Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Основні принци догляду за гігієною порожнини рота

Автор: Светлана Егорова, 11.07.2020, 19:52:02 Основні принци догляду за гігієною порожнини рота

Бажаєте якомога довше зберегти природну красу та досконалість вашої посмішки? Ми дамо декілька корисних порад щодо ефективного щоденного догляду за зубами.

Чистимо зуби

Ми з дитинства знаємо, що для ефективного догляду за зубами їх необхідно чистити двічі на день:

  • Зранку – щоб позбутися нальоту, що утворився за ніч. Використання якісних зубних паст, завдяки високому очищаючому ефекту, дозволяє видалити переважну більшість шкідливих мікробів, захищає зубну емаль, попереджаючи утворення осередків карієсу.
  • Ввечері, перед сном – щоб ефективно видалити залишки їжі та наліт, що накопичувалися протягом дня.


Робіть це протягом трьох хвилин, – тільки така тривалість процедури забезпечить чистоту ротової порожнини та ефективну профілактику захворювань зубів. Цього цілком достатньо, аби запобігти розмноженню шкідливих мікроорганізмів та утворенню каріозних плям. Щоб догляд за ротовою порожниною був досить ефективним, спеціалісти рекомендують використовувати щітку середньої жорсткості.

Догляд за зубами протягом дня

Стоматологи вважають, що застосовувати навіть дуже якісну зубну щітку та пасту для догляду за зубами слід не частіше двох разів на добу, аби не викликати пошкодження зубної емалі. Для того, щоб очистити ротову порожнинну після сніданку, обіду чи вечері, достатньо сполоснути рот водою або зубним еліксиром. Якщо це, з тих чи інших причин, неможливо, освіжити ротову порожнину можна також скориставшись жувальною гумкою.

Для видалення залишків їжі та очищення їжі з проміжків між зубами рекомендують застосовувати зубну нитку.

Відбілююча паста чи професійний догляд?

Сьогодні на полицях магазинів можна знайти досить широкий вибір різноманітних паст для чищення зубів:

  • гігієнічні;
  • лікувально-профілактичні;
  • з відбілюючим ефектом.


Стоматологи застерігають від щоденного використання відбілюючих паст. Вони включають підвищену концентрацію агресивних хімічних сполук та абразивих компонентів, які не розраховані на щоденне використання. Їх варто застосовувати не частіше трьох разів на тиждень. Натомість лікувально-профілактичні зубні пасти, до складу яких входять екстракти лікарських рослин, сполуки фтору та кальцію, протизапальні компоненти, захищають зубну емаль, зменшують запалення ясен та ефективно борються з їх кровоточивістю. Отже, їх використання сприяє підвищенню ефективності профілактики захворювань зубів.

Професійна гігієна ротової порожнини

Зазвичай, ідеально біла зубна емаль зустрічається нечасто, навіть чисті і доглянуті зуби у більшості людей мають легкий жовтуватий чи навіть сіруватий відтінок. Але інколи вони набувають небажаного тьмяного або жовтуватого кольору внаслідок вживання чаю, кави, паління або з інших причин.

Безпечні та ефективні процедури професійної гігієни – видалення зубного каменю, відбілювання емалі, ви завжди можете провести під час профілактичного візиту до стоматолога.

До речі, як часто ви звертаєтеся за консультацією до лікаря-стоматолога? Невже робите це лише тоді, коли біль або дискомфорт заважають отримувати насолоду від улюблених солодощів, морозива чи гарячої кави?

Спеціалісти наполягають, що відвідувати стоматолога слід:

  • двічі на рік, навіть якщо ви не відчуваєте ніякого дискомфорту у ротовій порожнині;
  • при перших ознаках розвитку карієсу – болісних відчуттях при вживанні холодної або гарячої їжі та напоїв, кровоточивості ясен або при інших незвичних та неприємних симптомах.


Слід розуміти: навіть надсучасні методи професійної профілактики, діагностики лікування дозволять зберегти здоров’я ваших зубів, бездоганну природну красу вашої посмішки лише за умови своєчасного звернення до лікаря.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.07.2020 | Переглядів: 1390 | зубы, чистка зубов, гигиена рта

Читайте також на цю тему: