Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Nonna2773 » 2012 » Сентябрь » 15
Nonna2773 Осіння вітамінізація

Nonna2773


Оценка: 4.3/5 Голосов: 3

Осіння вітамінізація

15.09.2012, 00:45:14 6448 4.3 2

Міфи про осінні вітаміни.

 
Існує декілька
міфів, які заважають провести осінню вітамінізацію повноцінно і грамотно.

Міф 1. Навіщо приймати вітаміни восени? Адже влітку ми отримали достатньо овочів і фруктів.

Потреби організму у вітамінах міняються від сезону до сезону. Восени і взимку нам потрібно більше вітамінів, які підтримують імунітет. Крім того, сезон свіжих овочів і фруктів закінчується. На щастя, деякі вітаміни накопичуються в організмі, тому лікарі рекомендують проходити інтенсивний курс прийому вітамінів двічі на рік: навесні та восени. Осіння вітамінізація дозволяє запастися вітамінами, а також служить для профілактики застуд, осінньо-зимової депресії.

Міф 2. Вітамінізація необхідна тільки дітям, старим чи хворим людям.

Навіть молоді жінки в самому розквіті сил можуть відчувати серйозну вітамінну недостатність. Справа в тому, що прийом оральних контрацептивів значно зменшує засвоєння вітамінів. Тому лікарі відносять жінок до групи ризику і настійно рекомендують осінній курс вітамінної терапії. Підвищена потреба у вітамінах спостерігається також у людей, які перебувають у стресовій ситуації, спортсменів, курців, а також тих, хто часто споживає алкоголь.


Міф 3. Рослинні джерела неповноцінні, недостатні для інтенсивної вітамінізації. Краще використовувати аптечні комплекси вітамінів.

Вживання свіжих овочів і фруктів з метою вітамінізації має свої переваги. По-перше, ви отримаєте вітаміни в їх природній формі, в комплексі з необхідними для їх засвоєння речовинами. По-друге, вітаміни в харчових продуктах засвоюються повністю і поступово, у міру перетравлювання їжі. На відміну від рослинних джерел, багато таблеток буквально "вистрілюють" вітамінами, їх концентрація настільки висока, що засвоюється лише частина. По-третє, рослинна їжа активує діяльність кишечника, що саме по собі важливо для здорового життя.


Міф 4. Аптечні вітаміни - суцільна синтетика. Прийом вітамінних комплексів приносить шкоду.

Молекули "аптечних" і "рослинних" вітамінів абсолютно ідентичні. Тому за відсутності рослинних джерел вітамінів їх аптечні побратими - повноцінна альтернатива (наприклад, пізньої осені та взимку, коли свіжі овочі та фрукти недоступні).

Вибираємо вітамінний комплекс. Восени, перш за все, необхідні вітаміни, які зміцнюють імунітет. Це всім відомі вітамін С (аскорбінова кислота), а також вітаміни А (ретинол), Е (токоферол) і В6 (піридоксин). Всі вони підвищують опірність організму вірусних і бактеріальних інфекцій, тому допоможуть впоратися із застудами та грипом. Зміцнюють імунітет і мікроелементи: цинк, селен, мідь. Перераховані вітаміни і мікроелементи необхідні всім: від малюків до літніх людей.


Вітамін С можна почерпнути зі свіжої та квашеної капусти, солодкого перцю (він займає перше місце за вмістом вітаміну С серед овочів). Вітамін С руйнується при тривалому впливі високих температур, а також при контакті з металом (алюмінієвий посуд). Щоб отримати добову норму вітаміну С, достатньо 1 свіжого солодкого перцю або 200 г салату зі свіжої капусти. До речі, можливо навіть приготувати свіжий капустяний сік: він не тільки вгамує вітамінну потребу, а й допоможе при перших ознаках застуди, запалення горла.

Для поповнення запасів вітаміну А необхідна морква. 1 склянка морквяного соку в день надає загальнозміцнюючу, антисептичну, протизапальну, знеболюючу, ранозагоювальну дію, має протиракову ефектом, освіжає колір обличчя. Причому, цінні не тільки коренеплоди моркви, але і її бадилля. Візьміть зелене листя з 3-4 коренеплодів, обшпарте зелень окропом, а потім промоліте з луком через м'ясорубку. Такий вітамінний мікс - відмінна приправа до рису, спагетті, м'ясних страв.

Вітамін Е - найсильніший природний антиоксидант. На відміну від вітаміну А, вітамін Е погано накопичується в організмі, тому їм складно "запастися про запас". Важливо подбати про те, щоб вітамін Е надходив в організм безперервно. Вітамін Е удосталь міститься в рослинних оліях (соняшниковій, лляному, кукурудзяній, оливковій, мигдалевому). Крім використання рослинних олій при приготуванні їжі, необхідно вживати 1 столову ложку свіжого рослинного масла в день.

Вітамін В6 - справжній вітамін імунітету, без нього неможливе формування захисних кров'яних тілець (лімфоцитів). Вітамін В6 міститься в багатьох овочах: ​​картоплі, моркві, капусті, бобах, квасолі, горосі. З овочевих соків можна готувати екзотичні вітамінні композиції. Наприклад, візьміть 2 морквини, 1 буряк, кілька аркушів капусти і приготуйте овочевий сік. Щоб надати суміші родзинку, можна додати сік половинки лимона, апельсиновий сік або навіть сік селери.

Для заповнення мікроелементів ідеальні гарбуз, кабачки, патисони. Хоча вони ненадовго доставляють відчуття ситості, гарбузові - самі щедрий рослинний джерело калію і міді.


Міцність "про запас". Крім підвищення імунітету, слід подумати, які вітаміни практично неможливо буде отримати взимку. Мова йде про вітамін Д, який синтезується в організмі тільки під дією сонячних променів. Хоча вітамін Д необхідний, перш за все, дітям для запобігання рахіту, у дорослих він перешкоджає втраті кальцію, підтримує міцність кісткової тканини. Нестача вітаміну Д може позначитися і на загальному самопочутті: з'являється дратівливість, нервозність, депресія.

На щастя, вітамін Д успішно накопичується в організмі. Тому поки є можливість, слід приймати сонячні ванни по 15-20 хвилин в день. Рекомендація особливо актуальна для дітей (до 10-12 років), а також жінок після 35-40 років.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
scif77
1 Владимир (scif77)   • 12:22:53, 15.09.2012 [Материал]

в настоящее время нет проблем купить в магазине даже зимой фрукты-овощи... витамины из аптеки, в крайнем случае и по предписанию врача, а не насмотревшись реклам и начитавшись в интернете!!!
Nonna2773
2 Nonna (Nonna2773)   • 20:36:29, 16.09.2012 [Материал]

Да, но поедание фруктов и овощей не гарантирует насыщение вашего организма необходимыми витаминами и минералами, т. к многие из них при хранении просто улетучиваются. Чтобы получить суточную дозу витаминов и минералов, содержащихся в моркови, нужно съедать ее каждый день не менее 1 кг, это нереально.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо