Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » bubka » 2012 » Октябрь » 17
bubka Косий капонір

bubka


Оценка: 4.2/5 Голосов: 10

Косий капонір

17.10.2012, 01:02:42 4431 4.2 2

Скільки разів Ви були у Києві? Просто гуляли чи у справах. Скільки знаєте про Києво-Печерську лавру чи музей Великої Вітчизняної війни? Мабуть, багато. А ніколи не бували на вулиці Госпітальна 24а? Хм...а що там? Цікаво? А там такий собі "Косий капонір"!

Госпітальне укріплення "Косий капонір" з'явилося в 1844 році і на сьогоднішній день воно входить до складу історико- архітектурної пам'ятки України "Київська фортеця". Чому "Косий капонір" запитаєте Ви? Ця оборонна споруда називається саме так через те, що вона розташована під кутом до земляного валу фортеці, полегшуючи тим самим ведення артилерійського флангового вогню. Спочатку захисна споруда являла собою систему земляних валів, оточених глибокими ровами. Вали наскрізь прорізали 40-метрові тунелі ,бічні скоси яких були викладені цеглою та закриті з обох сторін решітками. Капонір мав наземну і підземну частини. Наземна частина виходила на схили Черепанової гори, а по периметру капоніра стояли гармати, розташовані на валах. Підземна ж частина використовувалася для зберігання боєприпасів та тимчасової дислокації солдатів

Цікаво, що середині 19 століття тут була облаштована тюрма для політв'язнів. Бійниці для рушниць замінили вікнами з гратами, з приміщень, які спочатку призначалися для солдатів і зберігання зброї, зробили камери для в'язнів. Були обладнані карцери, в які саджали за порушення тюремного порядку (каралися навіть розмови між засудженими). Сьогодні ж "Косий капонір" - це підземний музей, експозиція якого присвячена історії вітчизняної фортифікації. Експонати музею оповідають про історію самого капоніра. 


Заходячи до музею, відвідувачі одразу переносяться в ті часи, коли в капонірі діяла в'язниця строгого режиму. Можна побачити арештанські камери,уяких немає нічого крім ліжок, застелених соломою, і так званої параші.А також є маленькі приміщення площею не більше двох метрів, які використовувалися як карцер. Потрапляючи сюди, арештант повинен був як би "усвідомити" свою поведінку.Робилося це так: температура в карцері трималася на рівні нуля, а підлогу спеціально заливали водою, щоб в'язні не мали можливості присісти, а тим паче прилягти

Буде не зайвим оглянути особисті речі в'язнів, військова форма охоронців, різні види зброї, судові документи, старовинна начиння. Особливо цікава карета смертників, в якій возили на страту Дмитра Богрова, який вбив Столипіна. На території капоніра діє ще один музей - музей Трипільської культури, відкритий в 2004 році. Цей музей заснований на приватній колекції. Тут виставлені експонати обмундирування різних часів, цінні історичні документи, що стосуються історії міста і самої фортеці, матеріали, що свідчать про нюанси зведення оборонних споруд ще за часів трипільської культури.

Якщо будете в столиці,не зупиняйтесь на відвідуванні традиційних місць для екскурсії. Знайдіть час і для Андріївського узвову, і для "Косого капоніру". Впевнена,що не пожалкуєте!

Прикреплённые изображения:
bubka Косий капонір
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 2
Lisa111
1 Роман (Lisa111)   • 12:31:08, 17.10.2012 [Материал]

Не знал, спасибо.
bubka
2 Марина (bubka)   • 00:26:08, 19.10.2012 [Материал]

Будь ласка)


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо