до этого года воды хватало и никто не жаловался - значит не в них основная причина хотя и они конечно влияют на водный баланс по любому. Если вы ради эксперимента поставите на улице емкость для сбора воды (только это нужно было сделать 4 месяца назад) то увидели бы такую картину - то что туда попадало испарялось бы очень быстро. У нас мало того что дождей не было так еще влажность воздуха днем была 30%-40%! И я не говорю уже об температурном режиме летом. При этих всех факторах чтобы пополнить запасы поверхностных грунтовых вод должен ити ливень целую неделю, а потом перерыв (чтобы все успело впитаться в землю и не затопить) и снова на неделю ))) А тот дождик что у нас накрапал он даже на глубину 30 см не просачивался, так как я помогал ставить огорожу и сверлил под столбики ямки.
Оголошення на ЖЖ інфо: