Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Hoakina » 2012 » Май » 20
Hoakina Україна не Росія за авторством І. Нечуя-Левицького

Hoakina


Оценка: 2.7/5 Голосов: 26

Україна не Росія за авторством І. Нечуя-Левицького

20.05.2012, 16:51:49 3391 2.7 41

І. Нечуй-Левицький - знаний український письменник, громадський і культурний діяч, відомий нам як автор одного з найцікавіших творів шкільної програми з української літератури - повісті "Кайдашева сім'я". Був він також великим патріотом України і активним популяризатором української культури. Відомий також як етнограф. Свій трактат "Непотрібність великоруської літератури для України і для слов'янщини" І. Нечуй-Левицький написав у відповідь на так званий Емський указ. Стаття в дечому суперечлива, але вартує на актуалізацію. Багато десятиліть вона була захована від читача і лише нещодавно стала предметом активного читання і обговорення. Це погляд не історика, а сучасника, до того ж ученого. У цьому її неоціненна вартість.

"По вище згаданих трьох принципах сьогочасних літератур для України доконечне треба мати свою літературу, а тим часом, дякуючи дурній політиці обрусіння, Москва накидає нам свою літературу: бери, мов, їж, хоч удавись! Вже третій указ карає нашу молоду літературу на Україні: 1876 року 18 мая вийшов той указ, котрим заборонили нам друкувати на українській мові вчені твори, педагогічні книжки, книжки для народного читання – навіть ноти з українськими словами, щоб не дати розвитись українській опері.

Не забороняно нам друкувати тільки белетристику, але на ділі і сього не пропускає цензура, бо деякі українські повісті лежать там в Петербурзі по півтора року й більше. Німці не давили так чеської та польської літератури, турки – болгарської та сербської, як московські брати-слов'яни давлять українську. Але це нічого не поможе: "Чему быть, тому не миновать", – каже великоруська приказка. Українська література є й буде і повинна бути. Літературний український язик розвивається все більше і більше, і розвивається легко, без великої напруги, бо він дуже багатий й поетичний. І хоч московський ряд заслав старше українське покоління письменників в неволю, хоч він і тепер переводить інтеліґентних українців на службу, і на службу на далеку великоруську північ, як раз так, як турки висилали болгарську інтеліґенцію в Дамаск та в Багдад, але й це нічого не поможе. "Чему быть, тому не миновать!" (...)

 Гніт над українською літературою та язиком в Росії – це велика московська помилка. Він викличе в українців протест і ненависть до Великоросії. Росія повинна якнайскорше прийняти український язик під свою оборону нарівні з великоруським язиком, повинна дати йому таке саме право, як і великоруському, повинна завести його в народні школи, гімназії, в духовні та учительські семінарії, в університети, в канцелярії, в церкву, в суди, словом сказати, – повинна не одрізняти його права од права свого великоруського язика, тоді тільки вона покладе кінець недоумкам між собою й нами. Росія повинна дати нам вільну пресу, дати право друкувати всякі українські книжки, видавати журнали й газети, бо кожна урядова заборона викличе тільки в українцях чуття ворогування й ненависти. Закриття київського географічного товариства – це просто переступ проти України: тоді як свої товариства Москва піддержує грішми, широчить їх по Росії, розсилає свої книжки по цілому царству, наші товариства, наші музеї вона забороняє, принижаючи й обіжаючи нас, як давню історичну націю, що сама прийшла шукати в Москві друга, а знайшла лютого ворога. 

В австрійській державі невеличкі слов'янські городи мають свої національні музеї, а на Україні Київ, Харків, Одеса, Вільно не мають право мати їх, хоч би і схотіли. Московщина має собі за ціль вбити українську національність, вбивши нашу літературу, не даючи нам народних шкіл навіть на великоруській мові, бо київський та одеський округ числом народних шкіл стоїть нижче од Сибірі, а харківський стоїть зараз вище од сибірського. Хіба ж це не зумисне так мало шкіл заведено на Україні? Хіба ж не зумисне держать український народ в темноті? Але це дурна праця: вбити національність з 18 мільйонів українців і з 4 міл. білорусів, національність давню, стару, зміцнілу і дуже самостійну, неможлива річ. Таку дурну ідею можуть мати тільки недалекоглядні голови, в котрих в голові немає клепки. Українська національність на сході, там, де вона сходиться з великоруською в Воронізькій, Саратовській, Курській губернії, нічогісінько не втрачує, а ще виграє. Де тільки великороси осілись між українцями в Харківщині, в Катеринославщині, в Херсонщині, там вони втратили свою національність, говорять по-українському, прийняли українські звичаї, і тільки зберегли бороди та місцями свій костюм. Зберегли національність тільки старообрядці чи розкольники, але в Київщині, коло Черкас, і розкольники говорять по-українському, носять одежу наших мужиків, так що їх не можна вже впізнати між нашими селянами; вони тільки і вдержали свою стару віру. Обрусіння зверху, через школи та адміністрацію не піде в народ, не зовсім переробило воно і українську інтеліґенцію, коли появилась у нас ідея національности і твердий пересвід в потребі мати свою літературу, хоч би над нами висіла не одна Москва, а цілих десять. А коли в нас є ідея, то її не можна вбити, бо ідея, як пара: запри її в залізо, а вона й залізо розірве, а таки вилетить на волю. Приказка каже: "Гони природу в двері, а вона ввійде через вікно". Чи не думають у Москві переробити саму природу? 

Сумно стає на душі, як подумаєш про будущі часи України під московськими пазурями; сумно стає не тільки в політичних відносинах, але навіть в національних та літературних. Великоруська нація молода, з диким консервативним характером, з китайською фанаберією; вона все тягне назад, а не вперед – і в свойому старообрядстві, і в візантійсько-московському православії, і в централізмі, вже невідомому в Європі, і в нелюбові до Європи, і в своїй зажерливости. Якесь справді самодурство сидить в цій нації, і воно викидає на нашу шию самодурів-політиків, і буде викидати хто його зна й доки. (...)

Наші московські брати-слов'яни задержать духовний зріст України на цілі віки, як задержують і свій зріст. Вони принижують наше розвиття своєю літературою, з чужою нам жизню, з чужими типами; не дають нам нормально розвиватись по своїй літературі, задержують розвиття нашого народу, не даючи йому шкіл або даючи їх на чужій мові або церковній, або великоруській. Вони придержали розвиття вищої нашої верстви, бо й вона колись багато втеряла часу, поки вивчилась в середніх школах по-великоруській, втеряла часу, може, не на один десяток років. Скільки загаяли часу наші ученики, скільки списали паперу, поки вдовбали собі в голову ту одну букву Ђ. Тепер Москва придержує розвиття української літератури, самого вищого коаґента цивілізації, а разом з тим придержує виріб і самого українського літературного язика, для чого треба праці й напруги талантів, силкування цілого покоління письменників, помочі школи, свободи видавати вчені журнали і наукові книжки. Нас задержують зумисне, бо дозволяють друкувати українські книжки два-три роки, а забороняють десять років: попустять віжки, зараз-таки й смикають назад. (...) Україну жде погана перспектива в Росії, перспектива темна, як ніч, і тільки нові українські інтеліґентні національні сили світять в тому темному будущому часі, як зірниця ранком. Сходь же, зоре, і поведи за собою пишне літнє гаряче сонце, щоб воно освітило всю Україну, прогнало сумну, пекельну ніч і повело за собою ясний день науки і просвіти – і волі, волі, волі. Наше будуще в чужих руках, але. і в наших! Україна буде й мусить домагатись права свої національности, свого язика в усіх школах і в громадянській жизні, в адміністрації, права вільної преси, права заводити усякі наукові й суспільні товариства, які потрібні для широкого ліберально-проґресивного розвиття усієї маси нації зверху до самого дна."

Це одночасно сумний і пророчий висновок автора статті. Для читання онлайн вона доступна тут http://ukrlit.org/Nechui-Levytskyi_Ivan_Semenovych/siohochasne_literaturne_priamuvannia/1/

 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 41
Riddler
1 Riddler (Riddler)   • 17:30:30, 20.05.2012 [Материал]

Страдальцы, ёпт...
Юрко
2 Юрій Градовський (Юрко)   • 17:46:07, 20.05.2012 [Материал]

Московіт без мата, що солдат без автомата?
Riddler
3 Riddler (Riddler)   • 17:49:36, 20.05.2012 [Материал]

Где мат?
Riddler
4 Riddler (Riddler)   • 17:50:23, 20.05.2012 [Материал]

Где "Московіт"?
Кот
5 Которович (Кот)   • 18:57:38, 20.05.2012 [Материал]

Юрко, если бы московит... Это вообще непонятное образование.
Riddler
7 Riddler (Riddler)   • 19:08:00, 20.05.2012 [Материал]

Что, тоже страдалец?
Buchinskij
12 Александр (Buchinskij)   • 20:21:21, 20.05.2012 [Материал]

На 1:Для связки слов,правильно?
jakudza
6 DMT (jakudza)   • 19:06:57, 20.05.2012 [Материал]

Идиотизм какой-то. Не хотите русскую литературу читать - ваше дело. Чего другим-то втирать "Непотрібність великоруської літератури для України" ??? Читайте свою кайдашеву симью, а про русских писателей забудьте. А вот когда и язык понимать перестанете, так тут же и счастливая жысть прийдёть.
Ivan_Magregor
8 Ivan (Ivan_Magregor)   • 19:17:21, 20.05.2012 [Материал]

прекращайте уже этот детский сад. Перед нами гораздо более серьезные проблемы маячат, нежели срач из-за непринципиальных различий разных наречий одного, собственно, языка.
У нас развалена промышленность, доходит последние годы инфраструктура, население споено, деморализовано, маргинализовано и разобщено, бюджет-дыра и управленцы-распильщики. И если высокие господа не соизволят дать нам очередной кредит, у нас слетает социалка. И в РФ точно такая же ситуация, разве что чуть больше денег благодаря нефти. Но простые люди этих денег все равно почти не видят. С этим что нам делать?
vfrc2007
9 Максим (vfrc2007)   • 19:42:25, 20.05.2012 [Материал]

Не мечите зря бисер. Нашим национально свидомым надо решать более насущные и глобальные проблемы-к примеру, срочно вляпаться в Евросоюз, прирявнять СССР к гитлеровской Германии и т.д. и т.п. А такие мелочи, типа дышашей на ладан промышленности их АБСОЛЮТНО не интересуют.
ol675
10 Vlad (ol675)   • 20:05:22, 20.05.2012 [Материал]

Я не поленился, прочитал всю статью от начала до конца(а не выдержку-которая должна "перекликаться" с современными веяниями).Во-первых надо не забывать, когда она писана- очень давно..Во времена, когда все народы российской империи чувствовали прессинг.Естественно- каждый интеллигент пытался отстаивать право на язык и литературу своего народа.Но в империи всегда имперский язык будет доминирующим.Что было ограничение на издание научных трудов- это понятно.Издай в Киеве фундаментальный труд на украинском- то жителю Еревана он будет непонятен..А это все-таки одна страна,одна империя.Ну а беллетристику- пиши и издавай сколько хочешь.Ну и вся статья в стиле-"москали галушки не едят".. И сравнение украинских стихов с русскими, насколько мелодичнее звучат на украинском для украинца..(мне вот тоже Гете в оригинале- чужд и непонятен..) Дошло даже до того, что украинские мещане куда более человечнее "москальских".."Великоруський та український народ стоять так далеко один од другого народним характером, звичаями, економічними відносинами, як небо од землі. Великоруська сім'я ориґінальна; національний характер народу одмінний од нашого народного характеру. Великоруський народ консервативний, дуже релігійний, але держиться більше обряду, старини, любить старі образи, старі церковні мотиви і в піст не їсть навіть риби, купці не п'ють у піст чаю з сахаром, а з родзинками. Розкольники чи старовіри пішли ще далі назад, держаться старих церковних книжок, несправляних, дивляться на православних, як на нечистих, не курять тютюну, не їдять картоплі, голубів, не сядуть їсти з одної миски з православними. Окрім того, великоруські народні звичаї зовсім одмінні од українських: у великоруського народу нема куті, нема колядок, щедрівок; ".
Зато сейчас никто не запрещает развивать и издавать.Вот болгары (хоть с каждым годом все меньше и меньше) вспоминают о тотальном засилье турок.Ну и напишите как доказательство что-то в ранге Орхана Памука- чтоб всем доказать..-"Нас турки давили-а сейчас мы свободны- вот и проявились." То-же самое относится и к украинскому..ЗА последние годы столько литературы-ширпотреба написано на русском..И фантастика, и детективы..прямо бестселлеры- переиздаются, переводятся, фильмы по ним снимают.Я бы с удовольствием прочтал что-то столько-же популярное на украинском..Наверняка должны быть завалы в онлайн библиотеках.Во время совка и царизма украинскую литературу и язык гнобили- но вот за 20 лет наверняка развернулись..Дайте ссылки.А то сам не найду.Да, и кстати, язык статьи маленько отличается от современного литературного украинского..Надо полагать- в годы незалежностi скоррегировали..Или все-таки в условиях гнета язык развивался?
Hoakina
13 Марина (Hoakina)   • 20:25:39, 20.05.2012 [Материал]

Приятно, что сподвигла. Трактат большой. Нечуй - персонаж довольно оригинальный в украинской культуре. И статья неоднозначна, о чём написала в блоге. Выставила именно ради Нечуя, он стереотипно воспринимается. А тут оригинальный ракурс. Перегибает он много, но с другой стороны - это живые наблюдения этнографа и литературного критика, не смотря на давность, свежи и имеют право быть. И такие статьи интересны именно с культурологической точки зрения. И заклык его к империи совершенно уместен - ведь радикализмом даже не пахнет, просто просит учитывать интересы украинцев. Насчёт языка - он приверженец пуризма, потому язык несколько странен.
SteamRoller
25 Михаил (SteamRoller)   • 12:54:53, 21.05.2012 [Материал]

>>Насчёт языка - он приверженец пуризма, потому язык несколько странен.

Особенно странно, что приверженец пуризма мову называет "языком".
Да как у него язык не отсох!!!
SteamRoller
17 Михаил (SteamRoller)   • 23:49:23, 20.05.2012 [Материал]

>>Что было ограничение на издание научных трудов- это понятно.Издай в Киеве фундаментальный труд на украинском- то жителю Еревана он будет непонятен.

Тут важно, что на украинском тогда печаталась практически только сепаратистская литература, с которой (естественно) боролись.
коррупционер
11 владимир (коррупционер)   • 20:20:49, 20.05.2012 [Материал]

пять.автору блога пятерочка.возникает вопрос за что...есть у автора позиция...я тоже стою на национальной позиции..пусть она и не идеальна...

и критикам....критиканы вроде пока здесь не появились....
ребят...в информ пространстве вообщем и на жж в частности давно гуляет новость...верховный суд рф ликвидировал обьединение украинцев....второе кстати за этот год....
интересно бы узнать у вас есть какая то осмысленная точка зрения по этому поводу.
vfrc2007
14 Максим (vfrc2007)   • 20:49:24, 20.05.2012 [Материал]

Ну вообще-то это оффтопик, но, раз такое дело, тогда сразу просветите нас неразумных, что то за обьединение было, каковы были его задачи, цели и т.п.?Защищало ли оно интересы украинцев в России, или нет? Каковы были конкретные результаты его деятельности на момент закрытия?
коррупционер
15 владимир (коррупционер)   • 21:19:46, 20.05.2012 [Материал]

на 14.
полемизировать об уставе этого обьединения я ненамерен...
я по хорошему честолюбив...меня сам факт коробит...
и еще...
не мечите зря бисер...
это вы о ком...это перед кем не метать...перед теми кто думает иначе чем вы...

наберите в поиске...мания величия...почитайте в википедии что это такое и больше не совершайте таких ошибок при сравнении собеседников.
SteamRoller
18 Михаил (SteamRoller)   • 23:51:45, 20.05.2012 [Материал]

>>полемизировать об уставе этого обьединения я ненамерен...
я по хорошему честолюбив...меня сам факт коробит...

Ха, прекрасно.
Обмануть таких "не желающих лезть в детали" - раз плюнуть.
Открыл "украинское объединение", призвал от его имени убивать москалей, тебя закрыли - "ура, москали украинцев преследуют!!!".
коррупционер
21 владимир (коррупционер)   • 10:47:31, 21.05.2012 [Материал]

на 18.
суд закрыл обьединение украинцев....украинский vpc выразил ноту протеста...
я прошу это прокомментировать а не фантазию развивать что в россии украинцы преследуют москалей...
сами то верите в свои слова.
Buchinskij
16 Александр (Buchinskij)   • 22:09:43, 20.05.2012 [Материал]

Метать бисер - єто слово Божие говорящее тем кто его испоганивает,у кого только и есть в жизни один-единственный смысл - поливать грязью все хорошее,чисто и доброе.Так что действительно сравнение мягко говоря не в тему!
SteamRoller
19 Михаил (SteamRoller)   • 09:01:27, 21.05.2012 [Материал]

Обязательно нужно проклясть и Гоголя - он с москалями водился!!!
Hoakina
20 Марина (Hoakina)   • 09:53:01, 21.05.2012 [Материал]

На 19. Представьте, Нечуй-Левицкий работал учителем русской словесности, в его времена украинскую литературу преподавали только во Львове как факультатив. И если бы Вы прочитали статью, то знали, что названых Вами писателей Нечуй не призывает игнорировать. Он описывает литпроцесс 2 половины 19 столетия.
jakudza
22 DMT (jakudza)   • 11:30:17, 21.05.2012 [Материал]

Мне тоже весь этот бред читать неохота. Достаточно названия "Непотрібність..."
Может назовёте, кого из литпроцесса XIX века он призывает игнорить? Я так понимаю, Тютчева, Тургенева, Фета, Чехова, Достоевского...
Hoakina
26 Марина (Hoakina)   • 12:55:52, 21.05.2012 [Материал]

К игнорированию он не призывает. Это во-первых. Вообще пересказывать статью долго. Скажу так, Нечуй отстаивал довольно спорный принцип народности в литературе. От него он отталкивается, когда "разбирает" русских писателей. Тоесть пишет он в принципе о непотрибности для простого народа, в воспитательном плане, а мотивирует этническими различиями двух народов. Больше всего непотрибны на взгляд Нечуя представители натуральной школы. Их имена нефилологу мало что скажут, так что время уже расставило акценты. Спорны его утверждения только про Островского, который драматург, я его люблю, потому покоробило.
jakudza
28 DMT (jakudza)   • 12:59:33, 21.05.2012 [Материал]

понятно, что ничего не понятно
Hoakina
31 Марина (Hoakina)   • 13:08:02, 21.05.2012 [Материал]

Почитайте статью. Общение станет более предметным.
SteamRoller
23 Михаил (SteamRoller)   • 12:47:41, 21.05.2012 [Материал]

>>...вона все тягне назад, а не вперед –... і в централізмі, вже невідомому в Європі

ИИии))
Это он про Евросоюз не знал.

>>Де тільки великороси осілись між українцями в Харківщині, в Катеринославщині, в Херсонщині, там вони втратили свою національність, говорять по-українському, прийняли українські звичаї, і тільки зберегли бороди та місцями свій костюм. Зберегли національність тільки старообрядці чи розкольники, але в Київщині, коло Черкас, і розкольники говорять по-українському, носять одежу наших мужиків, так що їх не можна вже впізнати між нашими селянами; вони тільки і вдержали свою стару віру.

Хм, как странно, а градовскоподобные прямо наоборот рассказывают, дескать "москали никогда мову не выучат и настоящими гражданами не станут", а тут вон как.

Пожалуй, причина в том, что тогда "мовой" не насиловали, и она спокойно воспринималась; теперь же насилие вызывает естественное отторжение, особенно на Востоке.
SteamRoller
24 Михаил (SteamRoller)   • 12:50:38, 21.05.2012 [Материал]

>>Наші московські брати-слов'яни задержать духовний зріст України на цілі віки, як задержують і свій зріст. Вони принижують наше розвиття своєю літературою, з чужою нам жизню, з чужими типами; не дають нам нормально розвиватись по своїй літературі, задержують розвиття нашого народу,

Эх, блин, если сравнить развитие культуры при "гньоте" и при Незалежности - сколько великих писателей и поэтов появилось тогда и сейчас?
Сколько отличных украинских фильмов сняли у Довженко, при "тоталитаризме", и сколько их снимается сейчас?
Вроде, вон Ялтинскую киностудию закрыли...
1-10 11-14


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо