Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Продукти та напої

Що таке осетрова та лососева ікра? Дізнайтеся про ікру, звідки вона береться і як її подавати

Автор: Ольга Вітренко, 04.07.2024, 17:15:17 Що таке осетрова та лососева ікра? Дізнайтеся про ікру, звідки вона береться і як її подавати

Якщо є їжа, яка асоціюється із чистою розкішшю, то це ікра. Цей делікатес з ікри осетрових риб рідкісний і дорогий і вважається бажаним предметом у кулінарному світі. Ікра буває від кількох видів осетрових, але ікра білуги — найбільша, рідкісна та найдорожча. При ціні близько 3500 доларів за фунт вона заслуговує на своє прізвисько чорнозолото».

Що таке ікра?

Ікра - це незапліднені ікринки риб, також відомі як ікра риб. Це солоний делікатес, що подається холодним. Справжня ікра виходить від диких осетрових, які належать до сімейства Acipenseridae. У той час як Каспійське та Чорне моря тривалий час виробляли більшу частину ікри у світі, тепер стала популярною ікра, вирощена на фермах, оскільки популяції диких осетрових були виснажені через надмірний вилов.

Як видобують ікру?

Ікра найвищої якості виходить із ікри, зібраної, коли самки готуються до нересту. У дикій природі осетрових ловлять, коли вони переміщаються із солоної води до прісних приток, щоб відкласти ікру. На рибницьких фермах осетрових контролюють за допомогою ультразвуку, щоб визначити, коли їхня ікра готова до збирання. Залежно від розміру риби осетр може вимітати кілька мільйонів ікринок за один раз.

Які характеристики ікри?

Кожен вид ікри має свої унікальні якості від кольору до смаку. Наприклад, ікра білуги гладка та масляниста з горіховим смаком, близьким до лісового горіха. Блискучі ікринки мають колір від суто чорного до зеленувато-сірого. Справжня ікра має знамениту «каспійську бавовну» — ікринка лопається у роті.

Ікра ділиться на два сорти залежно від таких якостей, як розмір, колір, щільність, смак та аромат.

  • 1-й сорт - найміцніші та соковитіші яйця.
  • 2-й сорт трохи нижче за якістю
 

Чому ікра вважається делікатесом?

Ікра – натуральний делікатес. Це поживна їжа, багата білком, амінокислотами, залізом та вітаміном B12. Кожен крок у доставці ікри споживачеві – це частина делікатного, трудомісткого та тривалого процесу. Попит на справжню осетрову ікру завжди перевищує пропозицію.

  • Рідкісність . Самки осетрових починають виробляти ікру лише за сім-двадцять років, залежно від виду. Білузі може знадобитися до 20 років, щоб досягти зрілості. Самка риби метає ікру лише раз на кілька років. Каспійська ікра є найбільш затребуваною, але торгівля ікрою, вирощеною в дикій природі, суворо регулюється CITES — Конвенцією про міжнародну торгівлю видами, що знаходяться під загрозою зникнення, — щоб захистити вид осетрових, що знаходиться під загрозою зникнення, що робить її надзвичайно важкодоступною.
  • Короткий термін зберігання. Коли ікра трохи посолена, це дозволяє природним горіховим смакам проявитися. Цей тип ікри, відомий як «malossol», є ікрою найвищої якості, але вона придатна лише кілька тижнів.
  • Ручний збір. Кожна упаковка ікри є результатом детального процесу збору. Ікра ретельно витягується з риби, промивається та готується вручну, щоб гарантувати, що ікра зберігає свою якість. Вся колекція з двох мільйонів ікринок аналізується, і будь-які погані ікринки відбраковуються.
 

5 різних видів ікри

Люди споживають ікру осетрових уже сотні років. Починаючи з 1800-х років ікру збирали та споживали в інших видів риб, але жодна з них не досягла статусу справжньої ікри. З 27 видів осетрових майже все можна збирати заради ікри, але білуга, севрюга та осетр довгий час домінували у світі ікри.

  • Ікра білуги. Осетр білуга, велика доісторична риба, яка може досягати 15 футів у довжину і важити майже 3000 фунтів, виробляє найпопулярнішу ікру. Вона водиться у Каспійському морі, яке межує з Росією, Азербайджаном, Іраном, Казахстаном та Туркменістаном. Ікра насичена, без рибного присмаку, а її колір варіюється від перлинно-сірого до надзвичайно темного, що дало їй прізвисько чорної ікри.
  • Ікра калуги. Калуга — великий прісноводний осетр, ікра якого, як то кажуть, дуже схожа на ікру білуги. Ікра калуги гладка і має трохи солонуватий маслянистий смак.
  • Чорна Осетрова ікра https://ikorych.com.ua/chorna-ikra . Трохи менше від ікри білуги, ікра осетрового осетра має коричневий або золотистий колір. Чим світліша ікра, тим старша риба і тим дорожче осетрова ікра. Вона має натуральний солонуватий морський смак.
  • Ікра севрюги. Ця ікра з ікри трьох видів осетрових з Каспійського моря: севрюги, стерляді та сибірського осетра. Ікринки дрібні та сірі, один із найбільш затребуваних видів ікри з виразним маслянистим смаком.
  • Американська ікра. У ХІХ столітті Сполучені Штати були провідним виробником ікри. Вона відродилася, і американська ікра знову стала популярною. Її отримують з таких риб, як озерний осетр, дикий атлантичний осетр і білий осетр.
 

Звідки береться найкраща ікра?

Ікра найвищої якості поставляється з країн навколо Каспійського моря, де водяться білуга, осетр та севрюга. Протягом століть Китай та Іран домінували на ринку ікри, виробляючи найякіснішу та затребувану ікру у світі. Нещодавно Китай став великим експортером ікри. У 2017 році близько 45% усієї ікри, відправленої до США, надійшло з Китаю.

Як подають ікру?

Ікра - це видатний твір кулінарного мистецтва. Її їдять як заради зовнішнього вигляду, і заради смаку.

  • На ложці. Ікра часто подається сама собою. Ікру зберігають охолодженою та подають на підкладці з льоду. Її їдять спеціальною ложкою з кістки або перламутру, тому що кажуть, що металева ложка змінює її смак. Ікру слід їсти маленькими шматочками, щоб по-справжньому оцінити її.
  • Як закуска. Ікра найчастіше подається як закуска. Вона подається на нейтральній до смаку їжі, наприклад, на тостах з олією. Ікру також подають у млинцях, російських млинцях і загортають разом зі сметаною.
  • В парі . Коли ікра поєднується з іншими продуктами, це завжди проста комбінація, тому смак та текстура яєць є родзинкою кожного укусу. Ложка крем-фреш може додати кремову текстуру до хрусткої ікри.
  • Спробуйте рецепт цитрусової ікорної заправки-вінегрету від Гордона Рамзі тут.

 

​​​​​5 замінників ікри

  • У дев'ятнадцятому столітті люди почали їсти ікру інших видів риб та інших видів осетрових. Хоча вони й не досягли рівня вишуканості, як ікра каспійського осетра, ці альтернативи смачніші та економічніші.
  • Червона Ікра лосося. Червоні ікринки лососевої ікри часто використовуються в японській кухні як гарнір. Часто їх одержують із кижуча чи чавичі, що мешкають на північному заході Тихого океану. При укусі вони видають класичний хрускіт.
  • Ікра форелі. Форель виробляє більші золотаві ікринки, які використовуються так само, як і справжня ікра: як гарнір або закуска.
  • . Цей вид осетрових мешкає в річках Міссісіпі та Міссурі. Подібно до ікри білуги, ці ікринки горіхові і чорні або темно-коричневі.
  • Ікра веслоноса. Ще один прісноводний осетр із США, веслоніс, виробляє ікру, схожу на смак на ікру дикого осетра Каспійського моря з маслянистим, землистим присмаком.
  • Ікра з морських водоростей. Для вегетаріанців або тих, кому не подобається смак або текстура риб'ячої ікри, морські водорості, сформовані в кульки розміром із перлину та змішані із сіллю та спеціями, пропонують ще одну здорову та екологічну альтернативу ікрі.


Станьте кращим домашнім кухарем з Інтернет магазином Ікорич. Отримайте доступ до ексклюзивних страв у вас вдома.

Автор: Ольга Вітренко, редактор рубрики "Продукти та напої" на ЖЖ.info


Продукти та напої | 04.07.2024 | Переглядів: 775 | ікра, морепродукти, риба

Читайте також на цю тему: