Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » nikemax2007 » 2012 » Март » 7
nikemax2007 Як один громадянин України оформляв закордонний паспорт в Житомирі

nikemax2007


Оценка: 4.4/5 Голосов: 14

Як один громадянин України оформляв закордонний паспорт в Житомирі

07.03.2012, 02:43:36 6174 4.4 7

Поки європейці відкриватимуть собі Україну разом з Euro2012 я вирішив що можливо непогано було б відкрити собі якусь іншу країну влітку. А для того щоб поїхати за кордон як відомо, потрібно мати закордонний паспорт, якого в мене поки ще не було.

Перш за все я, як і кожен хто читає цю статтю я вирішив спитати старого доброго гугла скільки це мені буде коштувати і де це я можу зробити. Про вартість я дізнався на сайті Міжрегіонального центру видачі паспортних документів . Проживаю я в місті Житомирі і тут оформити паспорт можна в трьох різних місцях
До літа часу вдосталь, тому вирішив що буду оформляти паспорт за 30 календарних днів, відклавши передбачену законодавством суму в 407,15 грн, ну і максимум гривень 30 на банкіські послуги

Отже перш за все я 16.02.2012р вирішив звернутись за адресою: вул. Огієнка, 1/34. Передусім я зателефонував за вказаним телефоном (48-25-65), дізнавшись, що вони в даний момент працюють і можуть оформити мені закордонний паспорт я все-таки спитав про вартість, в яку він мені обійдеться, у відповідь працівниця відповіла, що стосовно вартості вони по телефону повідомити не можуть, потрібно приїздити на прийом. Ось так – мусив їхати на Польову, не маючи відповідь на елементарне питання яке дало б мені знати скільки грошей брати з собою, адже внутрішній голос підказував, що скоріш за все захочуть більше, звикши до подібного в нашій країні, та враховуючи той факт, що коли чиновнику тикнути пальцем в законодавство – він забуває про всілякі «ліві» вимоги до тебе, бачачи перед собою як мінімум більш-менш освічену людину. Приїхавши на місце, я побачив вивіску, що тут знаходиться якесь невідоме на той момент для мене Державне підприємство «Інформ-Ресурси». Пройшовши на прийом я в першу чергу спитав, скільки я повинен платити, працівниця відповіла: - «Почекайте, давайте спочатку Ваш паспорт, ми подивимось» (Хм, можливо десь там повинна бути записана сума? :-) ). Взявши паспорт працівниця вийшла в інший кабінет на скільки я зрозумів зняти копію, хоча я сказав що копії в мене є. Тут нарешті я отримав відповідь на своє питання про вартість свого паспорту: 670 грн, якщо оформляти за 35 днів. Мене це звісно здивувало, і я сказав, що вартість зовсім інша, зіславшись на офіційні джерела, на це я отримав вельми просту відповідь «Вот туда и идите, где написано» і «Ви звернулись в ДП «Інформ-Ресурс», ви сплачуєте ще наші послуги – 116,30 грн». З математикою все гаразд: 407 + 116 = 523 грн, чому 670. На це почув відповідь типу «О том как наши корабли бороздят просторы вселенной». Ось так – маю сплатити аж в 1,64 рази більше потрібної суми. Враховуючи що державне підприємство має право займатись господарською діяльністю, я був змушений погодитись і спробувати оформити паспорт за нормальною ціною в двох інших місцях, адже там цього дивного підприємства бути не повинно.

І вирушив я 21.02.2012 на пров. Львівський 5. Зайшовши на прийом, перш за все спитав про вартість паспорту, мені знову ж таки відповідь не дали, попросивши спочатку показати мій паспорт, ні в які інші кімнати щоправда його не заносили, далі я отримав відповідь про вартість: 670 грн як і за попередньою адресою. Спитавши чому така вартість, адже вона насправді 407 грн, я дізнався, що в різницю 264 грн входять довідки, які необхідні для оформлення паспорту: про несудимість та з адресного бюро. На мою твердження, що я не маю надавати ці довідки, мені почали розказувати, що вони потрібні, адже хто його знає де я насправді живу і чи не судимий я, показавши що всі так роблять "ось дивіться такий бланк" – або платіть, або йдіть беріть самі. Після третього разу пояснень працівникам ВГІРФО – я зрозумів що б’юся головою об скелю. Вирішив піти все-таки оформити ці довідки, заодно почитати ще законодавство, можливо десь щось і пропустив. Почитавши законодавство я звісно зрозумів що мене «кидають», але якось все набридло, і подумавши – дам я Вам ті довідки, хоч якісь гроші зекономлю, пішов в адресне бюро на Черняховського, там отримав довідку за 22,16 грн (держмито 17,16 + 5 грн за те що працівники самі занесуть гроші в банк, або ж ідіть платіть в банк самостійно). Ну і далі рушив на Новий Бульвар до обласного УМВС. На КПП, дізнавшись з якою метою прийшов, черговий мене спитав:
- Вам терміново чи місяць чекати будите?
- Ну звісно терміново, сьогодні хотілося б!
- Сьогодні ніяк не вийде, або місяць - безкоштовно, або пару днів і двері як вийдеш наліво
Ну що ж робити, пішов «наліво» :-) А там … ДП «Інформ-Ресурси». Я вже було почав думати, що мені якась інша довідка потрібна, а не про судимість, куди не глянь, скрізь це «мутне» держпідприємство. Там мені сказали про прайс на послуги, що вартість оформлення довідки про несудимість – від 40 грн і десь до 100 грн, якщо я не помиляюсь. Я погодився за 8 днів, мені видали шматочок паперу з номером рахунку і сумою – 50грн. Йшовши платити до банку цю суму, моя совість не давала мені спокою, я можу зрозуміти, коли потрібно ділитись грошима з хворими дітьми (якраз 20 лютого побував на благодійному концерті в облмуздрамтеатрі), інвалідами, тобто людям, котрим ці гроші дійсно треба і для яких кожна копійчина може бути на вагу золота. Але чому я повинен платити за непотрібні послуги і скидатись на новий будинок/квартиру/машину (підкреслити необхідне) якомусь «чму в погонах», яке скоріш за все стоїть за цим ДП. Благо в банку була обідня перерва і совість мене добила – не проплатив.

Ну що ж – як не як Пушкінська 44 залишалась, а там аж обласне відділення, звісно там то певно все буде гаразд. Телефон там до речі: 40-75-79. Мене як завжди привітали, вартість не сказали – давай спочатку паспорт. Далі сказали, що вони виготовляють тільки «прискорено», тобто за 10 днів, інакше, якщо я з міста Житомира – є 2 «ДІСа»: йдіть або за кінотеатр Укарїна або на Огієнка (тут промайнула думка, чи дійсно там є ДІС, а не тільки «Інформ Ресурс», можливо не уважно дивився). За 30 днів виготовляють тільки для жителів районів області. Ну що ж, вирішив хоча б дізнатись скільки буде вартувати за 10 днів - аж 1211 грн. На моє логічне запитання чому не 851грн, як передбачено законодавством – мені сказали з розумним лицем на обличчі – що з 1 січня вийшла нова постанова яка регулює цю суму і все мовляв правильно, Ви що законів не знаєте. Ну я і дістав з сумки той «закон», поклав на стіл і упс, pokerface (для тих хто не знає – просто «облом»). Ну і далі фраза – незгодні, йдіть до керівництва, завтра якраз прийомний день – п’ятниця, з 9 до 10 годин, ласкаво просимо. Ну подумав я, аж година в тиждень. В губернатора 3 години, а тут година, напевне занята людина дуже і поважна, справ стільки, що часу на громадян і стільки достатньо, куди там більше. Далі поговорили ми про нашу державу, що їх змушують йти на ці кроки. Жалко стало їх всіх, знаючи наші реалії, жінки там одні працюють, та й зарплата в них – копійки і так, пішов я звідти опустивши руки. Все ще борючись з наміром «скидатись» Інформ-Ресурсам, погуглив – і вияснив – що в Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів все чесно, да і запис в чергу онлайн. Записатись в чергу щоправда так і не вдалося, всі місця були зайняті. Ну і що залишається – я для себе твердо вирішив: довідку про несудимість вони від мене не отримають, в адресне бюро і так вже сходив.

Пішов на Львівську 5 знову з поганим настроєм і дещо зруйнованими нервами. Там почавши на високих тонах ми проговорили з працівниками хвилин 15-20. Побачивши що в них ледь не течуть сльози, що на них давлять зверху вони все ж поступилися і сказали що довідку про несудимість вони самі оформлять, але в ДП "Інформ-Ресурси" 50грн сплатити потрібно, ну тут хоч не треба 8 днів чекати, подумав. Взявши «бумажки» пішов платити. В потоці поточних справ якось не платив і вирішив 6 березня сходити. До того ж там побували журналісти 5 каналу, були власні розслідування громадських організацій «Дозор» та «Демократичний альянс» - ну подумав – хух, налякали, все буде як потрібно.

Поспілкувавшись з Дмитром Ткачуком (Дем. альянс), я все ж затвердився в своєму намірі йти до кінця.
Проплатив всі необхідні платежі, крім того, що для ДП "Інформ-Ресурси", я пішов на Львівську 5. Там розповів декільком громадянам скільки вони насправді повинні платити, до того ж дізнався що чимало з присутніх також про махінації чули і самі роздрукували всі необхідні документи, в яких чітко вказано необхідні для сплати суми і правила.

Далі почалися суперечки, які вилились в те що мені все-таки оформили паспорт так – як передбачає чинне законодавство – за 407,15 грн.

Вийшов я звідти з опущеними руками, хіба цього я домагався – собі зекономити ті пару десятків гривень, бачачи як інші виходять і йдуть до банку платити за різні «довідки про несудимості». Наполягати далі я не міг, я не мав морального права і так знущатись з тих простих працівниць які там сидять – і на яких давлять згори, вони ж ні в чому не винні, якщо не будиш робити – то звільнять, а в них сім’ї, вік не молодий, іншу роботу не знайдуть. До того ж там нормальні люди сидять, які попали під обстріл з двох сторін – громадян, які вимагають дотримуватись закону і не порушувати їх права та керівництва, яке змушує йти на порушення.

От сижу зараз, закінчую набирати пост, і думаю, чи вартувала гра свіч? Втрачені нерви, сльози простих працівниць ВГІРФО, яких віддало на розтерзання керівництво, та і результат – тільки для себе домігся. Але – хіба ми станемо нормальною державою, коли не навчимось захищати свої права, змушувати дотримуватись законів не тільки низи, а і верхи. Очікував отримати разом з паспортом знаки оклику, а отримав одні лише знаки питання … ???

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 7
Karab
1 Сергей (Karab)   • 22:28:47, 07.03.2012 [Материал]

Вот не могу понять,а зачем вообще эта "довідка про судимість"?Или может тот,кто отсидел,не имеет права ездить за рубеж?
telefon
2 джавахарлал нюру (telefon)   • 01:40:41, 08.03.2012 [Материал]

Это ж Украина.
Небольшой благотворительный взнос и товарисч, на котором судимостей, как блох на Барбоске, станет белым и пушистым...
Вот сейчас я пробиваю толстенную бюрократическую стену. Причём, по закону я прав - никакой стены быть не должно...
Пробью - опишу подробненько, как над людьми чиновники издеваются.
Sams2
5 Александр (Sams2)   • 12:24:51, 08.03.2012 [Материал]

Могу поддержать артиллерией :))
marketing
3 USB (marketing)   • 02:25:43, 08.03.2012 [Материал]

Телефон, так ето же супер:-)))

ВСЕ по заслугам:-)) А на следующих выборах все побежите голосовать за БЮТ:-))
Чебурашка
4 Игорь (Чебурашка)   • 10:55:43, 08.03.2012 [Материал]

А за кого бы ты голосовал? Просто интересно
Sams2
6 Александр (Sams2)   • 12:25:19, 08.03.2012 [Материал]

Мы ж с ума-то не сошли...
Mursik
7 Mursik (Mursik)   • 00:47:18, 11.03.2012 [Материал]

К сожалению, по всей стране обдирают людей подобным образом. Так УКраина далеко не пойдет, народ и так нищий, а деньги государство или дяди с высокими чинами выдуривают при том официально, так как, эти вклады являются добровольными по документам!


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо