Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Туризм

Історія повітроплавання на повітряних кулях

Автор: Олег Ковальский, 09.02.2022, 23:37:44 Історія повітроплавання на повітряних кулях
Історія повітроплавання налічує понад 200 років. Вона починається з запуску винаходу Монгольф'є і досягає сучасних заходів, таких як фестиваль повітряних куль 2022 від ЛеоФлай. Зараз польоти на повітряних кулях знову набирають популярності. Якщо ви захоплені аеростатами, ознайомитися з основними історичними моментами їх створення та запуску вам не буде зайвим.

 

Перший запуск повітряної кулі

Офіційною датою першого запуску аеростату є 5 червня 1783 року. Безпілотний літальний апарат запустили брати Монгольф'є, від прізвища яких пішла назва «монгольф'єр». Перший аеростат був виконаний з паперу та обтягнутий бавовною. Кошик був виготовлений з лози. Наповнили його гарячим димом, завдяки чому він піднявся у повітря.

Першими пасажирами аеростату стали вівця, качка та півень. Через пів року зійти на борт повітряної кулі наважилися люди: фізик де Розьє та маркіз д`Арланд. На аеростаті вони подолали 9 км за 25 хвилин, піднявшись на висоту 900 м. Поступово повітряні кулі увійшли до масового використання та стали служити для транспортних, а також військових цілей.

На повітряній кулі у навколосвітню подорож

Усього налічується 29 спроб облетіти на повітряному аеростаті навколо Землі. Вдалими виявилися 3 спроби:

  • У 1999 Б. Піккар і Б. Джонс пролетіли маршрут від Швейцарії до Єгипту за 20 днів на повітряній кулі, заповненій повітрям та гелієм.
  • У 2002 році С. Фоссеттом був здійснений перший безпересадковий одиночний політ навколо планети. За час подорожі він встановив два рекорди – швидкості та добової відстані (5126 км/добу). Уся подорож зайняла 14 днів.
  • У 2016 році Ф. Конюхов встановив новий рекорд – за 11 днів подолав 34800 км, здійснивши таким чином третю кругосвітню подорож.

Сучасне повітроплавання

Зараз повітряні кулі використовуються переважно у розважальних, спортивних та комерційних цілях. Польоти організовуються спеціалізованими компаніями за участю кваліфікованих пілотів. В Україні політати на автентичному аеростаті пропонує компанія ЛеоФлай. Вона ж регулярно влаштовує феєричні фестивалі повітроплавання, відвідати які може кожен охочий.

На 2022 рік заплановано багато унікальних заходів за участю повітряних куль. Слідкуйте за новинами на офіційному порталі ЛеоФлай, щоб не пропустити розклад подій. Приєднуйтесь до великої родини повітроплавців України та отримуйте незабутні враження від польотів!

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Туризм" на ЖЖ.info
Туризм | 09.02.2022 | Переглядів: 1618 | воздушные шары

Читайте також на цю тему: