Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Холодильник клацає, але не запускається. У чому причина?

Автор: Егор Мокрицкий, 06.12.2020, 20:20:07 Холодильник клацає, але не запускається. У чому причина?

Якщо ваш холодильник клацає, або чути тріск, це свідчить про можливі несправності. Чекати, що стукіт та клацання припиняться самостійно, не потрібно. Потрібно своєчасно звернутися в сервіс для оперативного усунення проблеми за допомогою якісного ремонту холодильника.

Якщо мотор намагається завестися, але все безрезультатно, холодильна техніка торохтить, гуде і працює так голосно, що його чутно з кімнати, — все це також говорить про поломку. Не важливо, старий у вас холодильник або новий — якщо він гримить та видає гучний тріск, це не є нормою. Мотор може працювати, але при цьому стукати. А може бути й таке, що він клацає, але не включається.

мотор клацає але не запускається

Також може бути цікаво, чому не працює морозильна камера холодильника - lviv-remont.com.ua/ne-morozit-morozilka-prichini.

Холодильник клацає: в чому проблема?

Звуки працюючого холодильника відомі кожному: до мирного бурчання кухонної техніки ми всі звикли і вже практично не звертаємо на це увагу. Однак, часом холодильник починає видавати абсолютно інші звуки: а саме клацання. Невже це свідчить, що щось зламалося?

Однозначно, перше, що необхідно перевірити, якщо ви чуєте незвичні звуки — чи морозить холодильник взагалі? Якщо все візуально в порядку, температура досягає заданого значення і нічого особливого, крім клацань в роботі холодильника немає, то причин такого звукового супроводу може бути кілька.

Якщо клацання чутні під час відпочинку компресора, найімовірніше звуки виникають через деформацію матеріалів при охолодженні та нагріванні. Потріскувати можуть як пластикові деталі, так і трубки випарника. Нічого страшного в таких шумах немає — конструкція холодильника враховує можливе розширення та стиснення матеріалів, і до поломок це не призведе. У разі якщо ви чуєте клацання при включенні або виключенні холодильника — не виключно, це звук терморегулятора. Деякі моделі датчиків температури більш гучні і їх досить добре чутно. Поломкою це не вважається. Однак, якщо це саме ваш випадок — клацати холодильник повинен з самого початку роботи в вашому домі.

Якщо до цього техніка ніколи не зображувала Лускунчика, або крім дивних звуків ви бачите інші відхилення в роботі — наприклад, холодильник клацає і не морозить — значить, виникла якась поломка. Вона може виникнути у кожному окремому вузлі.

Нормальні, робочі звуки

Техніка весь час або періодично може видавати тріск, дзюрчати та клацати під час роботи, але незважаючи на це нормально виконувати свої функції, це говорить про наступне:

  • всередині камер встановлена необхідна температура,
  • вода нізвідки не випливає;
  • відсутній запах підгорілої пластмаси;
  • на дисплеї (якщо він є) не відображаються помилки, тільки робочі настройки.


В такому випадку, всі звуки, які може видавати техніка, цілком природні і не повинні викликати занепокоєння з цього приводу.

Наприклад, легкий тріск і тихі клацання можуть видавати елементи охолоджувального контуру і корпус техніки. Під впливом температури, яка постійно змінюється, вони можуть стискуватися і розширюватися. Це і є одна з ймовірних причин походження незрозумілих звуків. Ретельно прислухайтеся до роботи техніки. Звуки, які видають елементи холодильника, подібні до тих, як коли ви витягуєте ящик морозильної камери в тепло. Як правило, цей тріск повинен початися через пару хвилин після того, як ви вимкніть двигун.

Коли включається компресор (при запуску холодильника він починає гудіти), починає видавати клацання терморегулятор. Цей клацання свідчить про включення двигуна. Це ж повторюється під час відключення: клацання і компресор припиняє гудіти.

Які дії зробити? Для початку припиніть переживати з цього приводу. Пару днів ретельно спостерігайте за роботою техніки. Вам слід на 100% переконатися, що холодильник працює нормально. Адже не виключено, що техніка зламалася і почала видавати незрозумілі звуки тільки зараз, тому t не встигла піднятися, а інших симптомів просто немає.

Важливо! Коли техніка видає клацання з першого дня роботи — це вважається нормально. Згодом вони звуки можуть поступово посилюватися. Якщо ж раніше техніка виконувала свої функції практично без звуку, але зараз почала сильно і голосно клацати, можете викликати фахівця. Ці несподівані зміни в функціях техніки можуть свідчити про можливі неполадки. Слід відразу перестрахуватися, а не чекати, поки ситуація вийде з-під контролю і тоді вже доведеться платити за дорогий ремонт.

Проблеми з мотором - компресором

Розглядаючи таку ситуацію, може бути кілька варіантів поломки. Поспостерігайте за тим, як працює холодильник і визначте, яке з описів підходить під вашу ситуацію:

  • Холодильник клацає, але не працює. Після кожного клацання мотор намагається увімкнутися, але практично моментально глухне. Після цього деякий час техніка «відпочиває», і повторюється спроба запуститися.
  • Мотор включився, техніка гуде, але не працює. Після цього слідує гучне клацання від пускозахисного реле, і компресор вимикається. При цьому техніка може зовсім не морозити. Може з'явитися запах горілої пластмаси.
  • Перш ніж відключитися, компресор починає видавати гучні клацання. В іншому все виглядає цілком нормально — температура в камерах підтримується на необхідному рівні.


Перші два випадки між собою можуть бути схожі. Їх симптоми вказують на поломку двигуна. Він або зовсім не може запуститися, або працює, але швидко перегрівається. Клацання вказує на те, що спрацьовує пускозахисне реле, яке примусово відключає двигун в разі перегріву.

Вирішити цю проблему можна тільки одним способом — замінити компресор. Такий ремонт може обійтися дорого, але всяко дешевше покупки нової техніки. При певних обставинах можна відремонтувати старий двигун, який зламався. Але, хоч би що там було, без допомоги фахівця ніяк не впоратися.

холодильник клацає, але не включається

Останній випадок більш простий. Не виключено, що компресор справний, а всього лише «розхитався». Під впливом постійних вібрацій розхиталися його кріплення. При роботі двигун так «гойдається» на своїх пружинах, що торкається до елементів корпусу і відключається. У цей момент якраз можна почути клацання.

Які дії вжити? В такому випадку слід тільки відрегулювати положення компресора. Перш за все спробуйте трохи нахилити весь холодильник назад або вперед. Він вирівняється, вібрації зменшуються, а компресор перестане розгойдуватися. Якщо це не допоможе, слід викликати майстра. Він підтягне пружини, на яких тримається мотор, і проблема зникне. Головне, не затягувати з ремонтом, інакше компресор може просто згоріти.

Несправність термостата

Холодильник час від часу клацає, але двигун не включається. Оскільки компресор постійно відключений, техніка припиняє морозити, таким чином температура в камерах стає вище. Крім клацання, не чути взагалі ніяких звуків. При цьому самі клацання досить гучні. Лампочка в камері працюють, індикатори горять.

Цей комплекс симптомів свідчить про проблеми з термостатом. Він клацає, якщо температура всередині віще заданої. Але, як правило, за цим клацанням повинен наступити запуск мотора і тоді почнеться охолодження. Несправний терморегулятор не в змозі передати компресору команду для запуску, і техніка не працює. Пошкоджену деталь потрібно замінити. Деякі домашні майстри можуть виконувати цю роботу самостійно, але краще викликати майстра.

Поломка пускозахисного реле

Періодично техніка чітко клацає, але більше нічого не відбувається. Мотор не може включитися, а також не працює вентилятор у моделей з No Frost і навіть лампочка в камері не світить. Може скластися враження, що з ладу вийшла вся система, але поломка виникла тільки в пускозахисне реле. Для відновлення роботи слід його замінити.

Стрибки напруги

Якщо компресор працює нормально, для нього характерне гудіння, а потім він так само відключається, щоб відпочити. Але коли настає час знову увімкнутися, мотор може запуститися не відразу. В такі моменти можна почути клацання — і раптово тиша. Після невеликої паузи техніка знову клацає, але при цьому не включається. Таке може повторюватися декілька разів.

Зрештою, двигун запускається після чергового клацання, і починає працювати як ні в чому не бувало. На наступному циклі він також може почати клацати, або можливо увімкнеться з першого разу. Але техніка ретельно охолоджує все, а в камері є світло.

Така поведінка може бути викликана дуже низькою напругою. Кожне клацання — це спроба пускозахисного реле увімкнути двигун. Коли напруги достатньо, то після першого клацання компресор запрацює. Але коли напруга достатньо слабка і її не вистачає, щоб увімкнути мотор, звісно нічого не відбуватимися. Така проблема може виникати завжди, або інколи.

Які міри вжити? Якщо це можливо, виміряйте напругу в мережі, щоб остаточно переконатися, що причина клацань криється саме там. Якщо подібна проблема виникла вперше і тривала недовго, можете взагалі нічого не робити. Можливо, стрибки більше не будуть повторюватися.

А ось тим, хто підключений до старих або вічно перевантаженим електромережам, фахівці рекомендують придбати стабілізатор напруги. Виробники, до речі, також вимагають, щоб техніка була підключена до мережі зі стабільною напругою. Інакше вони навіть можуть відмовитися від гарантійних зобов'язань. Придбайте стабілізатор — це продовжить життя техніці.

Остання проблема вважається найпростішою для вирішення. З нею може впоратися кожен самостійно. Але якщо клацання викликані несправністю техніки, слід викликати фахівця. Не рекомендовано самостійно вирішувати несправності у складних вузлах. Це небезпечно для техніки, та існує ймовірність зачепити сусідні деталі та сильно пошкодити стан холодильнику.

Найбільш часті поломки: варіанти вирішення

Крім цілком нешкідливих причин, клацання можуть говорити про ряд проблем в холодильнику.

Ознаки

Несправність

Ремонт або заміна

При включенні холодильника з електромеханічним управлінням лунають клацання, але компресор не включається.

Термостат. У нормі терморегулятор передає інформацію про температуру блоку управління, який і віддає мотору команди на включення або виключення. Термостат завжди працює з звуками, що клацають, але якщо через поломку мотор не заводиться і не починає шуміти, клацання чутні особливо чітко.

Потрібна заміна термостата.

Клацання чути при включенні холодильника: мотор намагається завестися, але відразу відключається. Світло в холодильній камері горить.

Мотор-компресор. Сталося замикання між витками або замикання обмотки на корпус (пусковий або робочої). Через це відбувається перегрів компресор, і його відключає пускозахисне реле.

Необхідна заміна мотора-компресора.

Періодично чути клацання, але мотор не заводиться, в холодильнику темно.

Пускозахисне реле. Вийшло з ладу і помилково відключає мотор-компресор.

Потрібна заміна реле.

Холодильник клацає при включенні або відключенні компресора. Морозить нормально, світло в холодильній камері працює.

Розбовталися кріплення мотора. І в момент включення або зупинки він стикається з корпусом.

Потрібно підтягнути кріплення, відрегулювати пружини і посунути холодильник так, щоб трубки не стикалися з корпусом холодильника або стіною.

* Ціна на ремонт залежить від серйозності поломки, а також собівартості деталей для заміни. Точна ціна ремонту стане відома після діагностики.

Як бачите, причини, чому саме клацає холодильник — можуть бути самим різними: від нормального стану до досить серйозних поломок на кшталт виходу з ладу компресора. Але одне можна сказати точно — якщо раніше холодильник ніколи не клацав, і раптом почав — краще провести діагностику агрегату.

Що робити, якщо холодильник клацає?

  • Перевірити напругу в мережі (оптимальний варіант — викликати електрика).

  • Поспостерігати за роботою холодильного апарату і подивитися в яких умовах чути звук / стук / клацання.

  • Звернутися в сервіс. Самостійно причини цього не усунути.

Який буде потрібно ремонт, якщо при включенні клацає холодильник?

  • Заміна реле;

  • Заміна термостата;

  • Заміна кріплень;

  • Заміна компресора;

  • Установка стабілізатора напруги мережі.

Важливо: звертайтеся виключно в перевірені сервіси, які мають всі необхідні ліцензії на надання послуг. Сервіс повинен бути офіційним, фірма зареєстрована.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 06.12.2020 | Переглядів: 4767 | техника, холодильник, Ремонт

Читайте також на цю тему: