Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Хімічний аналіз води: кому і для чого він потрібен

Автор: Оксана Загороднюк, 20.08.2020, 10:45:57 Хімічний аналіз води: кому і для чого він потрібен

Чиста вода – це не лише приємний смак страв та напоїв. Це також здоров’я та краса. Саме вода впливає на процеси метаболізму, травлення та навіть росту. Зневоднення може вивести з ладу всі системи організму відразу. Тому так важливо пити достатню кількість води кожного дня. І рідина повинна бути чистою та без домішок.

Аналіз води – це процес перевірки рідини за хімічними та фізичними показниками. Спеціалісти перевіряють рівень певних хімічних речовин, прозорість, колір, запах та навіть електропровідність. Усі ці показники впливають на якість та безпеку рідини.

аналіз води

Для чого потрібен хімічний аналіз води?

Хімічний аналіз – важлива перевірка, яка дозволяє зрозуміти, чи підходить вода для споживання та побутового використання. Його варто проводити усім, хто помітив погіршення стану здоров'я, проблеми з волоссям чи шкірою. Також на низьку якість води може вказувати значне скорочення терміну експлуатації побутових приладів.

Якісний аналіз знадобиться:

  • власникам домашніх свердловин та колодязів біля приватних будинків;
  • жителям багатоповерхівок із централізованим водопостачанням;
  • підприємцям сфери харчової промисловості.


Безумовно, головна небезпека домішок та хімікатів у воді – це ризик погіршення здоров'я. Деякі речовини можуть привести до мінімальних пошкодження: сухість шкіри, ламкість волосся та нігтів. Інші, нітрати, до прикладу, приводять до отруєння різних ступенів та навіть розвитку онкологічних захворювань.

Також варто зазначити, що існують речовини, котрі практично не впливають на організм людини, але роблять життя менш комфортним. Перевищена норма кальцію або заліза приводить до пошкодження побутових приладів – пральних машин, систем обігріву, тощо. Така вода пошкоджує емаль на сантехніці, залишає плями на кахелі, знищує покриття дерев'яних меблів.

Отож, недорогий та швидкий аналіз дозволяє зекономити купу грошей на ремонті та заміні побутових приладів. До того ж, він захищає від хвороб та отруєнь, які можуть бути спричинені надлишком тих чи інших речовин у питній воді.

Наскільки часто перевіряють воду?

Регулярні перевірки просто необхідні незалежно від того, що є джерелом води. Проте частота такого аналізу залежить саме від цього показника. Ті, хто користується водою із системи централізованого водопостачання, можуть перевіряти її в таких випадках:

  • з появою осаду, вираженого присмаку, запаху та забарвлення;
  • з появою слідів та пошкоджень на кахлях, трубах, тощо.


Важливо розуміти, що навіть у містах з найчистішими водними ресурсами та свердловинами, системи водопостачання включають старі та брудні труби. Важливо встановити вдома спеціальні фільтри. Особливо, якщо вода з-під крана використовується для приготування їжі та вживання.

Власники приватних свердловин та колодязів теж можуть орієнтуватися на вказані показники. Окрім того, домашні джерела можуть замутнюватися та отримувати забруднення з підземних вод. Так, наприклад, у воду потрапляють нітрати з полів. Тому перевірку води необхідно проводити мінімум два рази на рік. Регулярні перевірки дозволять зрозуміти, які саме фільтри варто встановити та як їх використовувати.

Аналіз можна замовляти як для питної, так і для побутової води. В обох випадках він буде досить корисним. Корисно перевіряти навіть воду з автоматів продажу. Іноді їхні власники встановлюють недостатню кількість фільтрів або проводять забір в місцях, не призначених для викачування питної води.

Загалом, важливо пам'ятати, що здорова та чиста вода не має смаку, запаху та кольору. Вона залишається прозорою та не дає великого осаду після кип'ятіння.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 20.08.2020 | Переглядів: 5902 | анализ воды, вода

Читайте також на цю тему: