Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як отримати виплату від страхової, якщо вас затопили?

Автор: Мария Никулина, 08.04.2020, 11:56:35 Як отримати виплату від страхової, якщо вас затопили?
В Україні не дуже поширене страхування житла, оскільки не є обов’язковим. Проте ті, хто застрахували дім, з полегшенням видихають, коли страхова компенсує витрати на ремонт. А ті, хто думали, що «пронесе», шукають додаткові кілька тисяч на усунення наслідків квартирного потопу.
 

Що робити, якщо вас затопили?

  • Постарайтесь заспокоїтись. Паніка вам не допоможе.
  • Спробуйте частково усунути наслідки затоплення — вимочіть воду.
  • Зателефонуйте у страхову компанію та повідомте про затоплення. Дотримуйтесь сказаних експертом інструкцій.
  • Зателефонуйте в ЖКХ: прийде комісія, що зафіксує факт затоплення, знайде причину та випише відповідний акт.
  • Подайте у страхову підписаний акт, паспорт, код, документи на квартиру.
  • На 3-4 день після подання пакету документів приїде експерт зі страхової компанії, щоб оцінити збиток. Саме через кілька днів «спливають» всі дефекти: здутий паркет, пожовтіла стеля і т. д. Експерт сфотографує квартиру та забере документи на оцінку. Якщо ви нещодавно робили ремонт, або у вас збереглись чеки, віддайте їх експерту. Це полегшить розрахунок збитку та прискорить виплату. До того ж оцінка буде точнішою.
  • Отримайте виплату від страхової компанії.
 

Першопричина затоплення: хто винен?

Страхова компанія має право регресу — стягування коштів з винної у настанні страхового випадку сторони. Якщо сусід вас затопив, СК виплатила вам гроші, і цю суму у судовому порядку будуть стягувати з винного. Якщо затоплення відбулось через заіржавілу трубу чи якусь іншу поломку — винним буде ЖКГ, оскільки вони не прослідкували, щоб вчасно замінити пошкодження.
 

Як швидше отримати виплату по страхуванню житла?

Крім повноцінного страхування житла, існують експрес-програми страхування. Оформити таку страховку можна онлайн за 5-10 хв, без оглядів експертів та фотографування квартири. Електронний поліс можна оформити на власне чи орендоване житло, страховка прийде на email. За такими договорами передбачені оперативні виплати, часто до 15 днів.

Експрес-страховка покриває найпоширеніші страхові випадки. Проте максимальний ліміт виплат за нею менший, ніж при класичній. Він коливається у межах від 150-250 тис. до 1 млн грн. А за класичною страховкою можна отримати виплату аж до 100% вартості квартири.
Переваги експрес-страховки полягають у простоті та швидкості її оформлення, а також у пришвидшеній виплаті. Якщо ви оформлюватимете експрес-страховку дому, зверніть увагу на франшизу. Це частина витрат, яка не виплачується страховою компанією. Тому радимо вибирати поліси без франшизи. Тоді частину збитку не доведеться компенсувати з власної кишені.
 
Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 08.04.2020 | Переглядів: 1810 | квартира, Страхование

Читайте також на цю тему: