Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » MiroSlaVira » 2013 » Февраль » 26
MiroSlaVira Юрко Гудзь - житомирський письменник ( із його книги

MiroSlaVira


Оценка: 2.8/5 Голосов: 6

Юрко Гудзь - житомирський письменник ( із його книги "Замовляння невидимих крил")

26.02.2013, 11:54:30 3160 2.8 1

                     Юрко Гудзь- житомирський письменник.

  «… саме у війську зміцніла моя (ще шкільна) огида і неневисть до будь-якої влади людини над людиною, до незмінних попутників тої влиди: насильства й жорстокості.  Я потайки читав кишенькову Євангелію, привезену мені братом, і ніяк не міг прояснити для себе одне протиріччя Нового Завіту, протиріччя, що торкається самого духу Христового вчення…  Весь земний шлях Ісуса позначений словами й діяннями любові, милосердя, всепрощення, неймовірною людяністю, котрих раніше світ не знав. Я бачив і відчував: Христос прийшов не судити, а рятувати… Рятувати всіх… Різким диссонансом до всього  того – духу Нагірної проповіді, заповідей людського блаженства  - звучать окремі євангелійські притчі, їхня майже садистська безжальність: ось хазяїн відправляє на вічні муки раба свого – тільки за те, що той не примножив йому залишений талант, ось цар наказує кинути до зовнішньої темряви, де плач і скрегіт зубовний, чоловіка – тільки за те, що той прийшов на весілля до нього без одежі весільної… Але ж тим хазяїном і царем є Бог? Саме це й боліло в мені найбільше. Я інстинктивно відчув, що не можна сприймати християнське віровчення як релігію страху і незаперечної  покори. Люди й так надто налякані всіма страхіттями цього світу…  Зрозуміло, що в притчах тих голос і логос Божий відозмінені темрявою в тодішній людській свідомості. Посередній чоловік не міг сприйняти всіх об’явлень Бога, їхньої глибини без елементів постраху і загроження карою. То було певне пристосування до гріховної людської природи. Але педагогіка однієї епохи, вже прожитої людством, може виявитись негодящою й навіть шкідливою для іншого часу”.    

                   

                                                                                      Юрко Гудзь   (стр.132.   книга  "Замовляння  невидимих крил” .                                                                                             Тернопіль, "Джура”, 2001.)        

                                                                                  

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
Hoakina
1 Марина (Hoakina)   • 14:57:34, 26.02.2013 [Материал]

Талановитий був чоловік, хороших людей Бог рано забирає до себе


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо