Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будинок та затишок

Що таке протипожежна декларація?

Автор: Егор Мокрицкий, 08.01.2024, 12:18:16 Консультація з підписання пожежної декларації у компанії «Елітпожсервіс»

Перед тим як відкривати будь-який бізнес, який передбачає використання об’єктів нерухомості, потрібно підписати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам протипожежної безпеки України. Спрощено документ називається пожежна декларація та визначає багато аспектів підприємницької діяльності.

Коли потрібно оформляти декларацію

Пожежна декларація

Пожежна декларація має оформлюватись при використанні житлових та комерційних, інших типів споруд. Вона визначає вимоги, яким має відповідати об’єкт, щоб його можна було безпечно використовувати без загрози для проживаючих людей або персоналу. Є декілька визначених законодавством ситуацій, коли можна не вдаватись до підписання декларації:

  • використання торговельних точок, які розміщені на територіях ринків відповідно до вимог органів протипожежного нагляду;
  • користування об’єктом, який був взятий у оренду (за умови, якщо пожежна декларація була підписана власником цього об’єкта);
  • використання споруди одразу після введення в експлуатацію, проведення капітального ремонту, реконструкції.


Якщо використовувати нерухомий об’єкт без зареєстрованої пожежної декларації, як того вимагає закон, тоді з власника стягується штраф у встановленому законодавством розмірі (150-200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Як оформити пожежну декларацію

Підписання декларації

Підписання пожежної декларації передбачає надання повної інформації про нерухомий об’єкт, у тому числі його площу, число поверхів, склад перекриттів, матеріали виготовлення, вогнестійкість елементів, евакуаційні шляхи, інші відомості. Власник споруди зобов’язаний викликати спеціалістів для встановлення систем протипожежної безпеки, вентиляції, кондиціювання, щоб у разі пожежі швидко локалізувати та загасити її.

Декларація має бути зареєстрована органами ДСНС за місцем розташування об’єкта нерухомості. Вона оформляється у двох примірниках та реєструється протягом п’яти робочих днів після її отримання. Тільки після затвердження пожежної декларації можна використовувати споруду для ведення різноманітної комерційної чи господарської діяльності або проживання.

Цей документ включає оцінку пожежного ризику та можливої шкоди майну третіх осіб від пожежі на об'єкті захисту. Також у ньому зазначені федеральні закони та нормативні документи щодо пожежної безпеки. Декларація є запорукою безпеки, тому що затверджує, що будівля відповідає державним стандартам протипожежної безпеки. Краще проконсультуватись зі спеціалістом компанії «Елітпожсервіс» для грамотного підписання угоди в рамках чинного законодавства.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Будинок та затишок" на ЖЖ.info
Будинок та затишок | 08.01.2024 | Переглядів: 294 | протипожарная система, огнетушитель, пожар

Читайте також на цю тему: