Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

З жовтня набули чинності нові вимоги до реклами гемблінгу

Автор: Ольга Вітренко, 16.10.2023, 12:27:44 З жовтня набули чинності нові вимоги до реклами гемблінгу

У будь-якій країні, де вже відбулася легалізація азартних ігор, цей бізнес все одно зазнає низки обмежень та заборон. Особливо це стосується реклами азартних розваг, вимоги до якої чітко прописані у законодавстві. Починаючи з 2 жовтня в Україні набирають зміни до закону «Про рекламу», які несуть додаткові обмеження і для грального бізнесу. 

Чого не може містити реклама?

В Україні дозволена реклама азартних ігор, проте вимоги до неї досить жорсткі, тому чинні обмеження максимально звужують поле, в якому ця реклама може зʼявитися. Перші зміни до закону «Про рекламу» було внесено ще у 2020 році, коли гральний бізнес було легалізовано. Тоді вони стосувалися ефірного часу, який може займати реклама на радіо чи телебаченні, а також безпосередньо її змісту. Нові доповнення до закону не створюють ще більших заборон, а скоріше розширюють та уточнюють вже існуючі, проте відтепер для того, щоб рекламувати умовні ігрові автомати з бонусом організаторам азартних ігор потрібно уважніше перечитати оновлений закон.

Згідно з ним, реклама азартних ігор тепер не може використовувати осіб, молодших за 21 рік у якості акторів або моделей. Це повʼязано з тим, за законом до азартних розваг допускаються гравці саме з такого віку. До цього ж заборонялося спрямовувати подібну рекламу на аудиторію, молодшу за 21 рік, тобто розміщувати її на розважальних, спортивних та інших заходах, влаштованих для публіки такого віку. 

Заборонено тепер демонструвати рекламу азартних ігор, яка може створювати уявлення про те, що виграти та розбагатіти завдяки азартним розвагам легко. Ну і звісно ж, забороняється рекламувати організаторів подібних розваг, які не мають ліцензії. Контролювати дотримання вимог законодавства з жовтня буде КРАІЛ, а штраф за його порушення може сягати 2 млн грн.  

Як регулюється реклама у Європі та США?

Посилення обмежень є поступовим явищем та спостерігається в усіх країнах, де державою регулюються азартні ігри. Наприклад, компанія Google повідомляє, що з 29 серпня 2023 року схожі обмеження будуть розповсюджуватися на рекламу азартних ігор для США:

  • Заборонено буде налаштовувати таргетинг на аудиторію, що молодша за 21 рік;
  • Рекламодавці повинні попереджувати про небезпеку виникнення ігрової залежності;
  • Враховувати вимоги діючого законодавства штату.


Разом з тим організатори азартних ігор, які мають дозвіл на їх проведення принаймні у 5 штатах, мають можливість показувати свою рекламу на YouTube для усієї країни, пройшовши сертифікацію.

У Європі ж спостерігається посилення регулювання рекламного ринку. Наприклад, в Італії ще у 2019 році набув чинності закон, який фактично забороняв рекламу азартних розваг у будь-якій формі. Після його прийняття Управління звʼязку Італії навіть збиралося накласти штраф на Google у розмірі 800 тисяч доларів за начебто просування подібної реклами серед італійців, американській компанії вдалося виграти суд.

Жорстке регулювання віднедавна і у Великобританії, там нещодавно дісталося спонсору футбольного клубу Уотфорд. Нині ним виступає компанія Lindar Media Limited, що володіє онлайн казино. Саме його реклама була помічена на сторонньому сайті, тематика якого можливо може зацікавити дітей. Компанія визнала штраф у 700 тисяч фунтів та зобов’язалась надалі дотримуватися встановлених правил.

Автор: Ольга Вітренко, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 16.10.2023 | Переглядів: 417 | азартные игры, гемблинг

Читайте також на цю тему: