Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Кот » 2013 » Февраль » 28
Кот Чеська vs російська - у Чехії знову "війна вивісок"

Кот


Оценка: 2.3/5 Голосов: 12

Чеська vs російська - у Чехії знову "війна вивісок"

28.02.2013, 13:28:58 1782 2.3 7

Чеська vs російська - у Чехії знову "війна вивісок"

Микола Шатилов _ Четвер, 28 лютого 2013, 11:21


Не інакше як "війною вивісок" називають російсько-чеське мовне протистояння в Карлових Варах і Маріанське-Лазне. В дискусію втрутилось міське керівництво.

Серед тих чеських міст, що їх сподобали росіяни, які мають дозвіл на постійне або тривале перебування в Чехії, найбільш "російськими" виглядають Карлови Вари та Маріанське-Лазне, і виглядають так через усюдиприсутню російськомовну рекламу.

Коли в Маріанське-Лазне ви опиняєтесь на центральній вулиці, яка називається Головний проспект, вас не покидає враження, що це російське місто. Навколо - кирилиця, кирилиця, кирилиця... На рекламних тумбах, на вітринах крамниць, на десятках переносних щитів, які зовсім не по-чеськи прив’язано до ліхтарних стовпів і дорожніх знаків залізними ланцюгами.

"Жах!", - сказав мер Зденєк Крал, коли пройшовся Головним проспектом, і члени міської ради з ним одностайно погодилися. Від березня на вулицях Маріанських Лазень знову має запанувати латинка. "Ми, - наголошує Зденєк Крал, - не забороняємо російськомовних написів, ми їх упорядковуємо".
У Маріанське-Лазне від березня будь-яка реклама має друкуватися латинкою


Магістрат ухвалив, що будь-яка реклама має бути надрукована або написана по-чеськи і латинкою. Напис іншою мовою? Будь ласка! Але нижче й удвічі дрібнішим шрифтом. Переносні щити - не вище за 130 і не ширше за 66 сантиметрів, а крім того - жодних ланцюгів з висячими замками. Уранці власник крамниці чи кав’ярні їх виставив, а ввечері забрав. А якщо "забув" забере міська технічна служба.

Росіяни надають перевагу курортам

Локальна, на перший погляд, подія, зацікавила, як свідчать відгуки преси й дискусії в інтернеті, чеську громадськість. Усі, що зачіпали тему "латинка-кирилиця", пов’язують це з постійним збільшенням числа росіян у Чехії, і то насамперед в курортних зонах - Маріанське-Лазне, Карлови Вари, Теплиці...
Росіяни полюбляють відпочивати в Карлових Варах. От тільки чеську вони вчать не дуже охоче.


У славетних карловарських водолікарнях чехів, як на сьогодні, лікується втричі менше, ніж росіян. Життя по курортних містах дороге, і оселяються там переважно грошовиті "нові росіяни", які помітно впливають на стан як місцевої економіки, так і культури. Завдяки ним, чеський міський фольклор збагатився таким жанром, як "російський анекдот". Ось типово карловарський: "Купив краватку і лише... за тисячу доларів" – "Дивак! За рогом продають по дві тисячі!".

Обмеження свободи чи охорона рідної мови?


У всіх трьох згаданих містах часто буває празький програміст Вацлав Гоусер. "Скільки мені відомо, - розповів він у розмові з Deutsche Welle (DW), - Маріанське-Лазне - це ще територія Чехії, а тому вся публічна інформація має подаватися чеською. Звичайно, якщо господар крамниці чи ресторану іноземець, а до того ж і клієнти є його краянами, він може вживати і свою мову. Але ніколи коштом чеської". Дружина Вацлава, росіянка Тетяна, яка вже тридцять років є чеською громадянкою, вважає, що мовні суперечки спричиняє ментальна особливість її земляків, які прагнуть вести перед у всьому і всюди, забуваючи, що Чехія не є губернією Росії.

З подружжям не зовсім погоджується власник бару Вацлав Юнак, який запевнив, що, якби в Маріанське-Лазне мешкало багато китайців, то в нього над дверима був би і китайський напис. "У такі речі, - зауважує він, - держава не повинна втручатися. Хай кожен пише так, як йому заманеться. А те, що вигадали наші урядники, є обмеженням свободи".

Але деякі коментатори гадають, що ті самі урядники прокладають шлях закону, який вже мають десять країн ЄС і якого досі бракує чехам, - закону про охорону та збереження рідної мови. До речі, "війна вивісок" у Чехії вже була - у 19-му столітті. Тоді чеськомовні змагалися з німецькомовними.

Источник: http://www.pravda.com.ua/inozmi/deutsche-welle/2013/02/28/6984522/

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 7
Lisa111
1 Роман (Lisa111)   • 14:05:08, 28.02.2013 [Материал]

Ерунда. Почему на всех вывесках клубов восточных единоборств написано крупными иероглифами и ниже мельче на местном и никого не ипёт? Почему на многих фирмах названия написаны на английском и всем пофиг? А вот на русском!!!...

Каждый владелец имеет право писать вывеску на том языке, на котором он считает удобней для себя с точки зрения маркетинга. Вывеска должна зазывать петенциальных покупателей, а не обьяснять местным чиновникам что тут находится.
Кот
4 Которович (Кот)   • 20:06:31, 28.02.2013 [Материал]

Напис іншою мовою? Будь ласка! Але нижче й удвічі дрібнішим шрифтом. Переносні щити - не вище за 130 і не ширше за 66 сантиметрів, а крім того - жодних ланцюгів з висячими замками.
Hoakina
6 Марина (Hoakina)   • 07:34:33, 01.03.2013 [Материал]

И не забывайте, что Карловы Вары город старинный с удивительной архитектурой, а эти рекламы всякие ещё уродуют его неповторимый облик. Была там давно, уже тогда чехи жаловались, грязно, мусорят сами знаете кто - наш брат снг-шный в основном (читай - русские). По сравнению с другими городами там действительно было больше мусора на улицах.
KARSTEN
5 Karsten (KARSTEN)   • 23:52:46, 28.02.2013 [Материал]

На перший погляд - нісенітниця. Заради доходів будуть писати любою мовою і казна що, аби клієнт платив. Ось така поступливість є похибкою.
Саме таким поглядом чехи стануть звичайними європейцями, що нічим не відрізняються від інших народів, бо так роблять всі, бо так вимагає ринок. Потрібно шанувати свій бізнес, навіть якщо це економічно невигідно.

Як Ви важаєте, що при презентації України світові варто відмовитись від сала та борщу, де перше викликає огиду в усього цивілізованого люду, а друге схоже на помиї для свиней?..
Так само й з мовою
Кот
7 Которович (Кот)   • 10:39:20, 01.03.2013 [Материал]

"Почему на многих фирмах названия написаны на английском и всем пофиг? А вот на русском!!!..."

" До речі, "війна вивісок" у Чехії вже була - у 19-му столітті. Тоді чеськомовні змагалися з німецькомовними."
SteamRoller
2 Михаил (SteamRoller)   • 15:04:23, 28.02.2013 [Материал]

>>"Жах!", - сказав мер Зденєк Крал, коли пройшовся Головним проспектом

Почему, ну почему наш мЭр носу из своей норы не высовывает?
Прошёлся сегодня по Киевской в р-не базара - свинарник, натуральный.
"хозяину" города пофиг, как всегда.
zloe_zlo
3 Роберт (zloe_zlo)   • 18:22:47, 28.02.2013 [Материал]

Ему и из джЫпа хорошо всё видно.


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо