Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Январь » 23
Іскандер Що робити, коли дістали слизькі тротуари?

Іскандер


Оценка: 3.9/5 Голосов: 11

Що робити, коли дістали слизькі тротуари?

22.01.2013, 23:37:56 2875 3.9 3

Сьогодні в Житомирі, через небезпечну ожеледь, покалічилися більше 120 людей. Вочевидь отримання травм, крім погодних умов, також пов'язане із тим, що відсутнє належне прибирання вулиць спочатку від снігу, а потім і від льоду.

Виникає питання: що робити і до кого звернутися, якщо Ви послизнулись і отримали травму, як захистити свої інтереси і отримати відшкодування за збиток, заподіяний травмою???

В одному із обговорень пан Пакистанец слушно зауважив, що не погано було б, аби окрім PRу із листом до прокуратури, окремі опозиціонери могли б "составить образец судебного заявления и помочь житомирянам защищать себя от тупоголовых лодырей - коммунальщиков, допустивших такую ситуацию и на дорогах, и на тротуарах!”.

Враховуючи те, що чекати такої ініціативи від т.з. "опозиції” можна безкінечно, а свої проблеми все рівно доведеться вирішувати самостійно, пропоную, якщо вас наздогнала така біда, і ви все ж вирішили покарати винних, перш ніж звертатись до суду, скористатись покроковою інструкцією, запропонованою нижче.

КРОК ПЕРШИЙ: Зареєструйте факт отримання травми

Якщо ви посковзнулися і отримали травму, не поспішайте йти з місця події. Щоб отримати відшкодування за заподіяну Вам збитків, необхідно зареєструвати факт отримання травми. Для цього викличте «швидку», яка відзначить місце і час події. Можна також звернутися в найближчі травмпункту або поліклініку.

По можливості запишіть прізвища, адреси і телефони осіб (мінімум двох), що опинилися свідками вашого падіння. Будь-яким можливим способом зафіксуйте місце події (фото, відео).

У лікарні обов'язково візьміть довідку від лікаря, де має бути вказана ступінь ушкоджень, час і обставини одержання травми.

За можливості, у присутності кількох осіб, можливо випадкових перехожих, необхідно скласти акт про стан дорожнього покриття, в якому вказати на наявність ожеледиці (чи іншої причини вашого падіння). В даному акті розписуєтесь ви та інші особи, присутні при складанні акта (перехожі), а також вказуються імена, домашні адреси і телефони осіб, що беруть участь при складанні акту, адже вам доведеться довести, що травма сталася не з вашої необачності, а з причини неналежного виконання працівниками відповідних служб своїх обов'язків.

Зберігайте всі чеки та довідки, копії рецептів і т.д., які у вас будуть з'являтися в процесі лікування. Це потрібно для підтвердження ваших витрат на лікування. Якщо з причин травми ви втратили робочі дні, то запасіться довідкою з розміром свого окладу.

Якщо ви не зазнали якихось значних витрат на лікування, це не означає, що компенсація вам не покладена. Крім відшкодування витрат на лікування, ви вправі вимагати відшкодування реального збитку (компенсації вартості чищення або ремонту зіпсованої одягу, взуття і т.п.) і / або моральної шкоди (у разі, якщо заподіяно шкоду вашому здоров'ю), відшкодування втраченого доходу (заробітку).

КРОК ДРУГИЙ: До кого звернутися.

Наступний крок - зрозуміти в чиєму веденні знаходиться небезпечна ділянка, щоб знати, до кого звернутися за відшкодуванням шкоди, заподіяної подією.

На прибудинкових територіях прибирання льоду і обробка протиожеледними засобами входить до переліку комунальних послуг. Прибирання майданчиків, садів, дворів, доріг, тротуарів, дворових і внутрішньоквартальних проїздів територій повинна проводитися підприємствами з обслуговування житлового фонду. Зазвичай це ЖЕК, який згідно укладених договорів несе відповідальність перед власниками приміщень у багатоквартирному будинку за надання всіх послуг і (або) виконання робіт, які забезпечують належне утримання спільного майна в даному будинку.

Таким чином, якщо подія мала місце на прибудинковій території, слід звертатися до обслуговуючого даний будинок підприємства.

Також, до відповіді за заподіяну травму можна закликати дирекцію дорожніх служб, яка несе відповідальність за вулиці, в'їзди та виїзди з проїжджої частини доріг, тротуари вздовж вулиць або суміщені з проїжджою частиною доріг.

Що стосується адміністративних будівель, за законом власник несе тягар утримання свого майна. Тому, якщо потерпілий послизнувся на сходах магазину, відповідальність буде нести його власник. Натомість необхідно довести, що він діяв без належної обачності. Наприклад, не збивав регулярно лід зі сходинок.

Отже, якщо ви дізналися до кого звернутися, слід перейти до третього кроку.

КРОК ТРЕТІЙ: Звернення до винної особи, для отримання відшкодування.

Для того щоб отримати відшкодування необхідно звернутися до винної особи з претензією. Претензія складається у двох примірниках. Сформулюйте претензію і відправте її рекомендованим листом з повідомленням і описом цінного вкладення на адресу служби, що відповідає за експлуатацію будівлі (ділянки), на якому ви впали. У листі вкажіть, що розраховуєте на компенсацію в строк до певної дати. У конверт вкладіть також копії всіх зібраних документів. Якщо після всього цього комунальники відмовляться вам допомогти, тоді подавайте позов до суду. При передачі претензії особисто, необхідно поставити на вашу копію претензії відмітку про вручення.

Якщо ж винна особа відмовляється в добровільному порядку відшкодувати вам шкоду, заподіяну їх діями (бездіяльністю), слід звертатися до суду, і стягувати дане відшкодування в порядку цивільного судочинства. Для звернення до суду необхідно скласти належним чином позовну заяви з посиланнями на норми закону. 

При цьому краще звернутися до юриста.

 

Час нарешті навчитись поважати себе та навчити якісно виконувати свою роботу відповідальні служби.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 3
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 09:57:48, 23.01.2013 [Материал]

Дякую!
Іскандер
3 Іскандер (Іскандер)   • 10:35:29, 23.01.2013 [Материал]

Прошу!;)
sharm
2 Сергей (sharm)   • 10:21:37, 23.01.2013 [Материал]

Первая нужная тема в этом году! ;)


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо