Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Будівництво

Чим відрізняються лист QSB і OSB?

Автор: Александр Онищук, 31.05.2024, 11:24:01 Чим відрізняються лист QSB і OSB?

Уже не одне століття пиломатеріали відіграють важливу роль у будівництві, виробництві меблів та інших промислових сферах. І якщо раніше використовували виключно цільне дерево, то зараз на ринку ОСБ-плити посіли одне з провідних місць. Вони дешевші за деревину, але мають високі технічні характеристики й застосовуються в багатьох сферах. Разом з OSB плитами, зустрічаються і QSB-листи, і постає питання: це одне й те саме, чи є різниця між цими виробами, якщо так, то яка?

Що таке плита QSB і які її характеристики?

Багато хто вважає, що це синонім до ОСБ-листів, але насправді різниця між ними все-таки є, і полягає вона в технології виробництва і характеристиках. QSB роблять зі стружки шляхом склеювання і динамічної накатки, а OSB – з тріски більшої фракції і з певним напрямком укладання кожного шару, тому їх можна розрізнити навіть візуально за структурою деревини.

Плита QSB і які її характеристики

Спосіб виробництва позначився і на властивостях QSB-плит, вони:

  • мають високий рівень вологостійкості;
  • легко піддаються механічній обробці;
  • швидко монтуються;
  • клас безпеки відповідає Е1;
  • мають високу щільність – понад 800 кг/куб.м.


Лист QSB має різну товщину – від 8 до 22 мм і габаритні розміри, найбільш ходовими вважаються – 2500×1250 мм. Варто зазначити, що найтовстіші плити застосовуються в каркасному будівництві будинків і як основа для покрівельних матеріалів.

Яку можна купити плиту ОСБ і для яких видів робіт вона може застосовуватися?

У сучасному будівництві все частіше використовуються орієнтовано-стружкові плити (ОСП). І це невипадково, адже вони мають цілу низку переваг, що роблять їх універсальним і практичним матеріалом, серед яких:

  • різні класи вологостійкості;
  • екологічність;
  • легкість монтажу;
  • невелика вага;
  • гнучкість;
  • доступна ціна.


Найчастіше їх застосовують у будівництві для внутрішніх і облицювальних робіт.

Важливо відзначити, що під час роботи з ОСП необхідно дотримуватися деяких правил, а саме: використовувати респіратор і захисні окуляри під час різання і пиляння, зберігати плити в сухому місці, використовувати відповідні кріпильні елементи (спеціальні цвяхи, саморізи або клей).

Яку купити плиту ОСБ

На ринку найпоширенішими є саме OSB листи, в той час, як QSB лише починають завойовувати ринок і поки використовуються рідше. До того ж ОСП-плити відрізняються за рівнем міцності, мають різні типорозміри й підбираються під конкретний вид робіт: наприклад, для обшивки стелі в кухні краще купити плиту ОСБ 3 або 4 з товщиною 6-8 мм, а для вирівнювання підлоги необхідна товщина плити 18-22 мм.

Ще один важливий нюанс: залежно від кількості смол, що використовуються під час виробництва OSB плит, вони поділяються на E-0 і E-1 для внутрішніх робіт у місцях проживання, а також E-2 й E-3 для зовнішніх. У той час як QSB листи мають обмеження на використання в житлових будівлях через застосування під час їх виготовлення сечовино-формальдегідної смоли, що виділяє токсини.

Компанія ЛісТОРГ займається виробництвом пиломатеріалів, починаючи від бруса і дошки, закінчуючи ОСП листами. Завдяки власному виробництву, магазин пропонує великий асортимент за прийнятною ціною, а доставка можлива як по Дніпропетровській області, так і по Україні на адресу замовника.

Автор: Александр Онищук, редактор рубрики "Будівництво" на ЖЖ.info


Будівництво | 31.05.2024 | Переглядів: 336 | Ремонт, OSB плита, строительство, ОСП

Читайте також на цю тему: