Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Матраци: види та особливості

Автор: Сергій Ковальчук, 04.03.2020, 20:13:10 Матраци: види та особливості
Якість сну загалом залежить від багатьох факторів, зокрема від ліжка і матраца. Останній взагалі є ключовим елементом в облаштуванні зручного спального місця, тому  вибір матраців – доволі відповідальний момент, що потребує хоча б базових знань стосовно того, які є види підстилок та їх ключові особливості.

Зараз виробники пропонують чималий вибір матраців, як кажуть, на будь-який колір і смак. Давайте розглянем найпопулярніші з них та визначемо, як вони між собою відрізняються.

Види матраців

Сучасні матраци бувають пружинні та безпружинні. В свою чергу перші діляться на із залежними та незалежними пружинами.

Пружинні матраци.
Матраци із залежними пружинами складаються із пов’язаних між собою пружин, кількість яких коливається у межах 120 – 160 одиниць на м кв. Кожна пружина жорстко з’єднана з іншою, це дозволяє витримувати значні навантаження та й загалом пружинні матраци здатні прослужити упродовж тривалого часу. Ще одною перевагою таких підстилок є досить невелика вартість, тому якщо у Вас обмежений бюджет для покупки матраца, пружинні моделі – можуть стати оптимальним варіантом.

Що ж стосується матраців із незалежними пружинами, вони відрізняються тим, що пружини (200 – 1200 шт. на м кв.) в таких індивідуальні і знаходяться в спеціальних текстильних чохлах, а відтак між собою не контактують. Така конструкція забезпечує максимальний комфорт під час сну, позаяк ідеально підтримують тіло, повторюючи його контур. Більше того матраци із незалежними пружинами під час експлуатації не скриплять та не відтворюють інших звуків, котрі б, певна річ, мішали під час сну.

Безпружинні матраци.
Такі моделі зазвичай мають багатошарову структуру, але можнуть бути варіанти з суцільним блоком. Безпружинні матраци можуть мати найрізноманітніше наповнення, котре, певна річ, дає різний ортопедичний та анатомічний ефект. Головною перевагою матраців без пружин – здатність витримувати значні навантаження, відмінні експлуатаційні характеристики та безпечність для здоров’я людини.

У безпружинних матрацах використовують найрізноманітніші наповнювачі, зокрема:

  • Латекс. Такі варіанти довговічні, достатньо пружні та м’які, забезпечують оптимальний анатомічний та ортопедичний ефект, створюють максимально комфортні умови для здорового сну;
  • Кокосова хойра. Екологічний наповнювач, котрий характеризується довговічністю, здатністю витримувати значні навантаження. Добре підходять для людей, що страждають болями у спині, та новонародженим;
  • Пінополіуретан. Ідеальний варіант для тих, хто любить спати на жорстких матрацах. Має хороші ортопедичні властивості, витримує значні навантаження, прослужить упродовж багатьох років;
  • Шерсть. Добре пропускає повітря, є натуральним, проте має високу алергічність та низьку пружність;
  • Меморіформ. Один з різновидів пінополіуретану, головною особливістю якого є так званий ефект пам’яті. Наприклад, якщо натиснути рукою на поверхну матраца, її відбиток спостерігатиметься на поверхні підстилки упродовж декількох хвилин. Тобто такий матрац добре підтримуватиме тіло вмаксимально природньому положенні, а тому і відпочинок буде якісним та повноцінним.


Певна річ, це не всі наповнювачі, які використовують для матраців, є ще чимало варіантів - зі своїми “плюсами” та “мінусами”.

Який розмір обрати?

Обираючи матрац, важливо звернути увагу і на розмір, а не тільки на конструкцію та склад його наповнення. Як правило, матраци виготовляють за наступними стандартизованими розмірами:

  • Односпальні. Зазвичай мають розміри: ширина – 80-90 см, довжина – 190-200 см;
  • Полуторні. Ширина – 120-140 см, довжина – 190-200 см;
  • Двоспальні з широною 160-200 см і довжиною 190-200 см.


З огляду на це, слід перш за все знати розміри власного ліжка, а якщо маєте намір придбати нове, визначитись, скільки осіб на ньому спатиме, щоб підібрати матрац відповідного розміру – від цього пареметру напряму залежить якість відпочинку, а відтак загальне самопочуття.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 04.03.2020 | Переглядів: 1401 | матрас, Здоровье, сон

Читайте також на цю тему: