Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » qikread » 2012 » Март » 17
qikread Куди пропадають  народні гроші або чому росте державний борг

qikread


Оценка: 3.0/5 Голосов: 10

Куди пропадають народні гроші або чому росте державний борг

16.03.2012, 23:23:10 2070 3.0 17

Перепост

Павло Солодько Редактор "Історичної правди"

Тепер ви можете самі побачити, хто і скільки заробляє на тендерах. ІНСТРУМЕНТ

16 березня 2012, 15:53

"Сидіти на бюджетних потоках" – фраза, яку знають у нас дуже добре. Приблизне значення – те ж саме, що й "схопити бога за бороду", тобто вища стадія успіху в політиці/бізнесі.

Між тим, фраза дещо оманлива. Схоже, що тепер набагато цікавішою є можливість "сидіти на державних закупівлях".

Сайт ТЕКСТИ.org.ua зробив чудовий інструмент, за допомогою якого кожен охочий (так, і ви в тому числі) зможе самостійно прикинути, хто і як витрачає бюджетні (так, тобто ваші) кошти.

Адреса цього інструменту – z.texty.org.ua


Це, звичайно, не так азартно, як мова або історія, але не менш – якщо не більш – на даному етапі важливо.

За допомогою нового інструменту для роботи з базою даних тендерів, можна дізнатися багато цікавого на тему держзакупівель, і уявити собі ту гору грошей, які проходять крізь нього щомісячно. Станом на 12 березня 2012 року це 736 мільярдів гривень, починаючи з 2008 року.

Це зручний інтерфейс до даних, які були опубліковані у "Віснику державних закупівель" – починаючи з 2008 року.

Особливо це буде корисно журналістам.

Але й інші, кожен охочий може дослідити, скільки коштів було витрачено на держзакупівлі за певний період часу, яке відомство і скільки витрачало за обраний відрізок часу, які компанії вигравали найбільші тендери, як у цілому так і по галузях.


Коротке відео з інструкцією, як буде працювати інтерфейс – своєрідний трейлер – можна подивитися нижче.



Прошу поширювати інформацію про http://z.texty.org.ua та про закупівлі загалом, тому що перший крок для того щоб щось почати змінювати – це дізнатися про проблему.

За останніх декілька років тема державних закупівель вийшла у публічне обговорення, наприклад завдяки скандалам з Тендерною палатою, або внаслідок діяльності журналістів проекту "Наші Гроші".

Нижче – коротенький аналіз того, що вдалося з'ясувати в процесі роботи над створенням зручного інтерфейсу до даних опублікованих у "Віснику державних закупівель"

Найбільш шокуюче відкриття, це те, що держпідприємства витрачають на держзакупівлі більше ніж заробляють.

В 2008 році всі видатки підприємств, де держава має 50%+1 склали лише ~ 71 млрд. гривень, доходи – трохи менше. Водночас витрати цих підприємств на державні закупівлі того року склали ~ 90 мільярдів гривень. Як видатки можуть бути на 20 млрд. меншими ніж гроші, витрачені на дерзакупівлі?

Зведена інформація про закупівлі з 2007 року міститься на сайті держслужби статистики України. Цікава деталь – її неможливо знайти через пошуковики, тому що доступ роботів, які індексують сторінки, до цього сайту навмисно заборонено.



Ще один шок – це динаміка державних закупівель за останні роки. Звичайно, на цю справу немало витрачалося і в 2007-му, однак те що почало відбуватися в останні два роки – змушує затримати подих від масштабів явища. У 2011 році загальна сума коштів, які за складеними угодами пішла на закупівлі, склала розмір 1.5 бюджетів України, і майже досягла половини ВВП (42%)!

Тут нас чекає ще один, черговий, можна сказати, шок – у дуже невеликої кількості країн розмір держзакупвель складає більше ніж 20% (динаміка у більшості країн майже не змінилася, наразі середнім по ЄС є державні закупівлі на рівні близько 17% ВВП).

І це нормально, тому що чим менше грошей проходить крізь чиновників – тим менше спокуси, а відповідно і корупційних зловживань. У нашій ситуації коли, за свідченням учасників тендерів, у деяких сегментах розмір "відкатів" складає не менше ніж 30%, розмір корупційної складової закупівель складає сотні мільярдів гривень (столичні машини і маєтки – лише скромний натяк на масштаби того, що відбувається).

Є ризик, що незабаром через гігантську трубу державних закупівель буде вилітати не половина ВВП, а весь валовий продукт. Власне, саме масштаб, розмір ринку державних закупівель, є, певно, найбільшою з очевидних таємниць поточного економічного стану нашої країни.

Тепер ви можете самостійно аналізувати тендерні закупівлі по різних параметрах, починаючи з 2008 року. Інструмент дуже простий і зручний у роботі, варто тільки уважно прочитати інструкцію.

Це не так азартно, як мова або історія, але не менш – якщо не більш – на даному етапі важливо.

Думайте, рахуйте)

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 17
Sams2
1 Александр (Sams2)   • 10:00:05, 17.03.2012 [Материал]

А где Юльку дели? Тендера - ее дитя, больше всех она с них поимела....
Hoakina
2 Марина (Hoakina)   • 10:31:56, 17.03.2012 [Материал]

Боже, сколько можно! 2 года ЭТА власть? Сколько вспоминать будете, огласите.
За материал спасибо!
Sams2
3 Александр (Sams2)   • 11:41:26, 17.03.2012 [Материал]

Да не в этой власти дело, а к однобокому взгляду! Думать же надо, а не тупо все валить на одного кого-то!!! С таким подходом к делу 20 лет уже выбираем не по деловым качествам, а по личностным симпатиям(или антипатиям)!Мода пошла - во всем виновата нынешняя власть! Да, они, мягко говоря, позитива не добавили, но если они - власть плохая, то это не значит, что их оппоненты - хорошие! А нас именно к этому и подталкивают - во всем виноваты эти, и если вместо них будет сами знаете кто, то будет сразу лучше. Да не будет!!!
ELECTRORAT
4 vasya (ELECTRORAT)   • 12:39:20, 17.03.2012 [Материал]

Фтопку такого адвоката. Прямо офіційний глашатай влади.
Найбільша глупота - ховати голову в пісок, замовчувати злочини, бо прийдуть "помаранчеві" ("біло-сині") і буде гірше. Корупціонер не має партійної приналежності, його колір - колір тюремної роби. До речі, дані є з 2008 року.
Їздить малий ющенко на Х5 з першого курсу - питаймо де взяв. Пусті опелі за ціною швидкої допомоги (сільська медицина) - в тюрму за таку агітацію. Але треба спитати і які благодійники поселили президента у маєтку в 130 гектарів і що просять навзамін.
А поки будемо ставитись до них як "сукіних синів, але наших сукіних синів" - так і далі житимем.
Sams2
5 Александр (Sams2)   • 12:57:37, 17.03.2012 [Материал]

Да я и не в коей мере не адвокат нынешней власти! Это как раз автор из этого списка исключил всех, кроме регионалов, а их там есть, независимо от партий.Так что читай внимательно. И я приветствую, когда говорят, что надо спросить с Яныка за 130 га казенной земли. Но спрашивать должны не те, кто Юлькиному поставщику дичи 26 тысяч гектаров дал.. Это не они должны спрашивать, а с них тоже надо спросить!А то как тихо и подленько - во всем эти виноваты, остальные типа белые и пушистые. Да ни фига!
ELECTRORAT
7 vasya (ELECTRORAT)   • 13:16:47, 17.03.2012 [Материал]

На злодієві - і шапка горить. Це я до того, що жодної партії не було названо, теоретично до закупівель 2011 року можуть бути причетні і литвинівці, і соціаліст Цушко, і окремі тушки з БЮТ чи НУНС. Але якщо так хочеться - ну нехай крайньою буде ПР.
Є бажання - карти в руки, залюбки почитаю про корупцію 2008-2009 років, тільки заради Бога, не перепост істерик Богословської. Вам же пропонують інструмент, от і користуйтесь.
Особисто я нікому тисяч гектарів не роздавав: ні постачальнику дичини при Юлі, ні кримської для мисливського товариства взимку 2012.
Та і спрос у мене скромний: голос на виборах, може ще в блогах "глас орущего в крыжовнике" почуєте, на тому і все. А кому бути суддею чи прокурором - давайте для початку хай це буде кожен виборець, а там подивимся.
Sams2
10 Александр (Sams2)   • 14:27:49, 17.03.2012 [Материал]

Странно, Вы со мной пытаетесь спорить, хотя предмета спора я не вижу, в принципе мнения наши совпадают. А если ПР тут и не называлась, достаточно посмотреть фамилии из "топ-9 олигархов". Правда в таблице их всего 6, ну это так, к слову.
ELECTRORAT
12 vasya (ELECTRORAT)   • 14:46:16, 17.03.2012 [Материал]

Так от і я ж не бачу предмета для суперечки. Такі вже у нас політики нечистоплотні, що припустимо подібна ілюстрація за 2008 рік буде містити прізвища Порошенко, Жеваго, Червоненко, Балога.
Лишилось тільки її зробити своїми ручками і опублікувати, а не переводити стрілки з сьогоднішніх корупціонерів на вчорашніх.
Sams2
14 Александр (Sams2)   • 14:59:19, 17.03.2012 [Материал]

Да какие, к черту стрелки! Можно подумать, что крупный бизнес НЕ регионалов сейчас в упадке, и те же Порошенко с Червоненко терпят огромные убытки. Все как работали, так и работают. Бизнес-интересы у них выше партийных. И их шоу из ВР заканчивается сразу за дверями зала. И все эти коррупционеры не сегодняшние и не вчерашние, они действующие. А величина сумм тендеров объясняется величиной бизнеса.
ELECTRORAT
16 vasya (ELECTRORAT)   • 15:43:54, 17.03.2012 [Материал]

От бачите, так вийшло, що найкрупніші власники капіталів, м'яко кажучи не завжди нажитих чесно, опинилися в провладній партії. І до чого тоді тут згадування їх політичної опонентки, яка рулить дещо дрібнішими, проте ні грама не кращими?
Спроба в матеріалі на основі ілюстрації про найкрупніших корупціонерів зав'язати дискусію виходячи з особистих симпатій до політиків виглядає як один з методів старої школи пропаганди - переводити увагу на іншу тему.
А методи обдурювання виборця у тих політиків до смішного однакові: що "юліна тисяча", що "вітіна тисяча".
ELECTRORAT
13 vasya (ELECTRORAT)   • 14:55:38, 17.03.2012 [Материал]

"Вони стали настільки схожими – влада й опозиція – настільки паритетно розділили між собою кількість негідників у політиці, що однаково викликають огиду." - цитата з статті на УП, з якою я згоден на 100%. Так звучала би моя думка, коли б мав хоч трохи таланту писаки.
Sams2
15 Александр (Sams2)   • 15:01:44, 17.03.2012 [Материал]

Вот с этим я абсолютно согласен.
Hoakina
6 Марина (Hoakina)   • 13:11:30, 17.03.2012 [Материал]

Думать же надо, а не тупо все валить на одного кого-то!!!
А где Юльку дели?
Это цитаты из Ваших постов - противоречия не заметили?)))
Sams2
8 Александр (Sams2)   • 14:22:05, 17.03.2012 [Материал]

Нет, нету здесь противоречий. В чем Вы их увидели? Я что, кого=то выделил, взамен другого? Или я сказал, что Юлькаодна виновная во всех грехах, а про остальных стыдливо промолчал, как автор сделал по отношению к регионалам? Если Вы увидели противоречия, скажите, в чем они, а не занимайтесь домыслами.
ELECTRORAT
9 vasya (ELECTRORAT)   • 14:24:16, 17.03.2012 [Материал]

А зацитуйте звинувачення на адресу регіоналів з цієї статті, будь-ласка.
Sams2
11 Александр (Sams2)   • 14:30:50, 17.03.2012 [Материал]

Прочтите №10.
qikread
17 Елена (qikread)   • 20:08:44, 17.03.2012 [Материал]

Мені, чесно кажучи, однофігственно, в який одяг вдягнутий грабіжник, який мене грабує - в біло-синій, помаранчевий чи в червоні сердечки. Для маскування вони вдягнуть будь-що.
Мене стаття наштовхує на думку, що чинний державний устрій не відповідає інтересам "маленької людини", і навіть інтересам переважної більшості населення України також не відповідає. То, може панове правозахисники щось порадять розумне?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо