Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2009 » Май » 29 » 10:50:59

Житель Житомирщины продавал своих соседей в трудовое рабство в Чехию

29.05.2009, 16:11:59 5676 2
Житель Житомирщины продавал своих соседей в трудовое рабство в Чехию

На Житомирщині порушено кримінальну справу за фактом продажу людей у трудову експлуатацію.

Про це «Журналу Житомира» повідомили сьогодні у відділі зв'язків з громадськістю УМВС України в області.

Цією сумнозвісною справою займався 39-річний житель Житомирської області, який продавав у трудове рабство до Чехії односельців. Чоловік пропонував попрацювати на підприємстві, що займається виробництвом меблів, у Республіці Чехії, оформляючи при цьому туристичні візи.

За продаж бригади з чотирьох осіб для роботи на цьому підприємстві, ділок отримав близько 2 000 євро. На "гачок" "роботодавця" потрапили сусіди, які перебували в скрутному матеріальному становищі - хтось хотів заробити на весілля для дітей, хтось прагнув розрахуватися з кредитною заборгованістю перед банком. Коли вони прибули на місце призначення, то зустріли там ще чотирьох своїх односельчан.

За словами потерпілих, працювати доводилося в жаливих умовах кустарного виробництва, де не було й мови про техніку безпеки, по 12 годин на добу. Із заробітку вираховувалась вартість жалюгідного харчування. Обіцяні 2 євро за годину начебто нараховувались, однак сувора система штрафів "з'їдала" ці гроші. У разі отримання травми (що часто відбувалося) лікування проводилось у чітко визначеного лікаря вдома і відповідно за рахунок працівника.

"Заробітки" тривали близько 8 місяців, поки заробітчани не влаштували справжнісінький бунт, після якого їх просто відпустили без жодних матеріальних виплат. На той час кожен з них за встановленою системою оплати та накладення штрафів уже сам заборгував підприємству. Тим часом "роботодавець" продовжував вербувати людей у трудове рабство.

Як повідомив «Журналу Житомира» начальник відділу по боротьбі з торгівлею людьми УМВС України в області Михайло Сорока, наразі розслідуванням уже встановлено 8 фактів продажу людей у трудову експлуатацію.

"Складність розкриття подібних злочинів полягає, з одного боку, в їх прихованості, а з іншого - у низькій правовій обізнаності наших співгромадян. Зокрема, жоден з потерпілих, допоки не перетнув кордон, не знав про існування в Чехії кримінальної відповідальності за порушення терміну туристичної візи, що стало головним важелем роботодавців для шантажу працівників", - зазначив Михайло Сорока.

Тэги: трудоустройство, трудовое рабство, чехия

Схожі новини:


Комментариев: 2
Живой
1 Игорь (Живой)   • 11:13:59, 29.05.2009 [Материал]

Шикарно)) Заголовок на русском, статья на украинском))))
Hatab
2 Hatab (Hatab)   • 15:57:41, 29.05.2009 [Материал]

Вот она- гримаса капитализма. Мы потом ещё удивляемся: почему к нам так плохо относятся ?
Оголошення на ЖЖ інфо: