Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Юрій Градовський

Інститут національної пам'яти надав роз'яснення щодо “прапору перемоги”

Автор: , 19.08.2018, 20:14:19
Автор Юрій Градовський

Юрій Градовський

все статьи автора

Український інститут національної пам'яти надіслав звернення до Національної поліції України з роз'ясненнями щодо використання, так званого, прапора перемоги на урочистих заходах, що відбуваються в Україні.

“Прапором Перемоги є штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова II ступеню Ідрицької стрілецької дивізії, який має червоний колір, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова II ст. Идрицк. див. 79 с.к. З у.а. 1 Б. ф». Оригінал зазначеного прапора перебуває на вічному зберіганні у Музеї Збройних сил Російської Федерації у м. Москва.

Таким чином, Прапор Перемоги містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

З огляду на це, поширення і публічне використання, у тому числі під час відзначення будь-яких державних свят, будь-яких зображень, копій, включаючи офіційні копії Прапору Перемоги, а також елементів зазначеної символіки комуністичного тоталітарного режиму є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено законом”, - йдеться у зверненні інституту.

Як роз'яснює Інститут національної пам'яти, Прапор Перемоги є лише в єдиному варіянті і не міг бути присутнім в Житомирі, позаяк знаходиться в московському музеї, а Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» робить виняток виключно для Прапора Перемоги, а не його копій.

Крім того, УІНП, в особі його Голови, пана В'ятровича, зазначає, що використання в будь якій формі “прапора перемоги” під час проведення урочистих заходів не передбачено в українському законодавстві.

Як відомо, 22 червня 2018 року в місті Житомир відбулись урочисті заходи щодо вшанування пам'яти загиблих в Другій світовій війні, де певні промосковські організації використовували копії, так званого, “прапору перемоги” із заклеєним серпом та молотом, через що курсанти Житомирського військового іннституту відмовились брати участь в заході та покинули зібрання.

В свою чергу, поліція Житомирської области заявила, що не бачить жодних порушень українського законодавства, позаяк серп з молотом на прапорі було заклеєно.

 

Інститут національної пам'яти надав роз'яснення щодо “прапору перемоги”

Інститут національної пам'яти надав роз'яснення щодо “прапору перемоги”

Юрій Градовський | 19.08.2018 | Переглядів: 1761 | УІНП, В'ятрович, Прапор Перемоги
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0