Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Санітарний контроль на пасажирських транспортних засобах

Автор: Сергій Ковальчук, 07.11.2023, 17:16:54 Санітарний контроль на пасажирських транспортних засобах

Значення санітарного контролю на транспорті

Головним завданням будь-якого перевізника, окрім забезпечення пасажиру можливості дістатися до місця призначення, є збереження його життя і здоров’я. Контроль технічного стану транспортних засобів та підбір кваліфікованих водіїв є запорукою безпеки життя пасажирів. Контроль санітарного стану транспорту покликаний звести до мінімуму ймовірність заподіяння шкоди здоров’ю пасажирів впродовж мандрівок.

Важливість дотримання гігієнічних норм

Громадський та пасажирський транспорт не є винятком серед місць великого скупчення людей, які є осередками передачі різноманітних інфекцій. Але дотримання елементарних правил гігієни з боку пасажирів, належне виконання службових обов’язків з боку персоналу, достатнє забезпечення гігієнічними засобами з боку керівництва та регулярний контроль дотримання санітарно-гігієнічних норм з боку держави – це механізм, який має забезпечувати повноцінне та безпечне для громадян функціонування транспортної системи. 

Наслідки недотримання гігієнічних норм на громадському транспорті завжди відображаються на стані самопочуття і здоров’я пасажирів. Вони можуть нашкодити собі і самі, не дотримуючись елементарних правил гігієни. А можуть зазнати дефіциту гігієнічних засобів та засобів індивідуального захисту.

Поширення інфекційних захворювань

Неприбраний та неохайний транспорт дає умови для масового розмноження мікробів та поширення хвороб.

Механізм передачі бактерій та вірусів. Хвороботворні мікроорганізми зазвичай  передаються від однієї людини до іншої повітряно-крапельним та побутовим шляхом. Недотримання належних умов вентиляції транспортних засобів створює комфортне середовище для розмноження мікробів. Передача їх від зараженого пасажира до здорового в таких умовах зростає в геометричній прогресії.

Ризики через систему вентиляції

Надлишкова концентрація видихуваного вуглекислого газу може призвести до погіршення самопочуття пасажирів у вигляді запаморочення та нудоти. Ароматичні косметичні засоби посилюють інтенсивність запаху, коли людина пітніє у слабко вентильованому приміщенні і можуть призвести до алергічних реакцій.

Захворювання дихальних шляхів

  • Пил і бруд на поверхнях можуть здійматися у повітря потоками пасажирів, які переміщуються і погіршувати аерацію салону. Це спричиняє подразнення дихальних шляхів та частіший прояв алергічних реакцій.
  • Подразнення та реакції пасажирів можуть проявлятися у погіршенні не лише фізичного, а й психічного здоров’я, що буде проявлятися у швидкій втомлюваності та дратівливості.


З боку органів контролю у даній сфері мають застосовуватись штрафні санкції до винуватців усіх ланок.

Покращення санітарного контролю на транспорті:

  • Регулярна очистка і дезінфекція транспортних засобів має здійснюватись сертифікованими клінінговими компаніями на відповідному нормативним актам рівні.
  • Вдосконалення системи вентиляції та циркуляції повітря має бути першочерговим при участі власників транспортних компаній у грантах та тендерах.
  • Підвищення гігієнічної культури серед пасажирів може проводитись за допомогою залучення волонтерських організацій. Проведення спеціальних тренінгів може бути доречним під час перевезення пасажирів на певних ділянках шляху.


Перевідник зобов’язаний створити належні умови перебування пасажирів у транспорті, бо наявність бруду, сміття, сміттєвих контейнерів з різкими запахами може викликати бурю негативних відгуків і знизити його рейтинг у клієнтській базі.

Роль водіїв та персоналу

Санітарна поведінка та захист:

  • Носіння масок, рукавичок та інших засобів є необхідним під час епідемій та пандемій.
  • Рекомендації для персоналу мають розроблятися з орієнтацією на сезон, кліматичні особливості регіону та епідеміологічну ситуацію.

Загальна важливість санітарного контролю

Вплив на якість послуг та комфорт пасажирів з боку ринкової економіки призводить до банкрутства перевізників, які погано виконують санітарні вимоги.

  • Запахи та сміттєві ємності є першочерговим атрибутом гігієнічності транспорту.
  • Відчуття безпеки та комфорту під час подорожі створює передумови для позитивних відгуків про перевізника.


Значення дотримання гігієнічних норм на транспорті є дуже важливим, оскільки забезпечує загальний рівень здоров’я суспільства.

Важливість спільних зусиль усіх сторін (пасажири, персонал і транспортні компанії) для забезпечення санітарного контролю на високому рівні полягає у належному виконанні своїх обов’язків з боку надавачів послуг і ефективною реалізацією своїх прав їх отримувачами.

Більше інформації по темі порушення санітарних норм: наслідки, штрафи та відповідальність можете переглянути  ось тут

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 07.11.2023 | Переглядів: 496 | санитарный контроль, безопасность, транспорт

Читайте також на цю тему: